Voorschotense lucht boven paviljoen Deltaplein geklaard

4

Er komt een einde aan de politieke consternatie rond het paviljoen op het Deltaplein in Voorschoten waar vorige maand Hudson Bar & Kitchen de deuren opende. Het paviljoen is met toestemming van de gemeente een stuk groter uitgevallen dan in de oorspronkelijke plannen. Het restaurant mag daarom een deel van de ruimte niet gebruiken voor horeca omdat het bestemmingsplan dat niet toelaat.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Nanning Mol en met PvdA-fractievoorzitter Henk Overbosch over het paviljoen op het Deltaplein.

In 2009 werden plannen voor een paviljoen van 1200 m2 meter waarvan de helft voor horeca bestemd zou worden door de raad afgeschoten. In 2013 kwam er groen licht voor een beperktere ontwikkeling op het plein. Het paviljoen mocht van de raad in de nieuwe plannen voor 320 m2 een horecabestemming krijgen.

Chris de Waard in gesprek met Mark Niersman over het paviljoen op het Deltaplein.

Recent bleek dat begin vorig jaar door de gemeente toestemming werd verleend aan ontwikkelaar Niersman om de kelder te vergroten. “Op verzoek van Hudson,” zo vertelde ontwikkelaar Mark Niersman eerder aan Sleutelstad. Daardoor kreeg het paviljoen uiteindelijk 40% meer vierkante meters ten behoeve van horeca en dat was met name door de lange en ingewikkelde voorgeschiedenis tegen het zere been van verschillende politieke partijen. Met name GroenLinks en de PvdA in Voorschoten maakten er de afgelopen weken flink werk van en kregen gaande weg ook steeds meer steun van andere partijen.

Afgelopen donderdagavond voerde PvdA-fractievoorzitter Henk Overbosch mede namens GroenLinks, D66, de SP en het CDA het woord over de kwestie. Nadat wethouder Nanning Mol namens het college het boetekleed aantrok, bleek politiek gezien de kou uit de lucht.

Een oplossing voor het nu nog niet vergunde deel van Hudson Bar & Kitchen is er nog niet. Het bedrijf heeft inmiddels een vergunning aangevraagd om ook de resterende vierkante meters in gebruik te mogen nemen en daarvoor moet het bestemmingplan worden aangepast. Wethouder Mol beloofde dat de raad nadrukkelijk bij dat besluit betrokken zal worden.

 

Delen

4 reacties

 1. Th.L. Keijzer op

  Deltaplein in november 2017.
  Het pand is niet mijn smaak. Te kolossaal. En zo zwart. Maar smaken verschillen dat is zonder meer duidelijk. Dus over de vorm en uitstraling van het paviljoen wil ik het niet hebben.
  Maar wel over de eventuele ontheffing voor het vergroten het vloeroppervlak van de horecabestemming.

  In het bestemmingsplan, dat leidend is in dit soort gevallen, staat hoop ik een percentage voor gebruik ten behoeve van horeca genoemd. Dat percentage te nemen van het totale oppervlak van het gehele pand cq. grondstuk mag niet worden overschreden. En dat percentage is er, als het in het bestemmingsplan staat, met een bepaald doel. Dat percentage staat er niet voor niets. Want stijgt dit percentage, dan stijgt het oppervlak horeca, kunnen er meer gasten ontvangen worden, en dan stijgt ook de toestroom aan publiek. Evenredig stijgt ook de fiets- en autoparkeerbehoefte. Dan stijgt de overlast voor de omgeving.

  40% is niet niks. Dat is bijna de helft van wat er al is.

  Daar komt nog iets bij. Hoe verhoudt zich dit tot de overige horeca. En hoe verhoudt zich de mogelijke toestroom van de client√®le tot de beschikbare stallingsruimte voor auto’s en fietsers in de nabije omgeving? Met alle overlast-problemen die men zich hierbij kan voorstellen.

  Toch een leuk horecaprobleempje/Ruimtelijke Ordeningsprobleempje. Voor de ondernemer? Heeft hij/zij gedacht – dat lossen we wel even op?

  Gaat de gemeente(ambtenaar) mee in de (te laat) opgekomen wens van de Hudson Bar & Kitchen? De plannen zowel als de tekeningen met het verzoek voor toestemming waren al jaren eerder ingediend.
  Denkt de raad dat de omwonenden de uitbreiding zullen waarderen of gaan de omwonenden tot aan de Raad van State? En volgt hieruit een kostbare procedure.
  Mijns inziens is deze uitbreiding van het vloeroppervlak een interessante actie van zowel de aannemer als de horeca-ondernemer en waard om te kunnen volgen.

  • Jaap den Hollander op

   Brevet van onvermogen,of list en bedrog.
   Bijde keuzes slecht voorvertrouwen in openbaar bestuur.

 2. Er ligt een levensgrote parkeergarage onder het pand van Dirk. De meeste horecamensen komen tegen of in de avond, dan is het koperspubliek al weg en kan de ruimte hiervoor gebruikt worden. Goed oplossing geen auto’s op straat

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.