Het is de tweede keer in korte tijd dat een besluit van voormalig minister Kuipers door een rechter wordt verscheurd. (Foto: Chris de Waard)

Overwinning ziekenhuizen: ministerie mag aantal opleidingsplekken niet meer bepalen

De ziekenhuizen in deze regio en revalidatie-instelling Basalt willen meer specialisten gaan opleiden. Dat mocht niet omdat voormalig minister Ernst Kuipers hier een maximum aan had gesteld. De rechter maakte dinsdag een einde aan het verbod.

Het ministerie van Volksgezondheid bepaalde in 2022 hoeveel medisch specialisten elk ziekenhuis in Nederland mag opleiden, maar had die bevoegdheid helemaal niet. De maatregel is daarom teruggedraaid door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste rechter. De uitspraak is definitief, er is geen hoger beroep mogelijk.

LUMC
In het zogeheten verdeelplan had de toenmalige minister Kuipers voor elke specialisatie bij elk ziekenhuis bepaald hoeveel ‘instroomplaatsen’ er waren. Zo mocht het Leids Universitair Medisch Centrum dat studiejaar onder anderen zeven anesthesiologen, vier cardiologen, vijf kindergeneeskundigen en vier psychiaters aan hun vervolgopleiding laten beginnen.

De ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp, Den Haag, Delft, Gouda en revalidatie-instelling Basalt hebben dat plan samen aangevochten, omdat zij in totaal maar honderd opleidingsplekken kregen toegewezen. Ze vinden dit aantal te weinig. Vooral omdat andere regio’s veel meer plekken kregen, zonder dat er ziekenhuizen waren om die mensen in op te leiden, zegt een woordvoerder.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt nu dat de verdeling ‘geen wettelijke grondslag’ heeft. Het is aan de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), om ziekenhuizen geld te geven voor de opleiding van specialisten. Dat budget bepaalt het aantal plekken.

Terug naar de tekentafel
Het oordeel van de rechter betekent dat het hele spreidingsplan, zoals de minister het voor ogen had, van tafel is. Er volgen nu gesprekken tussen de ziekenhuizen, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Pas daarna wordt duidelijk hoeveel medisch specialisten er voortaan in onze regio kunnen worden opgeleid.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een besluit van voormalig minister Kuipers door een rechter wordt verscheurd. Begin deze maand draaide de rechtbank in Utrecht het besluit terug om de kinderhartchirurgie in Nederland te concentreren in Rotterdam en Groningen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×