Vorig jaar maakte de BBC filmopnames op het Rapenburg dat daarvoor autovrij moest zijn. Een beeld dat de PvdA Leiden graag altijd wil zien. (Foto's: Emile van Aelst).

PvdA presenteert actieplan voor autoluwe binnenstad

De PvdA Leiden wil de komende vier jaar de binnenstad autoluw maken door sluiproutes door de binnenstad af te sluiten, bezoekers te verplichten in één van de parkeergarages te parkeren en parkeerplaatsen op historische plaatsen, zoals het Rapenburg, weg te halen. Dat staat in het actieplan dat de Leidse PvdA vandaag presenteerde.

“We zijn trots op onze prachtige historische binnenstad, maar we zijn van mening dat het nog mooier kan”, zegt Gijs Holla, fractievoorzitter en nummer 2 op de kieslijst van de PvdA Leiden. “De auto is op dit moment nog veel te dominant in het straatbeeld. Door de binnenstad autoluw te maken, kunnen we de stad veel groener maken.”

Sluipverkeer weren
Om dat te bereiken wil de partij parkeerplaatsen op historische plekken weghalen en sluiproutes door de binnenstad, zoals de Langebrug, Stille Mare, Turfmarkt, Botermarkt en Tweede Binnenvestgracht afsluiten. Bewoners van de gebieden krijgen een pasje zodat zij er wel door kunnen rijden.

“Na de opening van de parkeergarage Garenmarkt komen er samen met de onlangs geopende parkeergarage Lammermarkt ruim duizend nieuwe parkeerplekken bij in de binnenstad. Dat compenseert ruimschoots voor de parkeerplaatsen die we weg willen halen op de mooiste historische plekken in de stad, zoals in de buurten
rondom de Pieterskerk, de Hooglandse Kerk en het Gangetje”, aldus Holla.

Bewoners en hun bezoekers
Bezoekers aan de stad worden in het PvdA-plan verplicht om in de parkeergarages in de binnenstad te parkeren of op een beperkt aantal parkeerterreinen. Bewoners en hun bezoek mogen gewoon op straat blijven parkeren. Bovendien wordt het centrum, de plek waar ze wonen, veel groener omdat de PvdA de weggehaalde parkeerplaatsen wil beplanten met gras en bomen.

Eerder sprak ook D66 Leiden zich in haar verkiezingsprogramma al uit voor een Rapenburg zonder parkeerplaatsen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×