Partij voor de Dieren trapt campagne af: “Het gaat slecht met Leiden!”

17

“Het gaat helemaal niet goed met Leiden. Iedereen die dat roept, kijkt alleen naar de economische kant.” Lijsttrekker Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden liet gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij geen misverstand bestaan over de koers van de partij. “Leiden versteent, vervuilt en verdicht in een razend tempo. Er wonen steeds meer mensen steeds dichter op elkaar. Leiden kan niet oneindig blijven groeien in een eindige stad.”

Chris de Waard sprak met fractievoorzitter Dick de Vos over de voorbije periode en met lijsttrekker Martine van Schaik over de toekomstplannen van de partij.

Ook de biodiversiteit holt in Leiden volgens Van Schaik achteruit: “Er worden duizenden en duizenden bomen gekapt voor die onzinnige en belachelijk dure snelweg tussen de A4 en de A44, de Rijnlandroute. Dat gaat ook ten koste van het leefklimaat voor mensen en het leefgebied voor wilde dieren.”

Chris de Waard sprak met het Leidse Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren die nu lijstduwer is.

Een derde punt van grote zorg bij de Partij voor de Dieren is burgerparticipatie. “Hoewel de gemeente Leiden er de mond vol van heeft gaat het keer op keer dramatisch fout. Inwoners voelen zich niet gezien, niet gehoord en niet serieus genomen.”

Dick de Vos en Martine van Schaik spraken de achterban toe bij biologisch restaurant Logica.

Na een opsomming van zaken die in de ogen van de Partij van de Dieren fout gaan in Leiden, ging Van Schaik in op een aantal zaken waar de partij na de verkiezingen mee aan de slag wil. “Ons verkiezingsprogramma heet Plan B voor Leiden. Het is een routeboekje naar een gezonde en groene stad. Groen in plaats van grijs. water in plaats van wegen en geluk in plaats van groei.”

Ook wil de partij dat er meer oog komt voor dierenwelzijn. Van Schaik: “We gaan stoppen met de verkoop van levende dieren op de markt. Krabben en kreeften die wachten op een ellendige dood in kokend water. Ook willen we een hengelverbod in de hele stad. Het vissen naar vissen gaan we mee stoppen.” Derde in het oog springende punt op het gebied van dierenwelzijn is het stoppen van het fokken en gebruiken van proefdieren op het Leiden Bio Science Park, bij de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden.

Als laatste noemde Martine van Schaik de burgerparticipatie. Die moet niet alleen beter, maar bij grote thema’s moet er een burgerraadpleging komen. “Iets als het vormgeven van de samenwerking met de buurgemeenten is te belangrijk om over te laten aan bestuurders. Daar heb je een lokaal referendum voor nodig.”

 

 

Delen

17 reacties

 1. Tussen de verhuisdozen gezeten hebben wij het geluk deze neoliberale VVD66 stad te kunnen ontvluchten na 25 jaar. We zijn het spuugzat! De gevestigde orde burgervader ut Twent noemde dit een bruisende stad tijdens de Receptie. Deze ploatproatende kletsmajoor en salonsocialist regent zegt dit ieder jaar. Met skyline hoge gebouwen dadelijk bij het station, Merenwijk (100 m) en een “toekan” toren van 75 m hoge dadelijk in de Stevenshof als landmark voor de Leidse arrogantie ten top uit. De inspraak hierbij vorige week is gewoonweg een lachertje. Bouwend NL krijgt voorrang. Burgers kijken gewoon toe hoe hun leefomgeving verwoest wordt.
  En een volkomen kaalgeslagen landschap in de Papenwegse polder en Oostvlietpolder voor liberaal asfalt dat NIETS oplost. De PvdA wethouder Damen en Draaikonten66 wethouder Robert Strijk ontnamen de Stevenshof 3 miljoen voor betere inpassing van de beroemde roetriool, maar ontnamen de burgers ook de verdere inspraak. Wij zijn afgeknapt op deze kul politici. Doodgeslagen.
  Dit asfalt en betoncollege maakt deze stad helemaal niet mooi. Uiteraard zal het partijkartel en de banencaroussel de gevestigde orde politici weer in het pluche parachuteren. Business as usual 2018 – 2022.

  Want dat is wat de PvvD en andere “boze” burgers niet meer willen. Wel op weg naar een veel kleinschaligere, duurzamere en socialere samenleving. Zonder neoliberale overheersing van het partijkartel met haar groeiverslaving, bonuscultuur, Ponzi economie en fake burgerparticipatie.

  ….

  PvvD veel succes en op naar de 5 zetels!

  • Hubert ,het ga je goed. We zullen je missen . Zonder jouw lezingen is het leven een stuk saaier.

   • Dank je, maar er zullen ook vele Sleutelstad lezers ons vertrek met een glas champagne vieren. Hun goed recht overigens. Weer zo’n reaguurder en azijnpisser minder. Dat was ik van huis uit nooit, maar de politiek en haar achterbakse lobbies heeft ons de laatste 10 jaar zo belazerd, genegeerd, uitgelachen, vernederd, gekleineerd, dat je wel uit je slof moest schieten. Excuses hierbij voor de soms wel erg harde taal. Burger participatie en constructief meedenken ten spijt. Niets bereikt. En soms trok ik het kader wat breder dan Leiden zelf. Namelijk dit intens verrutte neoliberale, materialistische, dikke ik systeem dat ons langzaam sloopt sinds 1990. En de leefoomgeving, de sociale cohesie en het kimaat verziekt. Voor korte termijn winsten, globale grootwaanzin en zakkenvullerij. Torens van Babylon. Ik hoop van harte dat er een ander politiek klimaat komt in Leiden zonder dat arrogante, leugenachtige, stadkartel van Tukkies, Laudy’s, Zevenbergjes, Sorrybrees, Damens, Strijken, GijsenHolla’s, Kraatsen, Stormpjes om er maar een paar te noemen…..Voor een echt duurzamer, mooier en beter Leiden.

    Wij gaan terug naar het platteland, ver weg van het randstedelijke overbevolking en anonimiteit. Terug naar het ouderlijk dorpje met landelijke rust en saamhorigheid, zoals vroeger.

    Het gaat jullie allen goed!

   • Dank je, en hopelijk kunnen jullie de teloorgang van deze mooie stad tijdig tot staan brengen. Maar ik vrees het ergste voor deze randstedelijke provinciestad met grootstedelijke grootwaanzin van haar regenten aan de Breestraat.
    Stem daarom niet op het neoliberale en groeiverslaafde partijkartel van CDA, VVD, Draaikonten66 en PvdAdieu op 21 maart a.s.. Die zijn alleen maar “onwijs trots op zichzelf”. Laat ze maar de hel lopen.
    Wij zoeken naar een kwart eeuw Leidenaar geweest te zijn de rust, schone lucht en samenhorigheid van het platteland op. Ver weg van de politieke intriges en slangenkuilen.

    Het gaat jullie ook goed in de Sleutelstad!

    • Hubert dank voor al je bijdragen. We zullen je missen.
     Hoe is de gemeenteraad samengesteld in je nieuwe stulp ?
     Of ga je het geluk zoeken in het buitenland ?

  • Er mankeert weinig aan de analyse van PvdD en Hubert.
   Leiden wordt volgebouwd (vlg Laudy moeten er nog 15.000 woningen bij! en dat in een stad die al zo volgebouwd is), maar de stad durft met droge ogen te beweren veel aan leefbaarheid en groen te doen.
   Zo is er een Churchillpark bij de Boshuizerkade gekomen. Nou, wie het park ziet, mag het zeggen.
   Het gebied rondom Molen de Valk wordt een groen evenementenplein genoemd door de gemeente.
   Het plein was vroeger niet heel groen, maar er stonden in elk geval nog meerdere bomen. Nu is het slechts een stenen massa. Het probleem van fijnstof en luchtkwaliteit wordt nauwelijks aangekaart.

   Nee, het wordt tijd voor een andere aanpak!

   • Eric van 't Groenewout op

    Geen nieuwe woningen in Leiden betekent onherroepelijk bouwen op (groene) uitleglocaties, met alle nadelen van dien. Er is een dringend tekort aan starters- en gezinswoningen en studentenkamers (op korte termijn zijn ruim 2000 extra studentenkamers in Leiden nodig). De opgave van 15.000 nieuwe woningen in Leiden is een veel te kleine inschatting: het dubbele zou weleens nodig kunnen zijn.
    De Nederlandse bevolking groeit de komende jaren door en de trek vanuit het noorden en oosten naar de Randstad neemt alleen maar verder toe. Hier is immers het werk en hier komt het nieuwe werk (bio-science park, universiteit, Amsterdam zuid-as, Bollenstreek). Of dat nu goed of slecht is: het is een slechte ontwikkeling als mensen die al warmpjes in een eigen (huur)huis zitten, de woningmarkt op slot gooien door nieuwbouw zoveel mogelijk tegen te werken. Wat is uw oplossing voor de letterlijk tienduizenden starters die momenteel geen betaalbare woning kunnen vinden? Emigreren? In veel te kleine kut-studio’s blijven hokken waarvoor je 1.600 per maand moet betalen aan de zoveelste vastgoedinvesteerder die hier woningen als winstobject opkoopt en verkamerd?
    Ik zie liever dat er in een stedelijke omgeving wordt gebouwd dan in een groene omgeving. En buiten stedelijke centra woningen bouwen, betekent ook dat er meer wegen komen. Bouwen in de directe nabijheid van werk, lijkt mij een veel betere oplossing. En gelet op de schaarse meters, is hoogbouw onontbeerlijk. Afgelopen week las ik een goede analyse in de Volkskrant: het meest duurzame en meest ecologisch verantwoord is hoog de lucht in gaan. Niet klakkeloos, uiteraard moet je met zon en schaduw rekening houden Dat moet natuurlijk niet in de binnenstad of direct naast een schoolplein, maar kan wel heel goed langs bijvoorbeeld het spoor en langs A44. De Stadswachter naast de Luifelbaan bewijst dat je ook in een al bebouwde omgeving appartementencomplexen van ruim 70 meter hoogte kunt realiseren. Leuk of niet: om grootschaliger verstening tegen te gaan, is dit de enige oplossing.
    Weliswaar neemt de groeicurve van de bevolking langzaam af, maar desondanks zijn er over 20 jaar naar schatting 800.000 Nederlanders méér dan de ruim 17 miljoen bewoners die er nu zijn. En een nog veel groter deel van die Nederlanders zal in de Randstad wonen dan nu het geval is. Hoe wilt u die huisvesten? Wat is uw oplossing voor het huidige tekort aan woningen in Nederland (momenteel 200.000, dat aantal groeit omdat er jaarlijks te weinig woningen worden gebouwd, met als gevolg dat starters letterlijk in de kou blijven staan)? Ik zie Hubert, de raadsleden van PvdD of u niet zo snel woningzoekenden in huis nemen. Hoe wilt u die mensen laten wonen als er geen woningen bij mogen komen van u?
    Dat u bezwaren maakt tegen een versteende Lammermarkt: helemaal mee eens. Maar: je gaat toch niet in een bouwput bomen of struiken planten? Dat groen staat op de planning. Geef de gemeente een jaartje de tijd.

 2. Pulsvisserij: beter voor de zeebodem en minder brandstofverbruik van de visserschepen.
  Deze partij heeft in het europesche parlement echter voor het verbieden van deze pulsvisserij gestemd. De Franse staat en haar verouderde vissersvloot is dankbaar voor dit gebaar van kapitaal- en millieuvernietiging.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline