(Archieffoto: Reanne van Kleef).

Bouwplan naast Lorentzschool gaat niet door

De gemeente Leiden weigert de bouwvergunning voor het bouwplan voor een complex van 69 appartementen naast de Lorentzschool aan de Van Vollenhovenkade. Het college van B&W acht de bezwaren voor het bouwplan gegrond. Eerder kwam ook de commissie beroep en bezwaar tot de conclusie dat een deel van de bezwaren gegrond is, maar het college gaat zelfs een stap verder. Ook de bezwaren van ouders worden nu erkend, dat deed de commissie eerder niet.

Chris de Waard sprak met wethouder Laudy over het schrappen van het bouwplan bij de Lorentzschool.

Naast het weigeren van het ingediende bouwplan, wordt ook het contract met ontwikkelaar Niersman opgezegd. Dat heeft bouwwethouder Paul Laudy zojuist bekend gemaakt. Als het aan de wethouder ligt komen er gewone huizen op het terrein.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla over het schrappen van het bouwplan bij de Lorentzschool.

De afgelopen jaren hebben de school, ouders en omwonenden massaal actie gevoerd tegen de plannen. Er werd onder ander beargumenteerd dat het plan niet aan de veiligheidseisen voldeed, het complex te dicht op de school kwam te staan en dat de bouw teveel overlast voor de leerlingen en de buurt zou veroorzaken.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Peter Bootsma over het schrappen van het bouwplan bij de Lorentzschool.

In november huurde de gemeente de Petruskerk aan de Lammenschansweg af voor een hoorzitting bij de bezwarencommissie. Honderden belanghebbenden lieten daar van zich horen. Ze kregen voor een belangrijk deel gelijk van de commissie.

Aangekondigd interpellatiedebat zet druk op de ketel
Of het college met wethouder Laudy het plan vandaag helemaal spontaan naar de prullenbak heeft verwezen, is de vraag. D66 en de PvdA hebben gisteren een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Hun inzet: stoppen met het omstreden plan. Met een meerderheid in de Leidse raad die zich achter dat verzoek zou scharen in het vooruitzicht, heeft Laudy mogelijk eieren voor zijn geld gekozen. Zelf ontkent hij overigens dat er zo’n verband bestaat.

Fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA en raadslid Peter Bootsma van D66 tonen zich beiden verheugd over het afblazen van de bouw van een complex met 69 appartementen. Bootsma: “Je moest eens weten hoeveel uren mijn college raadslid Fleur Spijker en ik hier de afgelopen jaren in hebben gestoken.” Ook Holla is blij dat het plan nu van de baan is: “Zelfs zonder het indienen van een motie hebben we het geregeld.”

Aanstaande donderdag gaan PvdA en D66 wel de overgebleven vragen aan de wethouder voorleggen. Als de beantwoording niet naar tevredenheid is, vragen ze mogelijk alsnog een apart debat aan.

Leiden Politiek lorentzschool


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×