Salmonella, bijen en tranen

In de uitzending van Science 071 hadden we deze week Prof. dr. Sjaak Neefjes op bezoek, hoofd van de afdeling Chemische Immunology aan het LUMC. Direct daarna schoof Prof. dr. Ir. Fons Verbeek bij ons aan om het te hebben over zijn onderzoeksveld in computational bio-imaging. Als afsluiters verzorgde redacteur Daan van Veen het wetenschapsnieuws én beantwoordde redacteur Camiel Aarents de wetenschapsvraag van de week; Waarom smaken tranen eigenlijk zout?

Zoals vorige week al langs kwam in de uitzending heeft recent onderzoek aangetoond dat het eten van producten besmet met de salmonella bacterie niet alleen direct leidt tot voedselvergiftiging, maar ook op de lange termijn een verhoogde kans op kanker geeft. Prof. dr. Sjaak Neefjes legde ons uit dat de salmonella bacterie beschadigde darmcellen om kan zetten in kankercellen waardoor er darmtumoren ontstaan.

Prof. dr. Ir. Fons Verbeek legde uit wat er in zijn veld in computational bio-imaging gebeurd. Hier worden 2 dimensionale (2D) beelden gemaakt door klassieke lichtmicroscopen omgerekend naar 3 dimensionale (3D) structuren. Deze 3D structuren geven nieuwe inzichten en kunnen gebruikt worden in veel wetenschappelijke velden.

In de rubriek wetenschapsnieuws vertelde redacteur Daan van Veen van alles over het kloneren van apen, de zintuigen van bijen en een nieuwe revolutionaire test om kanker te vinden. 

Waarom smaken tranen eigenlijk zout?

Leiden Science LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×