Leefbaar Leiden niet in de nieuwe gemeenteraad

10

Leefbaar Leiden neemt geen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het is de partij niet gelukt om genoeg goede kandidaten te vinden. “Er wordt vanuit het rijk en de gemeente veel druk uitgeoefend om kandidaten heel goed te screenen om ondermijning te voorkomen. Dat maakt het nog eens extra lastig om mensen te vinden,” vertelt Sloos die het bij nader inzien na bijna een kwarteeuw ook wel mooi vindt geweest. “En de gezondheid wordt ook iets minder.”

Chris de Waard sprak met Daan Sloos over zijn naderende afscheid van de Leidse gemeentepolitiek.

Voor partijleider Daan Sloos betekent het dat hij na 24 jaar afscheid neemt van de Leidse gemeenteraad. Sloos: “In 1994 ben ik begonnen in de gemeenteraad. Nu, een kwart eeuw, vijf burgemeesters, vier partijwisselingen en vijf verkiezingen later, zit het er op voor mij op en neem ik als nestor van de raad afscheid.”

Ook de huidige nummer twee van Leefbaar Leiden in de gemeenteraadslid, Wil Sorel, keert niet terug in de raad. De partij Leefbaar Leiden blijft wel voortbestaan. Sloos sluit niet uit dat de partij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen wel weer mee doet.

Op wie Sloos nu zelf gaat stemmen? Daar heeft hij de afgelopen 24 jaar niet over na hoeven denken maar hij heeft al wel een idee. “Als Paul Laudy niet van de VVD was, zou ik op hem stemmen. Die man doet zoveel goeds voor de stad. Maar ik denk dat het nu de ChristenUnie wordt… of GroenLinks.”

Delen

10 reacties

 1. Wat een ramp dat Daan de Windvaan verdwijnt.
  Kan er ter nagedachtenis niet een wassen (neus) beeld van Madame Tussaud in de hal komen ?
  Desnoods een kartonnen beeltenis ter herinnering van dit meubelstuk.

 2. Nou, dan is de Partij Sleutelstad (voor lokale referenda en meer Nieuwe Democratie) de enige overgebleven stadspartij. . Nu was zij dat al na het verdwijnen van de andere, echte, lokale partijen. Zoals de oude Stadspartij van wijlen kanjer Jan Boer en splintergroepjes als Libertarische Partij (ook wel landelijk) en de Partij van Tegenwoordig. Want Leefbaar was natuurlijk eigenlijk ook gewoon een landelijke partij, hoewel zij lokale partij werd genoemd. Waardering dus, als afscheidswoord voor Sloos, die zich toch maar even 24 jaar voor zijn burgers heeft ingezet, ook al kon je het er vaak niet mee eens zijn en waren zijn aanwezigheid en inbreng de laatste 4 jaar erg zwak. Maar toch. Duidelijkheid nu ! Fijn, dan kunnen de Leidse burgers, die, terecht, het gevoel hebben dat er steeds 4 jaar lang buiten hun zeggenschap om over ze heen gewalst wordt, zich nu eindelijk verenigen achter één partij die hun lokale belangen vertegenwoordigt en ze een stem wil geven, elke maand weer ! (voor het systeem hiervan: http://www.partijsleutelstad.nl)

 3. Maarten Kersten op

  Nou, dan is de Partij Sleutelstad (voor lokale referenda en meer Nieuwe Democratie) de enige overgebleven stadspartij. Nu wás zij dat natuurlijk al na het verdwijnen van de andere, echte, lokale partijen. Zoals de oude Stadspartij van wijlen kanjer Jan Boer en splintergroepjes als Libertarische Partij (ook wel landelijk) en de Partij van Tegenwoordig. Want Leefbaar was eigenlijk ook gewoon een landelijke partij, hoewel zij lokale partij werd genoemd. Waardering dus, als afscheidswoord voor Sloos, die zich toch maar even 24 jaar voor zijn burgers heeft ingezet, ook al kon je het er vaak niet mee eens zijn en waren zijn aanwezigheid en inbreng de laatste 4 jaar erg zwak. Maar toch. Duidelijkheid nu ! Fijn, dan kunnen de Leidse burgers, die, terecht, het gevoel hebben dat er steeds 4 jaar lang buiten hun zeggenschap om over ze heen gewalst wordt, zich nu eindelijk verenigen achter één partij die hun lokale belangen vertegenwoordigt en ze een stem wil geven, elke maand weer ! (voor het systeem hiervan: http://www.partijsleutelstad.nl

  • Joop J.Gijsman op

   Het is voor kleine groepen die nog eens voor zaken eens extra aandacht willen vragen erg moeilijk en niet meer te doen. Hoeveel stichtingen op dit gebied zijn er al niet verdwenen of elders ondergebracht.

  • Een Leids burger op

   Nu ook LL uit de raad verdwijnt en eerder al Tomas Kok en de stadspartij van wijlen Jan Boer zou je kunnen denken dat er nu dan wel ruimte zou zijn voor een nieuwkomer die alreeds verschillende malen tevergeefs geprobeerd heeeft om in de gemeenteraad te komen. Maar partijen die allochtonen pamperen hebben we al hoor: ‘sLinksgroen en de PvdA bijvoorbeeld. En op een partijtje dat om elk onbenullig wissewasje een referendum wil houden zit deze Leidse burger nu ook weer niet te wachten hoor……
   🙂
   zie ook:http://sleutelstad.nl/2015/04/01/ooievaarsnest-in-cronesteyn-wordt-hersteld/#comment-240290

   • Maarten Kersten op

    Beste Leidse burger, nog de beste wensen voor een goed en geslaagd nieuw discussiejaar! Maar wat een vreemde stellingname..! Wie heeft het nou over “pamperen van allochtonen”? Pamperen veronderstelt: overdreven in de watten (luiers, pampers) leggen. Nee, wij vinden wel dat vluchtelingen een schuilplaats verdienen, naast goede zorg, naast een rechtvaardige asiel- en rechtsprocedure. Maar ook dat zij noch bevoordeeld mogen worden boven autochtone Leidenaars noch gedicrimineerd ! Lees onze uitgebreide website partijsleutelstad.nl dan eerst eens goed ! Trouwens: doe je mee? Maar , inderdaad, het structurele, bijna maandelijkse lokale raadgevende, soms raadplegende, digitale referendum over belangrijke Leidse zaken op de agenda en de website van de gemeenteraad, behoort tot onze “kroonjuwelen”, oftewel “speerpunten”.. Ongeveer 1 a 3 Leidse plannen of voorstellen op de agenda van de maandelijkse raadsvergadering. Om die belangrijke Leidse zaken nou “wissewasjes” te noemen, lijkt me toch wel érg onverschillig… 🙁

 4. Wander Waterdrinker op

  Beste Joop, wat bedoel je? Welke stichtingen en op wélk gebied? En waar zijn ze dan elders ondergebracht?

 5. Een Leids burger op

  @Maarten Kersen
  Ook nog een gelukkig Nieuwjaar. Laat ik het dit keer enigszins beknopt houden Maarten, ook al worden we het vast niet eens.
  Een “rechtvaardige asiel- en rechtsprocedure” betekent ook dat uitgeprocedeerden niet opgevangen dienen te worden.(niet pamperen met Bed,Bad,Brood èn Bier-opvang dus.)Voor mensen die echt niet terug kunnen buiten hun eigen schuld is er de buitenschuldprocedure. Hoe zou het toch komen dat daar maar zo
  weinig gebruik van kan worden gemaakt? Ja, wie zijn paspoort weg gaat gooien in de hoop zo alsnog verblijf|asiel te kunnen afdwingen komt natuurlijk niet meer voor zo’n procedure in aanmerking en moet, mijns inziens, niet beloond worden met BBBB-opvang. En èchte vluchtelingen moet vanaf dag 1 in
  Nederland duidelijk worden gemaakt dat voor hen niet alleen rechten gelden maar ook (morele aanpassings)plichten. En als ze daaraan niet of onvoldoende willen voldoen moet dat óók consequenties hebben. (niet pamperen dus).
  “noch bevoordeeld mogen worden boven autochtone Leidenaars”: Mohammed en Fatima zijn nu juist met voorrang door de corporaties gehuisvest tenkoste van Henk en Ingrid hoor die nu nòg langer moeten wachten…. En wie er straks de rekening moet betalen voor hun komst is ook niet moeilijk te raden……
  En als bepaalde allochtone groeperingen zich (soms terecht) menen te moeten beklagen over bepaalde vormen van discriminatie zouden ze de oorzaak daarvan toch eerst eens bij henzelf of het gedrag van hun soort”genoten” moeten zoeken….[Overigens moet alleen in gelijke gevallen gelijk gehandeld worden. Bij ongelijke gevallen hoeft dit dus niet.]
  Wat referenda betreft zie :http://sleutelstad.nl/2017/11/30/vernieuwing-is-sleutelwoord-kandidatenlijst-d66-leiden/#comment-265927

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline