Hoe is het gesteld met de gezondheid van Leidenaren

We weten allemaal dat een gezond leven, het verzorgen van je lichaam en regelmatig bewegen het recept zijn voor een langer en gelukkiger leven. Maar doen we dit ook allemaal? De gezondheid van de Leidse bevolking heeft zich de afgelopen jaren uiteraard ontwikkeld. Is dit ten goede gegaan, of juist niet? En hoe staat de Leidse bevolking tegenover het Nederlandse gemiddelde?

Alcohol, roken & eten

De inwoners van Leiden hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalspurt gemaakt betreffende het rokerspercentage. Waar Leiden in 2012 nog op 26% zat, en Nederland op 25%, zit Leiden nu op 22% en Nederland op 23%. Goede stappen vooruit dus! Hetzelfde geldt voor overmatig alcoholgebruik, in Leiden van 12% naar 8%, in Nederland van 8% naar 7%. Het overgewicht is in Leiden met 1% toegenomen, maar is alsnog 8% lager dan het landelijk gemiddelde. Stappen in de goede richting op dit gebied!

Sportiviteit

Dat we in beweging moeten blijven om een beetje gezond te blijven, weten we allemaal. Of we dat ook allemaal doen, is natuurlijk maar de vraag! Uit onderzoek van de gemeente is gelukkig gebleken dat het overgrote deel van de Leidse bevolking regelmatig bewust met lichamelijke beweging bezig is. Leidenaren houden voornamelijk van fitness, hardlopen, zwemmen, wielrennen en wandelen. 67% geeft aan dit regelmatig te doen, hoewel slechts 33% aangeeft echt serieus te sporten. Dit is niet veel, maar volgens Volksgezondheid in ieder geval wel hoger dan het landelijk gemiddelde.

 Ogen

Nederlanders zijn als vrij extreem te bestempelen in de kwaliteit van de ogen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking draagt een bril of contactlenzen, en dat getal blijft maar stijgen. In 2001 was het 57%, terwijl dit nummer in 2013 naar 61% was gestegen. Vooral de oudere bevolking draagt een bril. Boven de 75 jaar oud is dit vrijwel iedereen, en van de 50+-ers dragen maar liefst 90% een bril of lenzen. Het is vooral de jongere bevolking van Nederland die lenzen draagt, je ziet dan ook dat er talloze webshops opkomen waar je goedkope lenzen online kan bestellen.

Geestelijke gezondheid

Ook de geestelijke gezondheid is natuurlijk van enorm belang. Waar we op alle punten behoorlijke stappen vooruit lijken te maken, blijkt dit behoorlijk belangrijke punt nou net even de andere kant op te gaan. Zowel in Leiden als in Nederland is het gevoel van eenzaamheid toegenomen, in Leiden van 9% naar 11% en in Nederland van 8% naar 10%. Opvallend is dat dit verschil voornamelijk komt vanuit de jongere bevolking, hoewel je zou verwachten dat het vanuit de oudere lagen van de bevolking zou komen.

Het risico op angst en depressie is tevens toegenomen. Hier is het opvallend dat dit in Nederland maar met 1% groeide (van 7% naar 8%), terwijl dit in Leiden met maar liefst 4% is toegenomen (van 6% naar 10%). Ook hier komt het verschil voornamelijk uit de jongere lagen van de bevolking.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×