Leiden gaat data gebruiken om armoede zichtbaar te maken

De gemeente Leiden en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan samenwerken om problemen in de stad aan te pakken. Daarvoor is in december het Urban Data Centre (UDC) Leiden071 opgericht. De samenwerking zal zich volledig richten op het verzamelen van data over Leiden, die ervoor moeten zorgen dat er beter beleid kan worden gemaakt. Als eerste zal er worden gewerkt projecten rond armoede, scheefwonen en onderwijskansen.

Tjark Tjin-A-Tsoi (CBS) en Pim van Vliet (gemeente Leiden) ondertekenen de overeenkomst (foto: CBS).

De gemeente Leiden zal met deze samenwerking gaan profiteren van de kennis van het CBS op het gebied van data en privacy. “Binnen de gemeente is op verschillende plekken een beweging gaande om meer te gaan werken op basis van data. Die mogelijkheid kunnen wij nu bieden, zonder dat we zelf alles uit moeten vinden”, legt Pim van Vliet van de gemeente Leiden uit aan het CBS. “Daarnaast beschikt het CBS over gegevens die, eventueel gekoppeld aan onze bestanden, een belangrijke meerwaarde op kunnen leveren.”

Armoede
Een van de gebieden waarin gegevens van de gemeente en het CBS aan elkaar gaan worden gekoppeld, is armoede. Op dit moment heeft de gemeente namelijk alleen inzicht in het aantal huishoudens dat gebruik maakt van aan armoederegeling (zoals de bijstand). Er is echter ook een deel van de bevolking dat wel onder (of net boven) de armoedegrens leeft, maar geen gebruik maakt van een gemeentelijke regeling. Door gegevens van de gemeente nu te koppelen aan de cijfers van het CBS, zal duidelijk worden welke huishoudens nog niet in beeld zijn bij de gemeente.

Scheefwonen
Naast naar armoede, gaat het UDC ook onderzoek doen naar gelijke onderwijskansen en naar scheefwonen. Scheefwoners zijn mensen die sociale huurwoningen ‘bezet houden’ voor de eigenlijke doelgroep: mensen met een laag inkomen. Zelf verdienen de scheefwoners teveel om in een sociale huurwoning te mogen blijven wonen, maar toch verhuizen ze niet naar een duurdere woning. Op dit moment is het voor de gemeente echter niet duidelijk hoeveel scheefwoners er zijn en wat hun inkomen is. De gegevens van UDC Leiden071 kunnen daarin inzicht gaan geven, wat de gemeente kan helpen bij het ontwikkelen van effectief beleid.

Pilotjaar
Afgelopen december ondertekenden Pim van Vliet (gemeente Leiden) en CBS Directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi de samenwerkingsovereenkomst voor UDC Leiden071. “We zien 2018 als een pilotjaar en kijken uit naar de samenwerking”, zei Van Vliet daarover.

Het UDC Leiden071 is het negende Data Centre in Nederland. In 2016 werd in Eindhoven het eerste UDC geopend, waarna in onder andere Heerlen, Den Haag en Groningen eenzelfde project werd gestart. Doel van deze projecten is om de overheid, burgers en andere instellingen inzicht te geven in wat er er feitelijk in een gemeente gebeurt, zodat er beter lokaal beleid kan worden gemaakt.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×