Zowel een vloek als een zegen, dat vindt de Voorschotense VVD-fractievoorzitter Sjoerd van den Dool (midden) van het nu opgeheven provinciale toezicht op de financiën van het dorp. (Foto: Chris de Waard).

Provincie heft preventief toezicht Voorschoten op

De gemeente Voorschoten krijgt de zeggenschap terug over de financiën van het dorp. De provincie Zuid-Holland zet het actieve financiële toezicht op de gemeente stop als gevolg van de onlangs met steun van een meerderheid van de Voorschotense raad vastgestelde begroting.

“Die begroting legt een dusdanig vertrouwenwekkende basis voor de komende jaren dat de provincie het toezicht intrekt,” zegt VVD-fractievoorzitter Sjoerd van den Dool die het nieuws zojuist als eerste naar buiten bracht. “We nemen stevige maatregelen om de inkomsten en uitgaven weer in balans te brengen. Dat vraagt offers van ons als inwoners, maar er ligt nu wel een goede basis om samen te bouwen aan een financieel gezond Voorschoten.”

Van den Dool noemt het provinciaal toezicht tegelijkertijd een vloek en zegen: “Het toezicht betekende dat er vooraf goedkeuring moest worden geven op alle uitgaven. Daarnaast is onze financiële administratie doorgelicht en zijn we als gemeente geholpen met het opstellen van een realistisch pakket maatregelen om de begroting weer op orde krijgen. Het was voor ons allemaal een schok, maar de VVD is achteraf positief over het toezicht, want daarmee hebben burgemeester en wethouders elk laatje in het gemeentehuis opengetrokken om te kijken wat we in de toekomst slimmer en goedkoper kunnen doen en is er een financieel stevige basis gelegd in de meerjarig sluitende begroting.”

Van den Dool: “Om permanent uit de gevarenzone te blijven, moet Voorschoten ervoor waken dat er niet meer wordt uitgeven dan er binnenkomt. We moeten sparen voor vervangingsinvesteringen en nee zeggen tegen plannen die veel geld kosten maar eigenlijk geen taak van de gemeente zijn.”

Om de financiën weer op orde te krijgen gaat onder andere de OZB in Voorschoten flink omhoog. Van den Dool: “Dat vinden wij als VVD niet leuk, maar een mooi en goed onderhouden dorp met goede voorzieningen heeft een prijskaartje. Wij vinden dat als inwoners meer moeten betalen, de gemeente ook moet kunnen aantonen het belastinggeld goed besteed wordt en dat er ook fors bezuinigd kan worden en de schuldenlast daalt. Met de begroting 2018 hadden wij daar al vertrouwen in en nu blijkt dat de provincie dat vertrouwen deelt.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×