(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

Matig ZZ Leiden overtuigt pas in laatste kwart

Zorg en Zekerheid Leiden had moeite om tegen het felle Aris Leeuwarden op gang te komen. De Friezen bleven tot anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart goed volgen. Daarna hield de Leidse ploeg Aris zes minuten van scoren af. Dit leidde uiteindelijk tot een ruime 77-55 overwinning.


Rolf Marselis vroeg na afloop aan coach Paul Vervaeck of de fans van ZZ Leiden zich al zorgen moeten maken.

Zorg en Zekerheid Leiden begon opnieuw niet goed aan de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden. Clayton Vette tekende op assist van Worthy de Jong (voor de wedstrijd uitgeroepen tot speler van de maand december) nog wel voor 2-0, maar de volgende voorsprong van de Leidse ploeg viel pas drie minuten voor rust te noteren. Zeker in het eerste kwart deden de Friezen, waar Jeroen van der List volgens zijn coach Tony van den Bosch niet meedeed, het bijzonder goed. Er werd agressief en snel gespeeld, wat eigenlijk twee van de handelsmerken van Zorg en Zekerheid Leiden zijn. De Leidenaars kregen de bal er met moeite in en grossierden in turnovers. Anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart stond het 8-17. Daarna knabbelde de thuisploeg via een drietje van Worthy de Jong en drie vrije worpen van Carrington Love nog wat van de achterstand af: 14-17.


Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met ZZ Leiden speler Worthy de Jong.

Aris Leeuwarden vergrootte de marge in de eerste drie minuten van het tweede kwart nog naar zeven, maar daarna was Zorg en Zekerheid Leiden beter bij de les. Mohamed Kherrazi heerste onder de borden, schoot zijn vrije worpen raak en verzilverde zijn aanvallende rebounds. Met zijn vijfde punt (een driepunters) zette Sergio de Randamie de Leidse ploeg voor het eerst sinds de eerste minuut op voorsprong: 30-28. Vijf punten op rij van De Jong, waaronder een dunk na een steal betekende 35-28, maar Stefan Mladenovic beperkte de Friese schade met een verre driepunter bij rust tot vier punten: 35-31.

Na de pauze was de wedstrijd amper een minuut bezig of het was al weer gelijk. Zes punten van Vette, waaronder een dunk op de brak, werden gevolgd door een steal plus een dunk van De Jong. Zo werd het halverwege het derde kwart 44-37 en leek Zorg en Zekerheid Leiden los. De time-out van Aris pakte voor de Friezen beter uit, het momentum van de thuisploeg was voor even gebroken. Topscorer Emile Blackman (20 punten) drukte een drietje af en niet veel later verzilverde Deividas Kumelis een four point play voor 48-46. In de laatste minuut van dit kwart drukte Zorg en Zekerheid Leiden toch nog even snel door. Floris Versteeg pakte een driepunter uit de hoek mee, waarna vrije worpen van Love voor 55-48 na drie kwarten zorgden.

In het slotkwart was het vooral Zorg en Zekerheid Leiden wat de klok sloeg. Zes minuten lang werd Aris Leeuwarden van scoren afgehouden. De Leidse verdediging was beduidend beter georganiseerd, Kherrazi blockte een schotpoging van Blackman met twee handen en er werden diverse steals gepakt. Kherrazi dunkte na een steal. Love deed dat weliswaar niet, maar rondde zijn steal wel af met een lay-up. Toen de stofwolken enigszins waren opgetrokken, stond er halverwege het laatste kwart 66-48 op het scorebord.

Het pleit voor Aris Leeuwarden dat de ploeg van Tony van den Bosch niet opgaf. Twee lay-ups van Leroy Peterson en een score van Mladenovic noopten coach Paul Vervaeck tot een time-out. Die minuut rust deed de ploeg zichtbaar goed, want er volgde een 11-1 run. Hierin maakte Jessey Voorn zijn eerste score van de wedstrijd en maakte Naigel Onuoha zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht van Zorg en Zekerheid Leiden. Voor de Leidse ploeg betekende de 77-55 overwinning de twintigste opeenvolgende zege tegen Aris Leeuwarden in eigen huis.


ZZ Leiden speler Marijn Ververs over de wedstrijd en zijn eigen spel.

“We hebben in de eerste helft volledig achter de feiten aangelopen”, constateerde coach Vervaeck na afloop. “Aris heeft ons uit ons spel gebracht. We hebben het tempo niet gebracht, we  hebben geen ritme gebracht. In de tweede helft hebben we dat wel gedaan, dat zie je aan de assists. In de tweede helft hebben we ook veel beter verdedigd. Ik heb het in de kleedkamer ook gezegd, ik ben blij omdat we nog veel progressie kunnen maken. Hier moeten wij uit leren, uit die eerste helft. Dat gaan we de komende week terugzien en kijken wat we anders hadden moeten doen.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×