Boomplantdag bij Klinkenbergerplas

3

Meer natuur en biodiversiteit. Dat was een van de belangrijkste doelen die de gemeente Oegstgeest nastreefde bij de herinrichting van recreatiegebied de Klinkenbergerplas. Op vrijdag 1 december wordt er een flink aantal bomen aan de noordoostkant van de kleine plas geplant.

De gemeente werkt daarbij samen met de stichting Trees for All in het Nederlandse project Nationaal Bossenfonds. Door deze samenwerking lukt het om meer bosplantsoen en grotere bomen te planten.

Het Nationaal Bossenfonds realiseert bossen in binnen- en buitenland met donaties van bedrijven en particulieren. De ruim 10.000 gesponsorde bomen en bosplantsoen bij de Klinkenbergerplas zijn gedoneerd door een aantal bedrijven waaronder Bever, Arriva, Aquacombi, VanHaren, Scheepswerf Hoogerwaard en de European Association for International Education.

Op 1 december komen de medewerkers van een aantal van deze sponsoren helpen met planten. Ook wethouder Jos Roeffen is van de partij en steekt de handen uit de mouwen. Daarnaast worden de leden van de klankbordgroep Herinrichting Klinkenbergerplas en direct omwonenden uitgenodigd om te helpen planten.

Er worden verschillende inheemse soorten aangeplant. Dat moet zorgen voor meer natuurwaarde in het landschap. In totaal ontstaat er 2,5 hectare nieuw sponsorbos dat voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast plant de gemeente elders in het gebied bomen en heesters.

Delen

3 reacties

 1. Leids rekenmachientje op

  Een goed en mooi initiatief! Alleen jammer dat in de gemeenten rondom Oegstgeest er ruim 9.000 bomen sneuvelen vanwege de aanleg van de Rijnlandroute. Bij elkaar bezien dus geen vooruitgang maar een achteruitgang. En dat is zeer betreurenswaardig en moet beter.

 2. De 9000 bomen sneuvelen vooral in Leiden bij de Stevenshof en in de OVP. Inderdaad het is een druppel op de gloeiende plaat. De herplanting zal slechts 33% volwaardig groen teruggeven is de ervaring, dus het verlies is enorm.
  Stem daarom in de Leidse regio niet op de asfalt en klimaat negerende partijen als VVD, D66, CDA. Zij vertegenwoordigen de neoliberale gevestigde orde en de “business as usual” politiek. Niet in het voordeel voor de volgende generaties Leidenaren, Voorschotenaren, Oestgeesters en Leiderdorpers.

 3. Bouke van Rijnswou op

  Met het bomen van planten wordt dat deel van de plas zeker aantrekkelijker.
  En wanneer verruilen ze de verharding van het wandelpad rondom de plas waarin ook asbestpuin is verwerkt ( anno 1985- 1988) een keer door gezonde grond. Doordat de oppervlaktelaag van asfalt steeds meer afbrokkelt komen er uit de onderlaag stukjes asbest naar boven en daarmee ook vezels in de lucht terecht. Is het saneren van de verharding de volgende actie voor de Klinkenbergerplas?

Je bent nu offline