Lijsttrekker Marleen Damen van de PvdA Leiden belooft stellig dat Leiden duurzamer en groener wordt. (Foto: Chris de Waard).

PvdA Leiden komt met actieplan voor duurzame stad

De PvdA wil dat Leiden meest duurzame stad van Nederland wordt. Ook de groene ambities van de partij liegen er niet om: “We moeten ook de groenste stad van het land worden,” zegt lijsttrekker Marleen Damen die denkt dat er van die plannen ook na de verkiezingen veel overeind blijft. “Ik zie ook bij veel andere partijen dat ze dit belangrijke onderwerpen vinden.”

Chris de Waard sprak met Marleen Damen over het actieplan dat de PvdA Leiden vandaag presenteert.

Damen is overtuigt van de noodzaak van een duurzaam actieplan. Ze somt op: “De Leidse straten hebben weinig groen, er zit te veel fijnstof in de Leidse lucht en een groot deel van de huizen in de  stad is nog niet duurzaam. De komende vier jaar zijn daarom cruciaal voor Leiden. En het belangrijkste is dat iedereen mee moet kunnen doen aan duurzaamheidsmaatregelen. Het moet niet alleen iets voor de elite zijn.”

De PvdA Leiden presenteert vandaag een actieplan dat bestaat uit elf punten om van Leiden de meest duurzame en groene stad van Nederland te maken. “We moeten er nu voor gaan,” zegt Damen. “Met onze plannen wordt onze stad niet alleen veel duurzamer, we zorgen er bovendien voor dat die duurzaamheid voor iedereen bereikbaar is. Zodat Leiden landelijk koploper duurzaamheid wordt.”

In het actieplan presenteert de partij een aantal principes dat het denken over duurzaamheid in de stad moet veranderen. Zo moet Leiden voorop gaan lopen met energiebesparende maatregelen in plaats van landelijke regelgeving af te wachten en moet groen belangrijker worden dan asfalt en beton. De PvdA wil onder meer 1000 bomen erbij planten, strengere regels invoeren voor het kappen van bomen en meer ondergrondse containers voor plastic afval plaatsen in de stad.

In het plan wordt de stadsverwarming gekoppeld aan de restwarmte van de Rotterdamse haven. “Dat scheelt vervuilende uitstoot,” zegt Damen die verder pleit voor de invoering van een duurzaamheidsfonds voor mensen met een kleine beurs. “En iedereen moet een gratis energiescan uit kunnen laten voeren.”

Tenslotte wil de Leidse PvdA dat vervuilende brommers en scooters geweerd worden uit de milieuzone en de stadsverlichting overschakelt op Led-verlichting.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×