Hand off van Ben Woods. (Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

DIOK verliest in laatste minuten van koploper in rugbytopper

De Leidse rugbyers van DIOK namen het als nummer 2 in de Rugby Ereklasse gistermiddag op tegen koploper RC Hilversum. De uitwedstrijd zou oorspronkelijk bij Hilverzom worden gespeeld maar doordat de velden daar waren bevroren, werd de wedstrijd naar Leiden verplaatst. Na een spannende wedstrijd trok DIOK toch aan het kortste eind. In de laatste minuten van de wedstrijd wist Hilversum een achterstand om te buigen naar 10-12 winst. DIOK staat nu derde.

Kwart over drie begint de wedstrijd DIOK tegen Hilversum op het Leidse veld. In verband met een afgekeurd veld in Hilversum wordt de wedstrijd omgekeerd en dus gespeeld in de sleutelstad. Een iets latere start, door de logistieke puzzel die ontstaan is, is het gevolg. Na twee minuten wordt een aanval van DIOK verkeerd onderbroken door Hilversum en krijgt DIOK een penalty mee. De penalty gaat, door de stevige wind, net naast. Twee minuten later is het weer raak. Weer krijgt DIOK een penalty mee en weer gaat hij naast de palen.

Benjamin Garcia Propato en Tom Altink in de aanval.

DIOK heeft in de eerste fase het meeste balbezit en toont veel initiatief. Na een kwartier spelen staan er echter nog geen punten op het scorebord. Het spel gaat over en weer en Hilversum komt meer in de wedstrijd. Zoals verwacht zijn de partijen aan elkaar gewaagd. Na vijfentwintig minuten spelen lijkt Hilversum een try te scoren, maar er wordt gefloten voor crossing. De nul houdt stand op het scorebord en het spel wordt vervolgd. Met nog acht minuten op de klok maakt Jack Costigan een fantastische break. Hij verliest de bal, maar uit de scrum die volgt scoort Robin Moenen een try. Pierre Mounal converteert en de score is 7-0. Dat is meteen ook de ruststand.

Harde wind speelt de ploegen parten

Robbin van Wijk in een Maul.

De tweede helft begint meteen met aanvallend spel van beide partijen. De harde wind speelt beide partijen parten bij line outs, de bal recht ingooien blijkt een uitdaging. Dan maakt Hilversum een zware overtreding en incasseert een gele kaart. Maakt DIOK gebruik van het ‘man meer’ voordeel? De thuisploeg krijgt door de overtreding ook een penalty mee. Pierre Mounal schiet de bal feilloos tussen de palen, 10-0. Vervolgens geeft DIOK het voordeel weg door tijdens een lange aanval van de kant van Hilversum ook een gele kaart te krijgen. Hilversum straft dit meteen af en scoort een try. De conversie is te kort, 10-5.

Spannende wedstrijd

De spanning is om te snijden. Beide ploegen spelen op het scherpst van de snede. DIOK is weer compleet en de strijd is weer vijftien tegen vijftien. Het spel golft heen en weer. Er wordt niet gescoord, maar wat is het een mooie wedstrijd. Het toegestroomde publiek aan de Smaragdlaan is luid te horen en heeft wel oren naar een overwinning. Maar Hilversum gooit roet in het eten voor de Leidse hoofdmacht. Net in de reservetijd scoort Hilversum alsnog een try. De conversie is raak, 10-12. Dat is tevens de eindstand.

Ondanks het verlies is Head of Rugby Andy Egonu tevreden over het spel van zijn ploeg: “Ik ben erg trots op ons team vandaag. We hadden een game plan en we hebben dat zeventig minuten lang uitgevoerd. Ik denk dat ons gebrek aan ervaring te zien was in de slotfase van de wedstrijd. De mannen verdedigden vol passie en we hebben een aantal kansen in de aanval gemist. Het was een intense wedstrijd en daarom heb ik niet te veel wisselingen gemaakt. Alle lof voor Hilversum om een manier te vinden om te winnen. Dat is het niveau waar we naar toe willen en vandaag hebben we laten zien dat we daar niet ver van verwijderd zijn. Deze ervaring is weer een leermoment voor ons als groep en we zullen zorgen dat we de volgende keer net weer beter zijn. Over het geheel gezien ben ik tevreden met een hoop zaken die we vandaag gedaan hebben.”

Stand in de Ereklasse

Door het verlies tegen RC Hilversum zakt DIOK naar de derde plaats in het klassement, net achter RC ‘t Gooi die overtuigend won in Purmerend van RC Waterland. RC Hilversum blijft koploper. De nummers één en twee zullen aan het eind van de competitie spelen in een finale om het landskampioenschap. Er liggen nog vijf competitiedagen in het verschiet.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×