Plastic Soup Surfer Mertijn Tinga tapt water bij een van de happers die de Universiteit Leiden afgelopen najaar plaatste.

GroenLinks pleit voor gedicht en Happer-Tapper in Haarlemmerstraat

GroenLinks wil graag dat de gemeente nog een aantal zaken verbetert in de Haarlemmerstraat. “De belangrijke Leidse winkelstraat is het afgelopen jaar helemaal opnieuw ingericht en die opgeknapte Haarlemmerstraat ziet er weliswaar goed en fris uit, maar er zijn nog wel enkele gemiste kansen,” vindt GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn die zijn zorgen onlangs bij het stadsbestuur onder de aandacht bracht.

“Zo is er geen gehoor gegeven aan het mooie initiatief van de ondernemersvereniging Haarlemmerstraat om een Happer-Tapper te plaatsen en ervaren de ondernemers de nodige overlast van auto’s die sinds het verwijderen van de beweegbare paaltjes de mogelijkheid hebben om over de Haarlemmerstraat te rijden.”

Olsthoorn: “Ondernemers hebben de afgelopen tijd consequent automobilisten vriendelijk aangesproken met het verzoek zich aan de regels te houden, maar dat lijkt niet al te veel te helpen. Bovendien lijken de geldende regels niet gehandhaafd te worden.” GroenLinks constateert ook dat er rond de Haarlemmerstraat te weinig fietsenrekken zijn, waardoor er nog steeds vaak fietsen op de blindengeleidestroken voor de winkels en midden op de weg worden gezet.

Voorzitter Dagobert Schulp van de winkeliersvereniging Haarlemmerstraat kwam enkele maanden geleden al eens aan de raadsleden vertellen welke zorgen er nog bij de winkeliers leven.

GroenLinks pleit voor het alsnog plaatsen van een Happer-Tapper. “Dat is in principe zo gebeurd en zorgt ervoor dat meer mensen kraanwater drinken. En dat is weer goed voor het milieu en scheelt ook afval,” vindt Olsthoorn. Een Happer-Tapper is een punt waar iedereen gratis kraanwater kan tappen.

Olsthoorn: “Ook voor de auto’s die na 11.00 uur ’s ochtends over de Haarlemmerstraat rijden is er een elegante oplossing. Als Leiden kiest voor handhaving met kentekencamera’s hoeven de paaltjes niet teruggeplaatst te worden en volgen er wel consequenties als iemand de regels overtreedt. Een dergelijk systeem wordt ook in Delft gebruikt en lijkt daar goed te werken.”

Om de overlast van fietsen tegen te gaan wil GroenLinks Leiden dat het college kijkt in welke zijstraten van de Haarlemmerstraat extra fietsenrekken geplaatst kunnen worden.

Ten slotte doet GroenLinks het college nog een suggestie aan de hand voor cultuur in de openbare ruimte. “We zouden graag een mooi muurgedicht op de Haarlemmerstraat willen zien en hopen de het college zich samen met de Stichting Tegenbeeld die ook de andere muurgedichten in Leiden heeft aangebracht wil inzetten om een gedicht van de beroemde in 2015 overleden dichter Drs. P aan te brengen.

Tireli turelu!
Daar is de orgelman
Die zo de buurt
Weer wat vrolijker maakt

Waar het gemiddelde
Haarlemmerstraatpubliek
Al sedert lang
Voor immuun is geraakt

Om de wens voor het gedicht kracht bij te zetten komt Drs. P – impersonator Erik van Muiswinkel het om 12.30 uur voordragen op de kruising van de Haarlemmerstraat en de Lange Mare.

 

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×