Een deel van de kandidaat-raadsleden van de Leidse Partij voor de Dieren met in het midden lijsttrekker Martine van Schaik en lijstduwer Esther Ouwehand. (Foto's: Chris de Waard).

Partij voor de Dieren trapt campagne af: "Het gaat slecht met Leiden!"

“Het gaat helemaal niet goed met Leiden. Iedereen die dat roept, kijkt alleen naar de economische kant.” Lijsttrekker Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden liet gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij geen misverstand bestaan over de koers van de partij. “Leiden versteent, vervuilt en verdicht in een razend tempo. Er wonen steeds meer mensen steeds dichter op elkaar. Leiden kan niet oneindig blijven groeien in een eindige stad.”

Chris de Waard sprak met fractievoorzitter Dick de Vos over de voorbije periode en met lijsttrekker Martine van Schaik over de toekomstplannen van de partij.

Ook de biodiversiteit holt in Leiden volgens Van Schaik achteruit: “Er worden duizenden en duizenden bomen gekapt voor die onzinnige en belachelijk dure snelweg tussen de A4 en de A44, de Rijnlandroute. Dat gaat ook ten koste van het leefklimaat voor mensen en het leefgebied voor wilde dieren.”

Chris de Waard sprak met het Leidse Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren die nu lijstduwer is.

Een derde punt van grote zorg bij de Partij voor de Dieren is burgerparticipatie. “Hoewel de gemeente Leiden er de mond vol van heeft gaat het keer op keer dramatisch fout. Inwoners voelen zich niet gezien, niet gehoord en niet serieus genomen.”

Dick de Vos en Martine van Schaik spraken de achterban toe bij biologisch restaurant Logica.

Na een opsomming van zaken die in de ogen van de Partij van de Dieren fout gaan in Leiden, ging Van Schaik in op een aantal zaken waar de partij na de verkiezingen mee aan de slag wil. “Ons verkiezingsprogramma heet Plan B voor Leiden. Het is een routeboekje naar een gezonde en groene stad. Groen in plaats van grijs. water in plaats van wegen en geluk in plaats van groei.”

Ook wil de partij dat er meer oog komt voor dierenwelzijn. Van Schaik: “We gaan stoppen met de verkoop van levende dieren op de markt. Krabben en kreeften die wachten op een ellendige dood in kokend water. Ook willen we een hengelverbod in de hele stad. Het vissen naar vissen gaan we mee stoppen.” Derde in het oog springende punt op het gebied van dierenwelzijn is het stoppen van het fokken en gebruiken van proefdieren op het Leiden Bio Science Park, bij de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden.

Als laatste noemde Martine van Schaik de burgerparticipatie. Die moet niet alleen beter, maar bij grote thema’s moet er een burgerraadpleging komen. “Iets als het vormgeven van de samenwerking met de buurgemeenten is te belangrijk om over te laten aan bestuurders. Daar heb je een lokaal referendum voor nodig.”

 

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×