Gemeente Leiden steekt vijftig miljoen in sportaccommodaties

21

Leiden gaat vijftig miljoen euro steken in een sportcentrum ter vervanging van de Vijf Meihal en een gecombineerde voorziening bij Sportpark de Vliet met een nieuw binnenbad en een ijshal. Dat heeft het college vandaag besloten. Naar verwachting openen de ijshal en het nieuwe zwembad eind 2020. Het sportcentrum volgt later die winter.


Reanne van Kleef sprak met sportwethouder Paul Dirkse over de drie nieuwe sportaccommodaties. 

Naast het bestaande buitenbad De Vliet dat gerenoveerd wordt, komt een gloednieuw binnenbad van 35×25 meter en een ijshal met een 250-meter-baan, samen in één gebouw. Als de regiogemeenten in voldoende mate willen bijdragen wordt er een 330-meter-baan aangelegd. De nieuwe ijshal vervangt de ijshal op de Vondellaan. In het nieuwe indoor sportcentrum aan de Boshuizerkade komen twee sporthallen, waarvan één met 2.000 zitplaatsen.

Sportwethouder Dirkse is heel blij dat de kogel nu door de kerk is en de nieuwe accommodaties voor schaatsen, zwemmen en binnensport waar al zolang over wordt gesproken nu ook daadwerkelijk gebouwd kunnen gaan worden: “Grote groepen Leidenaren kunnen zo blijven sporten in moderne accommodaties. En topsportclubs hebben straks het onderkomen om op het hoogste niveau mee te blijven doen. Met deze besluiten zetten we in op de toekomst van sport in Leiden.”

De bouw van de nieuwe ijshal, zwembad en indoor sportcentrum start naar verwachting in 2019. De eerste sporters kunnen dan eind 2020 voor het eerst in de nieuwe accommodatie schaatsen en zwemmen. De oplevering van het nieuwe indoor sportcentrum is naar verwachting in de winter 2020/21.

Zwemmen en schaatsen aan de Vliet
Aan de Vliet komt straks een gebouw met binnenzwembad en ijshal. Er komt een gemeenschappelijke ingang, centrale horeca en ruimtes voor verenigingsbesturen.

Artist impressions van het combibad en ijshal De Vliet.

In het nieuwe zwembad kunnen wedstrijden voor waterpolo en kortebaanzwemmen op hoog niveau worden gehouden. Ook biedt het bad voor zwemmers en zwemverenigingen uit Leiden en de regio genoeg mogelijkheden voor lessen, baanzwemmen en vrij zwemmen. Het huidige buitenbad wordt met behoud van bestaande voorzieningen gerenoveerd zodat het ook weer jaren mee kan.

Twee hallen in indoor sportcentrum
Als de gemeenteraad instemt met het kaderbesluit, worden de plannen voor de bouw van het indoor sportcentrum verder uitgewerkt. Het sportcomplex wordt gebouwd op het meest zuidelijke veld van sportpark Boshuizerkade. De hoofdhal – de topsporthal – biedt een nieuwe basis voor wedstrijden en trainingen van de Leidse sportverenigingen en voor topsportwedstrijden zoals thuiswedstrijden van ZZ Leiden Basketball en misschien straks ook andere zaalsporten. Er is plek voor 2.000 toeschouwers. De tweede sporthal wordt doordeweeks gebruikt door onder meer de sportklassen van het Leonardo College en ’s avonds en in de weekenden door sportverenigingen.

Duurzame ambities
Het onderbrengen van het binnenbad met een nieuwe ijshal in één gebouw levert financiële en duurzame voordelen op. Het zwembad wordt verwarmd met de restwarmte van de dichtbij gelegen rioolwaterzuivering en in de wintermaanden met de restwarmte van de ijshal. Het dak van zowel het binnenbad als de ijsbaan wordt zoveel als mogelijk bedekt met zonnepanelen. De nieuwe ijshal wordt energieneutraal met 100% CO2-reductie en zonder gasaansluiting. Voor het sportcentrum worden de duurzaamheidsmaatregelen nog verder uitgewerkt.

Delen

21 reacties

 1. 2000 plaatsen mogen we niet europees mee spelen. Het nlteam mag dus ook niet meer in Leiden spelen. Schieten we echt weer wat mee op.

  • Het is sowieso een kansloze actie. Het zwembad is zowel te lang als te kort. Voor kortebaan zwemmen moet de baan 25 meter zijn en voor langebaan moet de baan 50 meter zijn. Dus is 35 meter vlees noch vis. De ijsbaan is ook te kort; die moet -voor officiële wedstrijden- minimaal 333 1/3 meter zijn en maximaal 400. Dus ook met deze 250 meter wordt het niets.
   Ook vraag ik me af, hoeveel van die 50 miljoen al besteed is aan de planning. Dit soort impressies kosten meestal nogal veel geld. Dat betekent dat we voor er zelfs maar een spa in de grond is gestoken, rekening kunnen houden met een forse overschrijding van het budget.

 2. Maarten Kersten op

  Typisch wethouder Dirkse: het lijkt mooi maar het zijn de nieuwe kleren van de keizer weer ! Vreemd (en ook wel weer typerend…) is dat de gemeente spreekt van “topsport-wedstrijden”, terwijl die er niet komen… Er komt maar een capaciteit voor 2000 toeschouwers en je krijgt dan dus inderdaad (Greet en Greet en Emkas) geen internationale wedstrijden naar Leiden. Net als met die 250 schaatsmeters. Gooi er nou nog eens een paar ton of een miljoentje tegenaan om die grotere tribune voor Z&Z te bouwen en om de ijsbaan wat te verlengen, ook als de buur- en regiogemeenten niet zouden meedoen, en je hebt eindelijk het gewenste topsportbeleid…

 3. Maak er in godsnaam een 400 meter baan van. Dan kan er ook eens een echte wedstrijd gereden worden. En waarom geen 50 meter zwembad om ook hier lange baan wedstrijden te kunnen organiseren. De uiteindelijke meerprijs voor die extra meters is in verhouding niet zoveel. En met toepassing van zonnepanelen en warmtepompen kan de warmte die nodig is voor de verwarming van het zwembad opgewekt worden bij het koelen van de ijsbaan. Zodoende kan bijna energieneutraal gebouwd worden en zet Leiden een voorbeeld voor anderen.

 4. Stenlly Van den Oord op

  Als ze kleinschalige woningbouw toevoegen aan het project in de vorm van 2 Woontorens dan kunnen ze er een mooie topsport hal (zoiets wat in Almere staat bijvoorbeeld) van maken en is er geld genoeg om een 330 meter baan aan te leggen en de zitplaats capaciteit uit te breiden naar 4000 of 5000

 5. Sam teunissen op

  Als ik zo de reakties moet geloven.wordt het net weer zo,n zinloze aktie van de gemeente leiden zoals de 2 ondergrondse garage

 6. Ferry Rigault op

  Ze zijn ook nooit tevreden. Altijd te weinig, nooit goed. Ik zou zeggen: stop met zeuren en klagen en count your blessings.

 7. Bert van Klaveren op

  En Dirkse gaat zeker ook schoenen kopen met maat 40 terwijl hij maat 44 heeft….

 8. Johan de Beer op

  Azijnpissers. Tsjongejonge. Kent u de Muppets? De twee heren op de tribune. Altijd wat te zeuren. Is het niet over een te kort of te lang zwembad dan wel over de bestrating van de Haarlemmerstraat of armoedebestrijding of de afstelling van de verkeerslichten op de Hendrick de Keyserstraat. Verantwoordelijkheid nemen ho maar. Levensinvulling: Klagen. Rupsje nooit genoeg.

  • Ze gaan voor u uw huis eindelijk renoveren maar u krijgt een slaapkamer waar alleen een eenpersoons bed in kan, een toilet zonder fonteintje, een keuken waar geen koelkast in past en de buitendeur komt gelijk uit in de woonkamer van 3×3 meter. Ze voldoen wel aan de vraag dus u mag niet zeuren…..

 9. Inderdaad, geklaag van mensen die blijkbaar niet beseffen dat dit een behoorlijk ambitieus plan is voor een provinciestad van ca. 124.000 inwoners (op korte afstand van grote steden). Voor 50m-baden en 400m-banen kunnen wedstrijdsporters elders terecht. Laten we maar hopen dat het geen financiële ramp gaat worden met kostenoverschrijdingen, enorme exploitatietekorten en andere tegenvallers.
  De suggestie van een combinatie met woningbouw vind ik het onderzoeken waard, ook zonder 330m-baan, maar ik neem aan dat op het terrein van de huidige Vijf Meihal woningen zullen komen.

  • Zo is het maar net. Elders kunt u ook winkelen, dus laten we alle winkels in Leiden maar verkommeren. Historische binnensteden: die heb je ook elders, dus laten we die van Leiden maar lekker ineenstorten. Elders zijn ook universiteiten dus hupsakee: de Leidse gooien we lekkuh plat. Leiderdorp heb ook voetbalclubs: lekker opdoeken dat zooitje in Leiden, allemaal ballen in Leiderdorp. Basisscholen: hebben ze ook in Oegstgeest en Voorschoten dus lekker moven met al die kinderen naar de buitengewesten. Basketballen doen ze ook in Amsterdam: waarom zou je dat in Leiden doen? Waarom zou je in Leiden een zwembad hebben? En al zitten er in Leiden en direkte omgeving een stuk of 12 schaatsverenigingen: laten we al die leden vooral niet in eigen omgeving hun sport laten beoefenen, want fritsienitsie2017 vind sporten niet intellektuweel genoeg.
   Ja, goeie vraag, waarom zou je in Leiden iets doen wat er elders ook is? Dat ziekenhuis: onnodig want fritsie heb gelijk, op korte afstand liggen de grote steden en daar kan je ook ziek zijn.
   Zie hier de logica van FRITS2017’s denkraam. Ze hebben ook azijnzeikers in Den Haag, dus FRITSIE2017 pleurt lekker op en gaat ergens anders kankeren.

   • Gut, K. Winter, hoe kon ik er zo naast zitten. Natuurlijk moet Leiden (124.000 inwoners) minstens dezelfde voorzieningen hebben als Amsterdam (853.000 inwoners), Den Haag (526.000), Rotterdam (639.000) en Utrecht (344.000), en net zo veel en net zo uitgebreid. Om te beginnen eis ik daarom voor u en voor Leiden: een voetbalstadion + profvoetbalclub, een professioneel symfonie-orkest, een operahuis, een grotere concertzaal, een filiaal van de Bijenkorf, een groot congrescentrum, een metro of sneltram, en nog meer.

    • K. Winter, die winkels trekken wel uit zichzelf weer weg en daar kunnen de Muppets niks aan doen (Johan de Beer): https://www.telegraaf.nl/financieel/1429491/I-hudson-s-bay-uit-europa-bekeken . Een gemeente trouwens ook niet. Als consumenten niet op dat prijsniveau inkopen doen en de omzet van zo’n warenhuis tegenvalt dan kun je beter op tijd de stekker eruit trekken en je verlies nemen. Tegelijkertijd is het wel zo, dat de economische bedrijvigheid in je stad bijdraagt aan het terugverdienend vermogen waar je als gemeente o.a. dure en toekomstbestendige investeringen mee bekostigt zoals €50 miljoen steken in sportvoorzieningen. Die zullen toch ergens uit gefinancierd moeten worden, de gemeentekas groeit immers niet vanzelf weer aan tenzij men de ozb en andere lokale heffingen de komende jaren aanzienlijk wil gaan verhogen. Dat is echter een thema waar je je op termijn als politieke partij erg impopulair mee maakt. Wat dat betreft is het natuurlijk prima, dat D66 al heeft aangekondigd de lokale lasten voor de Leidse burger te gaan verhogen als ze opnieuw in een volgend college gaan zitten.(zie de financiële paragraaf op pag.42 uit hun verkiezingsprogramma 2018-2022) Een verstandig mens en kiezer rekent daarmee af in maart 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen…

     • Dank voor de tip. Het D66programma doorlezende, was echt wel ’s leuk om weer een verkiezingsprogramma te lezen, kom ik tot een andere conclusie dan jij. D66 wil OZB aan inflatie koppelen (die is bijna nul) en wil riool- en afvalstoffenheffing meer dan trendmatig verhogen. Wel wordt de kanttekening gemaakt dat dit niet tot een lastenverhoging leidt. Waarom kom jij met zo’n vertekend beeld van wat D66 wil?
      Logisch lijkt het mij – als politiek ongeschoolde – dat je ozb aan inflatie koppelt, anders krijg je dat de gemeente bij oplopende inflatie en gelijkblijvende OZB de rijken in de stad subsidieert. Is dat wat jij wil? Hier ben ik het hartgrondig met D66 eens. Vooral de rijken gaan hier meer betalen. Goeie zaak! Eindelijk!
      Moet heel erg lachen om fritsienitsie. Nee, Leiden hoeft van mij niet hetzelfde voorzieningenniveau te hebben als Den Haag. Ken hij aangeven waar ik dat dan beweert heb???
      Mischien moet fritsienitsie kijken bij de Uithof: das van n andere groote dan wat hier in Leiden kom. Leiden wil ’n druiffie en fritsienitsie trekt dat meteen door naar een hele druiventros. Kom op, doe niet zo flauw man! En die sporthal die we hebben: is verouderd, afgeschreven.
      Leiden is een universiteitsstad (dat zul je ook wel belaggelijk vinden: een klein stadje met zo’n grote ziekenhuis, nou, ik ben blij dat we die hebben!) met jonge, sportieve bewoners. Waarom wil jij die de stad uitjagen als het gaat om sporten die hier horen als schaatsen, basketbal (ik ging als jongetje al naar Parker kijken). Jij vind dat niet belangrijk maar ik wel.
      De schaatshal gaat gebruik worden door schaatsers uit bollestreek en andere gemeentes. Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Valkenburg, Warmond, Hazerswoude, Roelofarendsveen, Alkemade, Hoogmade, Oude Ade, Zevenhuizen, Sassenheim, Voorhout, Rijnsburg, Roelofarendsveen, Wassenaar ga zo maar door dat is veel meer dan 120.000. Moeten die sportmensen naar een uithoek van Den Haag? Zelfs voor de kakkers uit Leidsendam-Voorburg is de Leidse schaatshal de best bereikbare.
      Marcel: ik had nog niet aan D66 gedacht, maar dat programma ziet er goed uit. Past bij onze stad.

 10. Heel veel geld er tegenaan knallen en dan is het allemaal net niet. Ik dat ZZ Leiden de boel opdoekt als er geen hal komt dat bij ambities van topsport hoort. Wie gaat die peperdure zaal dan gebruiken?

 11. Wim van der Valk op

  Tip!!!

  Gooi het hele dak van dit complex vol met zonnenpanelen en je bespaart tonnen op de explotatie kosten!!!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline