Jeroen Spijker (met rode broek) maakte de plaquette voor architect Oud. (Foto's: PR).

Leidse kunstenaar Jeroen Spijker maakt Stijl-plaquette voor Purmerends Museum

Als afsluiting van het De Stijl- jaar heeft het Gilde Purmerend & Omstreken een plaquette aangebracht op de gevel van het Purmerends Museum op de Kaasmarkt 20 met de beeltenis van de architect J.J.P. Oud. De Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker heeft de plaquette gemaakt. Spijker werkt aan een serie Nederlandse Iconen om daarmee een document van onze ‘ Delta beschaving’ na te laten aan toekomstige generaties.

J.J.P. Oud is in Purmerend geboren en heeft er zijn eerste gebouwen ontworpen. Op 16-jarige leeftijd mocht hij het huis van zijn tante ontwerpen. J.J.P. (Ko) Oud heeft ook nog enige tijd in Leiden gewoond in de Mariënpoelstraat op nummer 7 waar hij onderdeel uitmaakte van ‘De Stijl’ beweging samen met Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

Oud heeft bijzondere gebouwen, waaronder sociale woningbouw, ontworpen in Rotterdam. In Leiden is hij bekend door het pand waar het Leidsch Dagblad in gevestigd is geweest. Dat werd ontworpen door Dudok, maar de dagelijkse leiding over de bouw was in handen van Oud die verder bekend is van het Shell gebouw in Den Haag en het monument op de Dam in Amsterdam dat hij in samenwerking met de beeldhouwer Raëdecker realiseerde.

In de stad Purmerend wordt aandacht besteed aan de belangrijke architecten en ontwerpers die de stad heeft voortgebracht. Er is zelfs een ‘Architectenwandeling’ samengesteld waarin de werken van Oud, Jan Stuyt zeer bekend van de 40 kerken die hij heeft gebouwd en Mart Stam, bekend als architect en ontwerper (Tomado) worden belicht.

In het Purmerends Museum is deze week nog een tentoonstelling over de architect Oud te zien. Belangrijke ontwerpers waren daarnaast verbonden aan de plateelateliers van rond 1900 die Purmerend als centrum voor ceramiek groot hebben gemaakt.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×