Bouwplan naast Lorentzschool gaat niet door

32

De gemeente Leiden weigert de bouwvergunning voor het bouwplan voor een complex van 69 appartementen naast de Lorentzschool aan de Van Vollenhovenkade. Het college van B&W acht de bezwaren voor het bouwplan gegrond. Eerder kwam ook de commissie beroep en bezwaar tot de conclusie dat een deel van de bezwaren gegrond is, maar het college gaat zelfs een stap verder. Ook de bezwaren van ouders worden nu erkend, dat deed de commissie eerder niet.

Chris de Waard sprak met wethouder Laudy over het schrappen van het bouwplan bij de Lorentzschool.

Naast het weigeren van het ingediende bouwplan, wordt ook het contract met ontwikkelaar Niersman opgezegd. Dat heeft bouwwethouder Paul Laudy zojuist bekend gemaakt. Als het aan de wethouder ligt komen er gewone huizen op het terrein.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla over het schrappen van het bouwplan bij de Lorentzschool.

De afgelopen jaren hebben de school, ouders en omwonenden massaal actie gevoerd tegen de plannen. Er werd onder ander beargumenteerd dat het plan niet aan de veiligheidseisen voldeed, het complex te dicht op de school kwam te staan en dat de bouw teveel overlast voor de leerlingen en de buurt zou veroorzaken.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Peter Bootsma over het schrappen van het bouwplan bij de Lorentzschool.

In november huurde de gemeente de Petruskerk aan de Lammenschansweg af voor een hoorzitting bij de bezwarencommissie. Honderden belanghebbenden lieten daar van zich horen. Ze kregen voor een belangrijk deel gelijk van de commissie.

Aangekondigd interpellatiedebat zet druk op de ketel
Of het college met wethouder Laudy het plan vandaag helemaal spontaan naar de prullenbak heeft verwezen, is de vraag. D66 en de PvdA hebben gisteren een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Hun inzet: stoppen met het omstreden plan. Met een meerderheid in de Leidse raad die zich achter dat verzoek zou scharen in het vooruitzicht, heeft Laudy mogelijk eieren voor zijn geld gekozen. Zelf ontkent hij overigens dat er zo’n verband bestaat.

Fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA en raadslid Peter Bootsma van D66 tonen zich beiden verheugd over het afblazen van de bouw van een complex met 69 appartementen. Bootsma: “Je moest eens weten hoeveel uren mijn college raadslid Fleur Spijker en ik hier de afgelopen jaren in hebben gestoken.” Ook Holla is blij dat het plan nu van de baan is: “Zelfs zonder het indienen van een motie hebben we het geregeld.”

Aanstaande donderdag gaan PvdA en D66 wel de overgebleven vragen aan de wethouder voorleggen. Als de beantwoording niet naar tevredenheid is, vragen ze mogelijk alsnog een apart debat aan.

Delen

32 reacties

 1. Fred Heuckelbach op

  Verstandig besluit. De wethouder had ook voor de Measlocatie dit besluit moeten nemen en het bouwplan aldaar moeten heroverwegen.

 2. Leo Valentijn op

  Grondgebonden woningen??? Oké geen flatachtige dingen maar wel woningen met een tuin?

 3. Laat de gemeente zich dan ook nog even buigen over het complex op de zijlsingel . Een net zo idioot plan waar bewoners al maanden mee bezig zijn . Alleen jammer genoeg geen school in de omgeving die tegengas kan geven , dus de gemeente walst hier gewoon over de bewoners heen.

  • Ilse Ilse

   Kreeg inderdaad een mail van school. Er komen wel eengezinswoningen.. beter dan al die appartementen.. maar toch geluidsoverlast voor de kids en over de veiligheid maar niet te spreken..

 4. Raar omdat de school klaagt over de speelplaats.Kijk eens naar al die autos voor de deur als fietser kan je niet er door.Kinderen kunnen niet lopen naar school of fietsen.Ik werd nooit met de auto gebracht.We hadden een auto.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline