Ook vorig jaar stonden er rond de intocht van Sinterklaas dieren op de Hooglandse Kerkgracht. (Foto's: Emile van Aelst).

Partij voor de Dieren wil Leids totaalverbod op inzet dieren voor vermaak

De Partij voor de Dieren wil dat er nooit meer dieren worden ingezet bij evenementen in Leiden. Fractievoorzitter Dick de Vos schrijft dat aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van verschillende meldingen die de partij afgelopen weekeinde kreeg naar aanleiding van de dierententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht.

Chris de Waard sprak met duoraadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over hun kritiek op de inzet van dieren bij evenementen.

Daar stonden geiten, ganzen, konijnen en pony’s om de intocht van Sinterklaas luister bij te zetten. “Wat het tentoonstellen en exploiteren van dieren met het Sinterklaasfeest te maken heeft, begrijpen wij niet,” stelt De Vos. “Bovendien bevonden de dieren zich tussen harde muziek en graaiende kinderhanden, zonder schuilgelegenheid of mogelijkheden om zich terug te trekken”.

Het tentoonstellen van dieren voor vermaak of met een commercieel doel is volgens de PvdD in tegenspraak met het dierenwelzijnsbeleid van Leiden. “Het college heeft bijvoorbeeld het gebruik van de olifant bij de opening van een kinderopvangcentrum achteraf betreurd,” stelt De Vos.

Vorige jaren werden er ook af en toe rond Kerstmis dieren tentoongesteld. Bijvoorbeeld de lama’s op de drijvende kerstmarkt. De Vos: “Ook hier was duidelijk dat deze dieren louter een commercieel doel dienden, namelijk om winkelend publiek te trekken in plaats van eerbied en respect op te wekken.” Hij wil van het college nu de toezegging dat er geen levende kerststal of andere dieren ter vermaak meer worden ingezet bij toekomstige feesten in Leiden.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×