De ‘Voeden Kan Hier’-sticker van het Voedingscentrum.

Gemeente vindt extra borstvoedingsvriendelijke locaties niet noodzakelijk

De gemeente Leiden gaat geen borstvoedingsvriendelijke locaties promoten. Het geven van borstvoeding in publieksruimten is een normale gang van zaken en daarom is het niet noodzakelijk om daar extra gemeentelijke ruimtes voor beschikbaar te stellen. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten nadat de de Partij voor de Dieren vragen stelde over Leiden als borstvoedingsvriendelijke stad.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Dirkse over Leiden als borstvoedingsvriendelijke stad.

Als het aan de Partij voor de Dieren in Leiden ligt, wordt de Sleutelstad een borstvoedingsvriendelijke stad. “Borstvoeding is de perfecte voeding voor baby’s en jonge kinderen. Het bevat precies de voedingsstoffen die een baby nodig heeft en beschermt bovendien tegen ziekten en infecties. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder kans op overgewicht, het bevordert de hechting tussen moeder en kind en het levert ook de moeder positieve gezondheidseffecten”, zegt fractievoorzitter Dick de Vos. “Alle reden dus om als gemeente Leiden het geven van borstvoeding aan te moedigen en te faciliteren”.

‘Voeden Kan Hier’

De Partij voor de Dieren wilde van het college weten of zij het geven van borstvoeding ook belangrijk vinden en een aantal gemeentelijke locaties aan willen melden als borstvoedingsvriendelijke locatie. Op die locaties kan een sticker met ‘Voeden Kan Hier’ worden geplaatst. Ook ziet de Partij voor de Dieren graag dat de gemeente horeca-ondernemers, winkeliers, wijk- en buurtcentra, zorginstellingen of andere gelegenheden waar moeders met jonge kinderen komen, stimuleert om zich aan te melden als borstvoedingsvriendelijke locatie.

In de beantwoording van de vragen laat het college weten het belang van borstvoeding te onderschrijven, maar geen borstvoedingsvriendelijke locaties gaat promoten. “Wij achten het niet noodzakelijk hier extra aandacht aan te besteden. Wij vinden het een normale gang van zaken en moeders kunnen hun kinderen borstvoeding geven in de publieksruimten. Daarnaast is CJG-Noord (Centrum Jeugd en Gezin, red) reeds aangemeld op de site en ook de andere locaties hebben een ‘Voeden Kan Hier’-sticker en zullen zich nog registeren op de site van het Voedingscentrum. Het CJG heeft aangegeven dat zij geen signalen van ouders ontvangen dat zij tegen drempels aanlopen op dit gebied.”

Het aanschrijven van gelegenheden waar moeders met jonge kinderen komen, vindt het college ook niet nodig. ” De campagne ‘Voeden Kan Hier’ geeft organisaties zelf de mogelijkheid zich aan te melden. Vanuit het Voedingscentrum zijn bijvoorbeeld Horecabonden wel aangeschreven dat deze aanmeldmogelijkheid bestaat. Wij vinden het aan organisaties zelf om invulling te geven aan het meedoen met een dergelijk initiatief.”

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×