Gemeente houdt weer tienduizenden euro's over bij regeling Sportstimulering

Acht nieuwe initiatieven om Leidenaren te laten beweging, krijgen een financiële bijdrage vanuit de subsidieregeling Sportstimulering van de gemeente Leiden. Dat maakte sportwethouder Paul Dirkse zojuist bekend in het sportprogramma Sport071 van Sleutelstad FM. In deze tweede ronde zijn 24 projecten ingediend waarvan er 19 ook daadwerkelijk aan de voorwaarden voldeden. Er is 90.000 euro aan de acht verschillende projecten toegekend. Dat betekent dat er ook deze ronde weer tienduizenden euro’s over blijven.


Reanne van Kleef sprak met sportwethouder Paul Dirkse over de toekenning van subsidie aan acht projecten om Leidenaren in beweging te krijgen.

In totaal is er 500.000 euro beschikbaar voor sportstimuleringsprojecten om Leidenaren in beweging te krijgen. Er zijn vier rondes in twee jaar ingepland. Per ronde zou er 125.000 euro beschikbaar zijn. In zowel de eerste als in de tweede ronde is er minder geld toegekend dan beschikbaar, zo’n 119.00 euro. De reden daarvoor is volgens Dirkse dat in veel projecten sport niet het doel was, maar het middel. “Dat soort projecten zijn ook heel belangrijk, maar vallen toch meer binnen het sociaal domein. Deze regeling heeft echt het stimuleren van sport als doel. Ik merk ook dat de beoordelingscommissie er op die manier naar kijkt”, legt de wethouder uit.

Extra ronde

Het niet besteedde geld blijft overigens wel beschikbaar. Wellicht wordt er na de laatste ronde eind 2018 nog een nieuwe ronde toegevoegd. Dirkse: “Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad hoe we dit precies gaan invullen, maar ik ga daar zeker een voorstel voor doen. Er een extra ronde aan vastplakken lijkt me een logische optie.”

Weinig verenigingen

Dirkse is erg blij met de vele goed uitgewerkte plannen die zijn ingediend. Zijn persoonlijke favoriet is dat van Gym Power, dat de allerjongste jeugd aan het bewegen wil krijgen. “Ik ben er zelf van overtuigd dat hoe jonger je kinderen in beweging brengt, hoe groter de kans is dat ze dat blijven doen.”

Nu bekend is welke projecten aan de slag kunnen, gaat ook meteen de nieuwe ronde in. Voor 1 april 2018 kunnen nieuwe aanvragers hun project indienen. Ze kunnen dan maximaal 20.000 euro aanvragen, maar alle projecten  moeten wel voor een derde cofinanciering zorgen. Dirkse hoopt dat vooral meer sportverenigingen een aanvraag zullen gaan indienen. “Alle mensen die iets met sport en bewegen in de stad hebben, kunnen nu weer beginnen met het uitwerken van plannen. Er zijn wel relatief weinig verenigingen die een aanvraag indienen, nu komen er ook maar twee van de acht toegekende projecten vanuit een vereniging. Ik daag de Leidse sportverenigingen uit om ook mee te doen. En we hebben bij de gemeente ook twee mensen beschikbaar die altijd bereid zijn om over plannen mee te denken en te sparren.”

Toegekende projecten
  1. Sport- en spelbegeleiding voor drie basisscholen in Het Gebouw

In samenwerking met de Ricardo van Rhijn Foundation willen drie basisscholen, die gehuisvest zijn in Het Gebouw in Leiden-Noord, vier dagen per week tussen de middag sport- en spel aanbieden. De kinderen komen zo op jonge leeftijd in aanraking met verschillende sporten, waarmee wordt beoogd dat zij werkelijk gaan en blijven sporten. Deze activiteit wordt begeleid door deskundigen op het gebied van sport en bewegen die ook zorgen voor een follow-up naar sportverenigingen indien dit mogelijk/gewenst is.

  1. Schoolpleinsport in de Mors (Twee combinatiefunctionarissen)

In deze aanvraag wordt door twee combinatiefunctionarissen voorgesteld om kinderen van verschillende basisscholen in de Mors tijdens de pauzes te laten sporten en bewegen door ze gebruik te laten maken van daarvoor aan te schaffen materialen. Er wordt gezorgd voor deskundige begeleiding. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met sportverenigingen.

  1. Bewegen voor de allerjongste jeugd (Gym Power)

Dit project wil de allerjongste jeugd (2-4 jaar) met hun ouders motorische vaardigheden aanleren en een eerste stap laten zetten naar meer bewegen en te gaan sporten. Door de ouders erin te betrekken en die laten ervaren hoeveel plezier kinderen aan bewegen en sporten kunnen beleven wordt beoogd om ook op langere termijn de sportdeelname te vergroten. Doorstroom vanuit dit project naar een (gym)vereniging wordt gestimuleerd.

Gerry van Bakel sprak tijden Sport071 met Pauline van der Mark over haar idee om sporten en bewegen te stimuleren bij de allerjongsten (en hun ouders)

  1. Een breed publiek kennis te laten maken met de schermsport (Schermvereniging AEW)

Deze aanvraag heeft als doel om de schermsport onder een breed publiek in Leiden bekend te maken en te laten zien dat het een leuke en toegankelijke sport is. Kern van het plan is om de jeugd te bereiken door naar ze toe te gaan en op locatie demonstraties te geven. Hiervoor is draadloze apparatuur nodig en daarvoor wordt de aanvraag ingediend.

Gerry van Bakel sprak tijdens Sport071 met Paul Edridge van de Leidse Schermvereniging AEW

  1. Duurzaam en structureel sportaanbod voor kwetsbare mensen (SLGL)

Deze aanvraag door de Stichting Life Goals Leiden (SLGL) beoogt de kwaliteit van leven van kwetsbare jongeren te verhogen door sportaanbod. Er wordt samengewerkt met een 7-tal organisaties, waaronder de gemeente en de voetbalvereniging UVS. Ook vinden nog gesprekken plaats met andere potentiële partners.

  1. Sport voor nop (Studio Moio)

Zoals de titel van het project al aangeeft, beoogt dit voorstel om laagdrempelig en gratis sportactiviteiten aan te bieden, letterlijk voor de deur van buurtbewoners in buurten waar (te) weinig wordt gesport, de Kooi en de Stevenshof. Er wordt samengewerkt met JOGG Leiden, Zorg & Zekerheid en de gemeente Leiden.

  1. Sport, met name Calisthenics, in het Huigpark (Vrienden van het Singelpark)

Er wordt voorgesteld om in het Singelpark (het Huigpark) een voor Leiden nieuwe sportactiviteit (Calisthenics) te introduceren. Deze sport kan kosteloos en altijd worden beoefend. Calisthenics is een snel groeiende sport, waarvan de charme is dat er geen extra materialen nodig zijn. Op vele plaatsen in Nederland zijn recentelijk met succes dit soort faciliteiten aangelegd.

  1. Sporten en bewegen (VV Leiden)

Dit voorstel betreft het organiseren van het aanbieden van sport (met name voetbal) en spel aan kinderen van basisscholen uit de wijken de Mors, Stevenshof en Zuidwest. Er wordt samengewerkt met de Voetbalacademie Talentontwikkeling en Begeleiding (VTOB).

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×