(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

Energiek ZZ Leiden wint klassieker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch in winst omgezet. Energiek spelend schoot de Leidse ploeg uit de startblokken. New Heroes kwam nog even terug, maar moest het uiteindelijk toch ruim afleggen tegen de sterk spelende Leidenaars: 79-61.

Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met ZZ Leiden spelers Worthy de Jong en Jesse Voorn.

Wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch behoren tot de snoepjes van het basketbalseizoen. Ook deze editie trok weer vele belangstellenden naar de Vijf Meihal. Zodanig dat het platform ook door menig supporter werd gevuld. Het was al snel aangenaam warm in de hal en de muziek van het hoempaorkest zorgde voor de nodige sfeer. Een Bossche supporter sprak glimlachend over een takkeherrie. Als er raadsleden van de gemeente Leiden aanwezig waren geweest, dan zouden ze misschien anders denken over de nieuwe sporthal en het aantal zitplaatsen.

Zorg en Zekerheid Leiden was gebrand op een overwinning. Mogelijk speelde in het achterhoofd nog de manier waarop het duel in Den Bosch eerder dit jaar verloren was gegaan. Mohamed Kherrazi was er na zijn blessure weer bij, al begon hij nog wel op de bank. New Heroes miste overigens Anthony Marshall en Kevin Bleeker.

Worthy de Jong, die donderdag ook al sterk speelde, had er zin in en zorgde hoogstpersoonlijk voor een 5-0 stand na twee minuten. Jessey Voorn tekende voor 7-0, waarna pas de eerste Bossche score via Pim de Vries te noteren viel. Daar bleef het niet bij. Als een tornado raasde Zorg en Zekerheid Leiden over het veld. Weer De Jong, een driepunter van Sergio de Randamie en een score van Clayton Vette zorgde voor een ongelooflijke 14-2 tussenstand. Via vijf punten op rij van Carrington Love werd het grootste verschil van het eerste kwart bereikt: 19-4. In de laatste vier minuten van het eerste kwart deden de Bosschenaren nog wel wat terug, maar Alexandru Olah bepaalde kwartstand op 25-19.

De Roemeense center, die zich al snel ontpopt heeft tot Leidse knuffelbeer, ging in het tweede kwart verder waar hij gebleven was. Door zijn scores bleef Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong staan. Vette deed inside ook een duit in het zakje. New Heroes naderde wel twee keer tot op één punt, maar kwam geen seconde in dit duel op voorsprong, tot genoegen van het Leidse publiek. Dat soort situaties zijn De Jong en Voorn niet vreemd. Zij zorgden ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden uitliep naar een 41-34 ruststand, daarbij enigszins geholpen door een technische fout van Keshun Sherrill.

Coach Paul Vervaeck was tevreden over de intensiteit van zijn spelers. “We zijn zeer gemotiveerd. Ik zag dat al op de training Veel energie en het juiste gameplan.” Vervaeck had in de rust eigenlijk ook maar één ding waar hij minder tevreden over was. “Zij pakten negen aanvallende rebounds. In de tweede helft pakken ze er drie. Dat is een heel belangrijk stuk.”

Zorg en Zekerheid Leiden wil in het derde kwart nog wel eens verslappen, maar daar was vandaag geen sprake van. New Heroes, dat in Norville Carey een uitblinker had (21 punten en 12 rebounds), kwam na twee minuten terug tot vijf punten (46-41), maar daarna stelde de Leidse ploeg snel orde op zaken. De Jong scoorde via een jumper, waarna Voorn een steal op Sherrill verzilverde voor 50-41. Na opnieuw balverlies van New Heroes knalde Floris Versteeg een driepunter door de ring. Nadat Voorn een persoonlijke fout tegen Maarten Bouwknecht had gemaakt, had Mike Miklusak commentaar op de arbitrage. Het kwam de Amerikaan op een technische fout te staan en dat was meteen zijn vijfde fout. Voorn benutte de vrije worp en na de balinname aan de zijlijn tekende Love voor 56-41. Vlak daarna dunkte Olah na een prima pass van Kherrazi voor 58-43. Nu is New Heroes, dat elf wedstrijden op rij gewonnen had, niet zo maar verslagen. Aan het eind van het derde kwart stond het 62-53 en kon er nog van alles gebeuren.

In de eerste vijf minuten van het vierde kwart schommelde de marge steeds rond de negen punten. Dat veranderde echter al snel. Zowel Voorn als De Jong waren goed voor een and-1 en opeens was het 72-57 met nog vier minuten te gaan. Het Leidse publiek genoot ervan en de liederen galmden vanaf de tribune. Love zorgde met een driepunter uiteindelijk voor de Leidse zege: 79-61. Het publiek hield 40 seconden voor tijd nog wel even de adem in toen De Jong tegen de vlakte ging en bleef liggen. Na afloop liep De Jong zonder problemen de Leidse fans tegemoet, want die wilden na hun liederen voor Olah ook nog wel voor de andere spelers uit hun dak gaan.

De Bossche coach Silvano Poropat gaf na afloop toe dat Zorg en Zekerheid Leiden, dat de tweede plaats van New Heroes weer heeft overgenomen, verdiend had gewonnen. “Ze speelden met meer energie en hadden meer de wil om te winnen. Wij vonden van begin tot eind geen ritme in deze wedstrijd.”

Vervaeck was vol lof over de Leidse verdediging. “Het gaat vandaag vooral over de 61 punten die New Heroes maakte. Wat ik belangrijk vind: wij hebben 20 assists en 7 turnovers. Zij hebben 16 turnovers en 8 assists. Verdedigend zat het zeer goed in elkaar! Zolang wij dit kunnen brengen, zowel inside als outside, en deze agressiviteit, kunnen wij goed basketbal spelen en dat hebben we vandaag gedaan.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×