Voetbalvereniging GOL Sport gooit de handdoek in de ring

14

Voetbalvereniging GOL Sport heeft de gemeente Leiden laten weten na dit seizoen te stoppen als vereniging. Belangrijkste reden hiervoor is dat GOL Sport een kleine vereniging wil blijven en dat kan niet binnen het ingezette proces ‘Voetbal Vitaal’ waarbij eisen worden gesteld aan de minimale omvang van een voetbalclub. De gemeente en GOL sport maken afspraken over de afwikkeling en hoe de veelal Turkse leden van de club kunnen blijven voetballen.

Reanne van Kleef sprak met sportwethouder Paul Dirkse over het verdwijnen van GOL Sport.

GOL Sport is opgericht in 1993 en maakt sinds 1995 gebruik van twee sportvelden aan de Boshuizerkade. De vereniging heeft vier senioren- en vier jeugdteams. Het traject van Voetbal Vitaal heeft de vereniging doen besluiten zich op te heffen. Reden hiervoor is dat de club op basis van aantal leden en teams niet voldoet aan de voorwaarden die de gemeente Leiden stelt aan vitale voetbalclubs. Dat kan betekenen dat de club bij herinrichting van de sportparken het recht op eigen velden en een eigen clubhuis verliest.

Voorzitter Ibrahim Sezer (GOL Sport): “We danken de gemeente Leiden voor de periode dat wij een plek hebben gekregen in het Leidse voetbal en onze voetbalvrienden Leiden en omstreken, ze zullen altijd onze vrienden blijven.” Sportwethouder Paul Dirkse: “GOL Sport heeft de afgelopen decennia een waardevolle rol gespeeld in de Leidse samenleving. We respecteren het besluit van de leden van GOL Sport om na dit seizoen te stoppen. Ik hoop van harte dat de voetballers bij een andere club terecht kunnen om zo te blijven spelen.”

Delen

14 reacties

 1. Jammer, weer een club van de Leidse voetbalkaart geveegd. Veel clubs zullen verdwijnen dankzij het Voetbal Vitaal programma van de KNVB. Om naar mijn dochter te kijken moet ik enkele keren naar Almere, Amsterdam of Hoek van Holland omdat er te weinig clubs in de directe regio zijn. En alles met de auto want met openbaar vervoer zijn veel clubs een mijl op zeven. Achterliggende gedachte is minder clubs met betere faciliteiten maar groter is niet altijd beter. GOL Sport had wat mij betreft best door mogen modderen. Weliswaar op kunstgras maar de KNVB, die zegt gewoon nee. Ik denk dat we de rekening van de herinrichting van de Boshuizerkade op onze Koninklijke moeten verhalen want deze velden gaan nimmer meer gevuld worden met voetbal.

   • Inderdaad een domme reactie van Marcus. Als clubs in de regio eerder met meiden- en damesvoetbal waren begonnen, had Marcus ook niet zo ver hoeven te rijden. Veel te veel voetbalclubs hebben veel te lang meiden en vrouwen buiten de vereniging gehouden en ook verder nauwelijks een goed jeugdbeleid opgezet. Het probleem is niet dat Marcus naar Hoek van Holland moet, maar dat al die middelbare heren die voor bestuurdertje speelden en spelen, decennia lang wanbeleid hebben gevoerd. Kijk naar het succes van het EK-damesvoetbal: alsof zoiets uit de lucht valt. Uitverkochte eredivisiestadions: het publiek is er echt wel, de animo onder meiden om te voetballen is groot, maar veel te veel clubs in Leiden en regio wilden er niet aan beginnen.
    Over GOL: 2 sportvelden voor acht teams: dat betekent gemiddeld elk weekeinde per veld 2 wedstrijden. Terwijl er een groot tekort aan voetbalvelden is. Als GOL er werk van had gemaakt om én een meidenteam én een damesteam extra binnen te halen, had het moeiteloos aan de criteria van de Leidse Sportfederatie (opgesteld in samenspraak met de voetbalcubs) voldaan. En had Marcus niet naar Hoek van Holland hoeven te rijden.

 2. Jammer dat er in Leiden geen ruimte meer is voor clubs met een eigen identiteit. Gol sport gaf jaren lang kleur aan de Leidse voetbal.

 3. Ik vind het jammer voor de goedwillende spelers van GOL Sport. Desalniettemin ben ik er niet rouwig om. Elk seizoen bij GOL Sport ingedeeld worden is een garantie voor opstootjes. Wellicht kan de laatste club aan de Vliet nu verkassen naar waar het ooit begon?

 4. Nou, nog even en in Leiden hebben we geen voetbalvelden. Misschien kunnen we op daken van flatgebouwen voetballen!!!
  De velden aldaar hebben nog een speciale functie ! Jeugd altijd op de velden te vinden om te voetballen.
  Gemeente bedankt!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline