Leiden krijgt een Babyhuis voor begeleiding van moeders en baby's

Aanstaande maandag geeft Stichting het Babyhuis met het tekenen van de intentieverklaring voor de huur van het pand Steenschuur 17 de eerste aftrap richting realisatie van het Babyhuis Leiden. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door de Rooms Katholieke Lodewijkkerk uit Leiden die eigenaar is van het pand dat al enkele jaren leegstaat.

Stichting het Babyhuis biedt opvang zorg, begeleiding en behandeling aan zwangere vrouwen en moeders en hun baby’s. Moeders die met tijdelijke ondersteuning in staat zijn hun kind een verantwoorde verzorging en opvoeding te bieden, waarmee onnodige uithuisplaatsingen worden voorkomen.

SP-wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) is verguld met de komst van het Babyhuis: “‘Ik ben in Dordrecht op bezoek geweest in het Babyhuis en daar was ik erg van onder de indruk. Er wordt daar, op een heel kwetsbaar moment voor ouders en kind, op een goede manier hulp geboden vanuit een huiselijke situatie. Ik ben ervan overtuigd dat straks ook in Leiden, daarmee in veel gevallen voorkomen kan worden dat kinderen op jonge leeftijd bij hun ouders weggehaald moeten worden. Elk geval is er één te veel. De rode loper gaat in ieder geval uit.”

Het Babyhuis Leiden hoopt eind dit jaar de deuren te openen. Tot die tijd moet het pand eerst nog verbouwd worden. Het Babyhuis gaat acht moeder-kind units herbergen, waarin naar behoefte ook intensieve 24-uurszorg wordt geboden.

“Vanuit onze missie dat pasgeborenen en hun moeders de kans moeten krijgen om na een geslaagd hechtingsproces samen een verantwoorde toekomst in te gaan,” zegt Barbara Muller die Het Babyhuis in Dordrecht oprichtte en nu werkt aan nieuwe huizen in Leiden en Rotterdam. “Dat daarmee veel leed kan worden voorkomen, leert de praktijk van het Dordtse Babyhuis, waar negen van de tien moeders hun verblijf succesvol afsloten en met hun baby verenigd blijven.”

De komende tijd wordt hard gewerkt om de nodige financiële middelen op te halen voor de opstart en de exploitatie. De eerste grote actie is de Run Baby Run tijdens de Marathon Leiden. Deze actie is nu al succesvol; in korte tijd is er al 14.000 euro opgehaald.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×