(Foto: Pixabay).

Gemeente Leiden wil statiegeld op drankflesjes en blikjes

De gemeente Leiden gaat zich aansluiten bij de statiegeldalliantie die vorige week is opgericht. Dat beloofde wethouder Paul Dirkse (duurzaamheid) gisteravond. De statiegeldalliantie roept de overheid op om zo snel mogelijk statiegeld te heffen op alle drankflesjes en blikjes. Met die maatregel kan zwerfafval met zeventig tot negentig procent worden teruggedrongen.

Reanne van Kleef sprak met GroenLinks Leiden raadslid Jos Olsthoorn over de aansluiting van Leiden bij de statiegeldalliantie.

De statiegeldalliantie is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Er zijn veel milieuorganisaties aangesloten, maar ook gemeenten kunnen zich hierbij melden. Dat deed de gemeente Weert als eerste. De afgelopen week hebben ook gemeenten als Amsterdam en Breda zich bij dit initiatief aangesloten.

Jaarlijks verbruiken Nederlanders met elkaar 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes die op straat, in het milieu of in de vuilnisbak belanden. Statiegeld helpt deze enorme afvalberg tegengaan en zorgt voor sneller, makkelijker en beter hergebruik. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn al jarenlang voorstander van het uitbreiden van statiegeld en willen graag dat ook Leiden, de stad van de ‘Plastic Soup Surfer’, zich bij dit initiatief aansluit.

Na vragen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren heeft het Leidse college aangegeven dat ook Leiden zich aansluit bij de statiegeldalliantie en bij de landelijke overheid gaat lobbyen voor de uitbreiding van de statiegeldregeling. Op 13 december besluit de Tweede Kamer of de statiegeldregeling inderdaad wordt uitgebreid.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×