Gemeente Leiden wil statiegeld op drankflesjes en blikjes

33
De gemeente Leiden gaat zich aansluiten bij de statiegeldalliantie die vorige week is opgericht. Dat beloofde wethouder Paul Dirkse (duurzaamheid) gisteravond. De statiegeldalliantie roept de overheid op om zo snel mogelijk statiegeld te heffen op alle drankflesjes en blikjes. Met die maatregel kan zwerfafval met zeventig tot negentig procent worden teruggedrongen.

Reanne van Kleef sprak met GroenLinks Leiden raadslid Jos Olsthoorn over de aansluiting van Leiden bij de statiegeldalliantie.
De statiegeldalliantie is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Er zijn veel milieuorganisaties aangesloten, maar ook gemeenten kunnen zich hierbij melden. Dat deed de gemeente Weert als eerste. De afgelopen week hebben ook gemeenten als Amsterdam en Breda zich bij dit initiatief aangesloten.
Jaarlijks verbruiken Nederlanders met elkaar 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes die op straat, in het milieu of in de vuilnisbak belanden. Statiegeld helpt deze enorme afvalberg tegengaan en zorgt voor sneller, makkelijker en beter hergebruik. GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn al jarenlang voorstander van het uitbreiden van statiegeld en willen graag dat ook Leiden, de stad van de ‘Plastic Soup Surfer’, zich bij dit initiatief aansluit.
Na vragen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren heeft het Leidse college aangegeven dat ook Leiden zich aansluit bij de statiegeldalliantie en bij de landelijke overheid gaat lobbyen voor de uitbreiding van de statiegeldregeling. Op 13 december besluit de Tweede Kamer of de statiegeldregeling inderdaad wordt uitgebreid.
Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

33 reacties

  • Esther Scheren

   Dan mag je alles thuis gaan opsparen en mee sjeulen naar de supermarkt, 10x niks. Laten ze maar mee prullenbakken speciaal voor blikjes en plastic neerzetten is veel beter.

   • schoner nederland op

    En wie betaalt die speciale prullenbakken? En wie betaalt het legen en schoonhouden van die speciale prullenbakken?
    Mag ik uw reactie als onthutsend dom en vooral kortzichtig bestempelen?
    Als u ervoor kiest om water in een plastic fles te kopen, is het toch niet zo’n moeite om lege flesjes in diezelfde winkel als statiegeld weer in te leveren?

  • Ben ik met je eens Esther Scheren, dit is nutteloos… Probleem ligt bij de consument en niet bij de bedrijven, dit is enkel maar kassen van t rijk en dus ook indirect weer de bedrijven spekken, waardoor t zwerfafval probleem niet wordt opgelost, maar op den duur alleen maar wordt verergerd…

   • Als je voor gemak kiest prima. Kan met statiegeld ook. Breng je het niet weg naar de super. Dan stop je het in de gemeentelijke prulenbak. Subsidieer je een deel van de kosten van de veegdienst. Want die kunnen met iemand van de sociale werkplaats die flesjes en blikjes er op de werf weer prima uitvissen. Iedereen blij en de kosten zijn voor degene die ze maakt. Jij als je niet naar de super wil lopen en het afwentelt op de gemeenschap. Voor niets gaat de zon op. Dienstverlening kost geld. De keuze is aan jou.

 1. In Scandinavië gebeurt dit al 25 jaar. Zo vooruitstrevend zijn we hier dus niet. Hoog tijd om dit hier ook in te voeren.

 2. Zeer goed! Leiden kan dit echter niet zelf heffen, daar biedt de Gemeentewet geen grond voor. Een landelijke oplossing lijkt mij ook het beste daar dit probleem in heel Nederland speelt. In Duitsland hebben ze al vele jaren ‘Pfand’ en dat werkt.

 3. In neoiliberaal Nederland wordt uiteraard ook het beleid enz. met betrekking tot dit onderwerp gedicteerd door het bedrijfsleven, net als bijvoorbeeld beleid, regelgeving en handhaving m.b.t. chemisch afval [Nederland Beerput, ga die reportage bij de NPO zien]. Het bedrijfsleven liet wat advieshoeren een rapport schrijven waarin wordt beweerd dat heffing van statiegeld zinloos is, veel zwerfafval veel beter en dat werd uitgangspunt van het overheidsbeleid. Sla dus eerst maar eens met de vuist op tafel bij uw landelijke partijvrienden, de coalitiegenoten in de bende van Rutte en enkele andere kamerfracties, mijnheer Dirkse, en wees niet zo hypocriet en opportunistisch. Ach ja, natuurlijk, er zijn over enkele maanden verkiezingen.

 4. RUUD BREEDVELD op

  IK VIND HET EEN HEEL GOED IDEE ! IK RAAP DAGELIJKS BLIKJES OP VAN MENSEN DIE DEZE S`NACHTS ACHTER LATEN
  RUUD BREEDVELD

Je bent nu offline