Vijftig miljoen voor Leidse sport: nieuw indoor sportcentrum krijgt 2.000 zitplaatsen

Volgende week beslist de Leidse gemeenteraad over een investering van maar liefst 50.000.000 euro in nieuwe sportaccommodaties. Een combi zwembad, een schaatshal met 250 meter baan en een nieuwe sporthal die de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen.

Combi zwembad
Over het zwembad was al langere tijd politieke overeenstemming. Dat komt er gewoon en als de kosten van aanbesteding meevallen, dat houdt de gemeente dat voordeel in in de knip, maar mag de bouwer dat gebruiken om een vijftig meterbad te bouwen. Het huidige buitenbad De Vliet wordt gerenoveerd.

Wel zijn er nog wensen bij de gemeenteraad. Bijvoorbeeld om het zwembad niet met aardgas te verwarmen, maar daarvoor een meer duurzame oplossing te vinden.

Wethouder Paul Dirkse over de 50 miljoen voor nieuwe sportaccomodaties in gesprek met Chris de Waard

Nieuwe schaatshal
De schaatshal komt er ook. De raad stemt volgende week in met de bouw van een hal met daarin een 250 meter baan. Dat kan nog 333 meter worden als de regiogemeenten meebetalen en dat ziet er volgens alle betrokkenen goed uit. Aanstaande dinsdag starten de ijsverenigingen met een grote publieksactie om extra geld binnen te halen voor die langere baan.

De exacte plek waar het gebouw komt in Sportpark de Vliet is nog onderwerp van discussie. Dat heeft onder andere te maken met het al dan niet verhuizen van Roombrug Hockey naar het sportpark en met de omvang van de nieuwe hal.

Chris de Waard in gesprek met Jos Arts van de schaatshal

Indoor Sportcentrum
De nieuwe sporthal komt er ook. Maar voor een hal met 3.000 tribuneplaatsen in plaats van de huidige 2.000 in de Vijf Meihal is nog maar weinig steun in de raad. De kosten zijn te hoog, zowel van de bouw als van de exploitatie. Volgens sportwethouder Dirkse is de 16.000.000 euro die Leiden voor de hal uittrekt echt het maximum.

De meerprijs voor een grotere hal met duizend extra tribuneplaatsen zou door marktpartijen moeten worden betaald. Hoofdgebruiker ZZ Leiden Basketbal zou daarbij het voortouw moeten nemen, maar laat het afweten. Keer op keer pleit het bestuur van de Leidse basketbalclub voor een grotere hal met meer faciliteiten, maar komt niet verder dan de bewering dat zo’n grote hal prima kan worden gerealiseerd binnen het budget van zestien miljoen.

Omdat harde berekeningen voor die bewering ontbreken, volgt de raad sportwethouder Dirkse die zeker weet dat een grotere hal alleen zonder geld kan door concessies te doen op het gebied van zaken als duurzaamheid, parkeren en architectonische kwaliteit. En dat wil de raad niet.

Voorzitter Martijn Peetsold van Topsport Leiden in gesprek met Chris de Waard over de nieuwe sportaccomodaties

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×