BplusC viert 10-jarig bestaan met tien dagen feest

In 2018 bestaat BplusC tien jaar. Dit jubileum wordt luister bijgezet met een tiendaags festival voor alle inwoners van Leiden en omstreken onder de titel BplusC is jarig! Van donderdag 1 tot en met zaterdag 10 maart kan iedereen deelnemen aan verschillende (gratis) activiteiten.

Donderdag 1 maart
De start is donderdag 1 maart met een lunchconcert van De Zagerij Pro, niet zoals gebruikelijk in de Kapelzaal van locatie Oude Vest, maar midden in bibliotheek Nieuwstraat (12.45-13.30 uur). Dit veelzijdige strijkersensemble (vier celli en een bas) speelt stukken uit verschillende tijdsperioden, van ABBA tot Bach. Kinderen kunnen ’s middags (15.00-17.00 uur) hun eigen avatar van klei maken en zo meebouwen aan een avatar-robot. Wie weet, wint jouw avatar wel een prijs! Avatars maken kan ook op zaterdag 3 maart, woensdag 7 en zaterdag 10 maart. De prijsuitreiking is op zaterdag 10 maart om 17.00 uur.

Vrijdag 2 maart
Peuters en kleuters zijn op vrijdag 2 maart uitgenodigd om te komen dansen, muziek maken en luisteren naar het verhaal Eén muisje kan geen optocht zijn tijdens het Peuter- en kleuterfeest in bibliotheek Nieuwstraat van 10.30-12.00 uur. ’s Avonds organiseert het Centrum voor Amateurkunst Leiden een Best of Bands in de Qbus-zaal van locatie Muziekhuis, een Open Podium helemaal in het teken van bands. Kijk en luister naar Innovation, To the Max, Indecisive, JumasC en Lisanne & Joaquim van Move n’ Groove (21.00 uur).

Zaterdag 3 maart
Iedereen is op zaterdag 3 maart van 10.30 uur tot 13.00 uur welkom bij de feestelijke opening van de vernieuwde bibliotheeklocatie Merenwijk. Op het programma staan een workshop handletteren, voorlezen met de kamishibai, inlooplessen dwarsfluit en klarinet en een optreden van een klarinetduo. Wethouders Marleen Damen en Robert Strijk verrichten om 11.00 uur de officiële opening.

In bibliotheek Nieuwstraat is van 10.00 uur tot 12.00 uur een Engelstalig programma met workshops theater, pottenbakken, dans en muziek voor kinderen (6-10 jaar) en hun ouders. Violisten, cellisten en contrabassisten maken samen muziek en volgen workshops tijdens de Strijkersdag in locatie Het Leidse Volkshuis (10.00-17.00 uur).

De dag wordt afgesloten met een concert om 16.00 uur. Inschrijven is nog mogelijk via www.BplusC.nl/jarig. We Are Leiden organiseert op deze zaterdag de eerste Leidse Human Library in bibliotheek Nieuwstraat. Ga een-op-een in gesprek met iemand met een bijzonder levensverhaal, dat vaak te maken heeft met vooroordelen van anderen (13.00-17.00 uur).

Zondag 4 maart
Bibliotheek Nieuwstraat is op zondag 4 maart extra open van 13.00-17.00 uur. Dr. Jenny Audring, taalkundige aan de Universiteit Leiden, vertelt meer over talen en het schrijven daarvan in de lezing Over schrift gesproken… (13.30 uur). Om 15.00 uur is er weer een Debat in de Bieb. Onder de titel Make Local Great Again! leggen journalisten Leendert Beekman (Unity TV en TV West) en Joost Vullings (NOS) de lijsttrekkers van de grote politieke partijen in Leiden het vuur aan de schenen.

Maandag 5 maart
Geniet van Warner Mossel op de vleugel tijdens een extra lunchconcert midden in bibliotheek Nieuwstraat op maandag 5 maart. Mossel zit in het laatste jaar van het programma Practicum Musicae aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en zal o.a. werken van Schubert, Brahms en Chopin ten gehore brengen.

Dinsdag 6 maart
Vind je werken met de computer moeilijk? Wil je graag leren hoe je online kunt winkelen, bankzaken regelen of een vakantie boeken? Kom met hulp van onze vrijwilligers gezellig oefenen met de computer en internet tijdens Klik & Tik op dinsdag 6 maart, 13.00-15.00 uur in bibliotheek Nieuwstraat.

Woensdag 7 maart

Het Centrum voor Amateurkunst Leiden houdt op woensdag 7 maart een Kinderfeest in bibliotheek Leiderdorp (14.00-16.00 uur). Met een Open Podium voor kinderen, een trommelworkshop en een disco! Kinderen die een optreden willen geven, kunnen zich tot 5 maart aanmelden via jarig@BplusC.nl. In bibliotheek Merenwijk treden vioolleerlingen van Anne Claas op in kleine ensembles (19.30-20.30 uur). Ook een aantal pianisten en cellisten speelt mee.

Donderdag 8 maart
Veel muziek vandaag: pianoduo Anita Tomasevich & Eke Simons verzorgen een lunchconcert in de Kapelzaal van locatie Oude Vest, met muziek van Mozart, Grieg en Brahms (12.45-13.30 uur). In de Theaterzaal van Het Leidse Volkshuis geven vanaf 19.30 uur diverse gelegenheids- en vaste ensembles van de BplusC Muziekschool een optreden (o.a. gitaar, viool, jazz, Big Band en klezmer). Wethouder Marleen Damen neemt in bibliotheek Nieuwstraat het eerste exemplaar van Fragmenten uit je leven in ontvangst (14.00-16.00 uur). Bezoekers van het Taalcafé hebben voor dit boek onder begeleiding van Het Citatenmuseum stukjes van hun levensverhalen opgeschreven.

Vrijdag 9 maart
Op vrijdag 9 maart kun je genieten van Wereldpoëzie in bibliotheek Nieuwstraat (16.00-18.00 uur). Taalhuis-bezoekers dragen een gedicht voor in hun eigen taal. Ook meedoen? Meld je aan via taalhuis@BplusC.nl. Tijdens het Best of Open Podium in Het Leidse Volkshuis (20.00 uur) treden enkele deelnemers uit alle mooie acts van de afgelopen 10 Open Podia nog een keer op. Met muziek en dans van dj Dylano, Het Nonet, de Leidse klezmerband Di Krenitse, Los Alumnos de Guillermo, singer-songwriter Marc Nochem en de BplusC wedstrijdgroep dans.

Zaterdag 10 maart
We sluiten BplusC is jarig! op zaterdag 10 maart af met een bomvol programma in bibliotheek Nieuwstraat. Er is om13.15 uur een open repetitie van het Kinderorkest JSR. Om 14.00 uur wordt het nieuwe i-Lab feestelijk geopend door wethouder Paul Dirkse. Het i-Lab is een plek midden in de bibliotheek waar je kennis kunt maken met nieuwe media en technologie. Na de opening kunnen bezoekers chocolade printen op koekjes met de 3D-printer, 3D-tekenen of robots besturen. Van 15.30-16.30 uur dansen onze talentenklassen en demogroepen tussen de boeken. Alle taarten van de deelnemers aan Heel Leiden e.o. Bakt voor BplusC worden vanaf 16.00 uur beoordeeld door het publiek en door de jury, bestaande uit Heel Holland Bakt-deelnemer Corrie uit Leiden en Banketbakkerij Kallenberg. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking van het Avatars maken voor kinderen. We sluiten ons feestje feestelijk af met een disco in de bieb vanaf 17.15 uur.

Alle activiteiten zijn gratis m.u.v. de Strijkersdag. Kijk voor meer informatie op www.BplusC.nl/jarig of mail naar jarig@BplusC.nl

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×