Partij voor de Dieren wil Leids totaalverbod op inzet dieren voor vermaak

25

De Partij voor de Dieren wil dat er nooit meer dieren worden ingezet bij evenementen in Leiden. Fractievoorzitter Dick de Vos schrijft dat aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van verschillende meldingen die de partij afgelopen weekeinde kreeg naar aanleiding van de dierententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht.

Chris de Waard sprak met duoraadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over hun kritiek op de inzet van dieren bij evenementen.

Daar stonden geiten, ganzen, konijnen en pony’s om de intocht van Sinterklaas luister bij te zetten. “Wat het tentoonstellen en exploiteren van dieren met het Sinterklaasfeest te maken heeft, begrijpen wij niet,” stelt De Vos. “Bovendien bevonden de dieren zich tussen harde muziek en graaiende kinderhanden, zonder schuilgelegenheid of mogelijkheden om zich terug te trekken”.

Het tentoonstellen van dieren voor vermaak of met een commercieel doel is volgens de PvdD in tegenspraak met het dierenwelzijnsbeleid van Leiden. “Het college heeft bijvoorbeeld het gebruik van de olifant bij de opening van een kinderopvangcentrum achteraf betreurd,” stelt De Vos.

Vorige jaren werden er ook af en toe rond Kerstmis dieren tentoongesteld. Bijvoorbeeld de lama’s op de drijvende kerstmarkt. De Vos: “Ook hier was duidelijk dat deze dieren louter een commercieel doel dienden, namelijk om winkelend publiek te trekken in plaats van eerbied en respect op te wekken.” Hij wil van het college nu de toezegging dat er geen levende kerststal of andere dieren ter vermaak meer worden ingezet bij toekomstige feesten in Leiden.

Delen

25 reacties

  • Petronella Van Rossum

   Ik herinner me een paar gestresste alpaca’s op de overbevolkte drijvende kerstmarkt die alleen maar graaiende handen op zich zagen afkomen. Weglopen was er niet bij, ze stonden opgepropt naast een kraampje. Maar noem het gerust zeiken. Dat zegt iets over u. Een verstandig mens ziet het als dierenleed.

  • Fred Meinders

   Dus als ik je goed begrijp Cindi van Es moeten ook alle huisdieren afgeschaft worden en dierenwinkels gesloten. Kinderboerderijen ook allemaal dicht? Dierentuinen allemaal dicht?

   • Herman Gallé op

    Gelul. Huisdieren zijn mensen en kinderen gewend en bevinden zich in een geheel n=andere setting dan de hier bedoelde dieren. Dierenwinkels sluiten? Ja natuurlijk. dienen geen enkel ander doel dan de consumeerdrift van de mens te bevredigen ten koste van het welzijn van dieren. Kinderboerderijen? Grensgeval. Dierentuin? Dicht! We moeten eens af van dat menscentraal denken. Niet het plezier, genot, vermaak van de mens is het belangrijkst maar het welbevinden en welzijn van het dier! Akkoord?

 1. Peter van Es

  parij van de dieren moet zich met politiek bezig houden zorg dat oudere en gehandicapte het beter krijgen ze hebben al zoveel hobby s naar de kloten gehoplpen

  • Herman Gallé op

   De PvdD houdt zich met politiek bezig, beste Peter. De zwakken in de samenleving, kinderen, gehandicapten, ouderen en dieren moeten beschermd worden. Dat probeert de PvdD in de politiek voor elkaar te krijgen. Maar dat kan niet zonder de steun van andere partijen. En die hebben er kennelijk niet zo veel zin in. En hobby’s die ten koste gaan van andere levende wezens, zoals dieren, mogen graag naar de kloten gaan.

 2. Cindi van Es

  Helemaal mee eens, Dick! ? Totaal overbodig en dieronvriendelijk. Als de kindjes dieren willen aaien, gaan de ouders maar met ze naar de kinderboerderij.

 3. Ik heb gehoord dat er ook aangifte is gedaan tegen Sinterklaas wegens misbruik van een schimmel…

 4. Marianne Lamboo

  Mijn God!!!!
  Er Word nu wel over alles gezeurd tegenwoordig.
  Hier wordt je toch helemaal gek van!!!!
  De beestjes hebben het zeker niet slecht.
  Ze krijgen gewoon hun eten en heel veel liefde van de kindjes en oudere.

  • Herman Gallé op

   Mensen in een gevangenis hebben het ook niet slecht. Ze krijgen gewoon hun eten en verzorging. Maar ze missen hun vrijheid. Dat is omdat ze zich schuldig gemaakt aan misdrijven. De dieren zijn totaal onschuldig aan welk misdrijf dan ook maar worden ook gestraft door ze de mogelijkheid te ontnemen hun natuurlijk gedrag te vertonen. Mijn God, als je dat zeuren noemt……………………..

 5. Esther Kerkvliet

  Eens..Die dieren horen in de wei/stal of boerderij..daar kun je naar toe om ze te zien. Dat heen en weer geleur. De kinderen vermaken zich zonder die dieren ook wel.

 6. Mee eens natuurlijk. Alleen jammer dat een flink deel van Leiden uit egoïstisch klootjesvolk bestaat dat het niet wil begrijpen.

 7. René Dentener op

  Lama’s en Alpaca’s horen sowieso niet op zo’n kerstmarkt thuis. Deze dieren zijn erg stressgevoelig, hebben juist de ruimte nodig en willen helemaal niet geknuffeld worden door mensen.(volwassenen of kinderen, maakt niet uit) Het houden ervan (fokkers) vereist kennis en ervaring. In dit geval dus wel eens met onze diervriendelijke vogelaar ome Dick. Het kan trouwens altijd nog gekker in het land van de mogelijkheden; wat te denken van gekostumeerde lama’s die kunnen worden ingehuurd voor je bruiloft?: http://metro.co.uk/2017/04/26/you-can-rent-dressed-up-llamas-for-your-wedding-from-this-animal-therapy-centre-6599111/

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline