Museumdirecteur Dirk van Delft in de Gouden Eeuwzaal van Rijksmuseum Boerhaave waar de Antoni van Leeuwenhoek microscoop is de zien. (Foto: Emile van Aelst).

Stemmen bij Boerhaave op microscoop van Antoni van Leeuwenhoek als Pronkstuk van Nederland

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is finalist in het Pronkstuk van Nederland. Het eenvoudige ontwerp is één van de belangrijkste Nederlandse uitvindingen ooit en laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Met zijn microscoop ontdekte van Leeuwenhoek in 1673 een compleet nieuwe wereld en zag als eerste bacteriën.

Deze woensdagavond wordt uit de overgebleven top 3 de finalist gekozen in de categorie Erfgoed. Er kan gekozen worden uit het Dagboek van Anne Frank, Delfts Blauw en het Plakkaat van Verlatinghe. Donderdagavond wordt de derde en laatste finalist gekozen. Dan strijden De Nachtwacht van Rembrandt, het Meisje met de Parel van Vermeer en Lucht en Water I van Escher in de categorie Kunst om de laatste finaleplaats.

Het publiek bepaalt de uitslag
Rijksmuseum Boerhaave richt vrijdagmiddag 26 februari een heus stembureau in waar iedereen kan komen stemmen op de microscoop. Het museum is voor dit speciale evenement gratis toegankelijk en komt ook nog met enkele bijzondere activiteiten in het teken van de microscoop.

De Leidse burgemeester Henri Lenferink opent het speciale evenement om 14.00 uur. Directeur Dirk van Delft en de conservatoren vertellen aansluitend over het genie Antoni van Leeuwenhoek en de uitzonderlijkheid van zijn uitvinding.

Iedereen kan vrijdag ook zelf door de Leeuwenhoek-microscoop kijken en zo ontdekken wat Van Leeuwenhoek zag. De restaurator vertelt er ook meer over. Het is ook leuk voor kinderen. Na het stemmen kan iedereen het vernieuwde museum bezoeken. uiteraard inclusief de Gouden eeuw-zaal waar de echte microscoop van Antoni van Leeuwenhoek staat. Voor zover bekend zijn er van de microscoop elf exemplaren bewaard gebleven. Rijksmuseum Boerhaave heeft er vier in de collectie.

Rijksmuseum Boerhaave is gevestigd in de Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden. Stemmen kan vrijdag vanaf 14.00 uur. Aanstaande vrijdagavond maakt Jort Kelder tijdens een liveshow vanuit de Keizersgrachtkerk in Amsterdam bekend welk van de drie categoriewinnaars door het publiek is gekozen tot absoluut Pronkstuk van Nederland. De uitzending is te zien via NPO 2 en begint om 21.10 uur.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×