Tom Altink op weg naar een try. (Foto: Els Barnas).

DIOK wint met grote overmacht van eeuwige rivaal The Bassets

De Leidse rugbyers van DIOK speelden zaterdag tegen eeuwige rivaal The Bassets. Na een spannend begin van de wedstrijd, ging DIOK toch met een 26-0 voorsprong de rust in. Uiteindelijk wonnen de Leidenaren met 55-5. Door een minder doelsaldo dan RC Hilversum bezet DIOK nog steeds de tweede plek in de Ereklasse Rugby.

Verslag: Welmoet Lugt.

De spanning op de club is voor de wedstrijd al te voelen. Het clubhuis is afgeladen met supporters van Diok en The Bassets. De wedstrijd start en meteen is duidelijk dat de partijen aan elkaar gewaagd zijn. De strijd is direct fel en er zijn aanvallen over en weer. En dan komt in de 22e minuut de bevrijdende try van Bas Leupen na een slimme en onverwachte kick van Leon Koenen. De conversie gaat op de buitenkant paal, 5-0.

Er ontstaat een opstootje. Van zowel The Bassets als van Diok wordt er een speler met een gele kaart van het veld gestuurd. Dan, na een mooie ontsnapping van Wolf van Dijk die de bal overgeeft aan Ezekiel Sedjoro, wordt de bal voor de tweede maal over de lijn gelegd. Ilie Greeve benut de conversie, 12-0. Drie minuten voor rust maakt Wolf van Wijk een prachtige pass op Tom Altink, die het karwei afmaakt. Ilie Greeve schiet hem even later weer tussen de palen en de stand is 19-0. Nog geen twee minuten later, na twee opeenvolgende breaks van Ross Bennie-Coulson en Tom Altink, is het Ilie Greeve die, met een heel mooi passje, Ben Woods lanceert voor de 4e try voor van de dag. De betrouwbare Ilie Greeve converteert weer. DIOK gaat de rust in met een voorsprong van 26-0.

Snel spel van DIOK put The Bassets uit
Kort in de tweede helft maakt Wolf van Dijk ongetwijfeld de mooiste rush van de wedstrijd. Net voor de tryline wordt hij gestopt. DIOK krijgt de scrum mee, waaruit een push-over try van Tom Altink volgt. De conversie van Ilie Greeve is weer raak, 33-0. De verdediging van The Bassets laat steken vallen en DIOK maakte er genadeloos gebruik van. Tom Altink maakt vervolgens uit een sterke scrum zijn 3e try van de wedstrijd. Die hattrick heeft hij in zijn zak. De conversie uit de verre hoek gaat onder de lat door, 38-0. De Bassets laten het hoofd niet hangen, ook zij maken een try op het modderige Leidse gras. In de verste hoek van het veld zijn ze DIOK net te slim af. De conversie wordt niet benut, 38-5. DIOK laat het snelle spel, waar ze inmiddels om bekend staan, zien. De Bassets lijken conditioneel achter de feiten aan te lopen in deze fase. DIOK gaat, via een line out, weer in de aanval. Tom Altink speelt een ongelofelijk sterke wedstrijd en scoort zijn 4e try. De conversie is te kort, 43-5.

Spanning op het veld
De frustratie bij de Bassets loopt op en is er weer een opstootje, de spanning is te voelen. Eén speler van de Bassets moet het veld verlaten. Tom Altink maakt gebruik van de meerderheid op het veld en rent naar de tryline van The Bassets, maar hij redt het net niet. Pierre Mounal pakt de bal snel op en scoort een try, de conversie maakt hij ook uit een moeilijke hoek, 50-5. Met nog een paar minuten op de klok is DIOK nog niet klaar met scoren. Een try in de verre hoek van Ilie Greeve wordt door het massaal aanwezige publiek met applaus beloond. De lastige conversie gaat net mis, 55-5. Als laatste actie van de wedstrijd lijkt Pim Verweij een prachtige try te scoren, maar de scheidsrechter constateert een knock on. De verdiende overwinning is binnen met 50 punten verschil. De eindstand is 55-5.

Andy Egonu: Ik ben erg tevreden
Head of Rugby Andy Egonu was, zoals verwacht, erg tevreden met de uitslag: “Allereerst wil ik graag alle mensen hartelijk danken die er voor gezorgd hebben dat we vandaag op de pitch hebben kunnen spelen. Wat een club spirit! We hebben vandaag een goede overwinning geboekt en de jongens kunnen trots zijn op hun spel. We lieten gedisciplineerd spel zien, zelfs als we geprovoceerd werden door de tegenstanders. Na een wat trage start, waar we wat kansen misten, kregen we vat op het spel en begonnen we meer dominantie en accuratesse te tonen. Onze kracht, ons tempo en onze running lines waren gewoon te lastig voor The Bassets. Verdedigend speelden we uitstekend. En toen we eenmaal de controle over de wedstrijd hadden was er maar één resultaat mogelijk. De spelers hebben deze week geweldig gespeeld tijdens training en ik had er alle vertrouwen in dat we resultaat zouden boeken. Ik ben erg tevreden. Maar we blijven bescheiden en we blijven ons spel verbeteren”.

Vrijwilligers prepareren de pitch
Of de wedstrijd überhaupt door zou gaan, was zaterdag ochtend nog onzeker. Vijfentwintg vrijwilligers prikten in alle vroegte het veld met rieken bij DIOK, om het speelklaar te maken, ondanks de enorme hoeveelheid neerslag. De dankbaarheid van de spelers bleek groot, zij beloonden de vrijwilligers met een prachtige overwinning. Ook namens de overige bezoekers en DIOK: Bedankt vrijwilligers!

Stand in de Ereklasse
Met de overwinning op The Bassets handhaaft DIOK de tweede positie op de landelijk hoogste rugby ranglijst. Alleen RC Hilversum staat boven DIOK met een gelijk aantal wedstrijdpunten, maar een beter puntensaldo. De voorsprong op nummer drie op de lijst, RC ‘t Gooi, loopt uit tot 6 punten. RC ‘t Gooi verloor verrassend van het Zeeuwse Oemoemenoe. The Bassets zakken naar de 7e plek in het klassement. Hoewel ze een gelijk aantal punten hebben als de nummer 6, Waterland, en een beter saldo, bepaalt het resultaat van de onderlinge wedstrijd tussen beide partijen de volgorde op de ranglijst.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×