(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden kansloos tegen regerend landskampioen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het zaterdagavond niet gered tegen Donar. Zonder Clayton Vette moest de Leidse ploeg Donar vroeg in het tweede kwart laten gaan. Doordat het laatste kwart nog gewonnen werd, viel de nederlaag minder groot uit. Uiteindelijk werd het 61-85 voor Donar.

Dat het voor Zorg en Zekerheid Leiden een lastig avondje zou worden, stond bij voorbaat al vast. Dat gevoel werd nog groter toen bleek dat Clayton Vette (vocht in zijn knie) niet mee zou doen. Mohamed Kherrazi (voetblessure) kon wel spelen, maar begon op de bank. Daardoor startte Zorg en Zekerheid Leiden in een uitverkochte Vijf Meihal opnieuw met Sergio de Randamie en Alexandru Olah op de inside posities.

De openingsfase stemde hoopvol. Jessey Voorn en Worthy de Jong knalden er allebei een driepunter in, waardoor de Leidse ploeg met 6-3 voor kwam te staan. Balverlies en te vaak kiezen voor de driepunter gaven Donar de gelegenheid om het bewind over te nemen en door te lopen naar 6-10. Carrington Love stopte de Groningse run met één rake vrije worp. Na zeven minuten moest Paul Vervaeck bij een stand van 7-14 al in een time-out vluchten. Via een score van Kherrazi en één rake vrije worp van De Jong sloot Zorg en Zekerheid Leiden met een 10-18 achterstand het eerste kwart af.

Ook de openingsfase van het tweede kwart deed het Leidse publiek opveren. Vijf punten op rij van Love en een driepunter van Marijn Ververs zorgden na twee minuten voor een 18-18 stand en een time-out van Erik Braal. Het antwoord van Donar was niet mis, want Zorg en Zekerheid Leiden kreeg een 10-0 run te verwerken. Na twee rake vrije worpen van Olah werd het 20-28, maar daarna denderde Donar weer door. Alleen De Randamie kreeg er voor de Leidse ploeg nog een driepunter in. Dit leidde tot een 23-39 ruststand, waarbij vooral opviel dat Zorg en Zekerheid Leiden vaker voor een driepunter was gegaan dan een tweepunter: 16 om 11. Een overall schotpercentage van 25,7% (Donar 43,2%) en 10 Leidse turnovers waren duidelijke verklaringen voor het verschil tussen beide ploegen.

Binnen drie minuten na de pauze was het verschil al opgelopen naar 22 punten (25-47). Zorg en Zekerheid Leiden moest het hebben van individuele bevliegingen, maar daarmee red je het echt niet tegen Donar, dat door alle Europese wedstrijden zoveel meer ervaring heeft opgedaan en als ploeg gegroeid is ten opzichte van begin oktober. Destijds was Zorg en Zekerheid Leiden namelijk nog te sterk voor Donar.

Twee driepunters op rij van Voorn brachten het verschil even terug tot onder de twintig punten, maar Donar antwoordde vervolgens met back-to-back driepunters van Sean Cunningham en Evan Bruinsma. Voor Zorg en Zekerheid Leiden was er geen houden meer aan. Donar sloot het derde kwart met een ruime voorsprong af: 34-66.

In het eerste deel van het vierde kwart kwam De Randamie tot leven. De Surinaamse Nederlander kwam in korte tijd tot zeven punten. Een achterstand van 34 punten (42-76) werd daardoor teruggebracht tot 28 punten: 48-76. Zorg en Zekerheid Leiden zette nog wel aan, aangespoord door Vervaeck die een goed einde van de wedstrijd wilde zien. Voorn pakte die boodschap op door eerst een driepunter raak te knallen en na een steal Kherrazi vrij te spelen die bijzijn score nog een fout mee kreeg. De bonus van Kherrazi zorgde voor een stand van 54-78. Een nieuwe driepunter van Voorn en een score van Olah na een goed uitgespeelde aanval verkleinden de marge tot 21 punten: 59-80. Dichterbij kwam de Leidse ploeg niet. Nigel Onuoha tekende uiteindelijk voor de eindstand van 61-85.

Doordat New Heroes en Landstede Basketbal allebei wisten te winnen, verliest Zorg en Zekerheid Leiden terrein. De ploeg heeft nog wel een voorsprong op Landstede Basketbal, maar het gat is nog maar twee punten.

“Drie kwarten speelden we niet goed”, moest Paul Vervaeck na afloop bekennen. “We speelden veel te veel van buiten uit. Wat Donar zeer goed doet, is de ruimte verkleinen. Ze sluiten alles zeer goed af. In de eerste helft werkten we af tegen 25%, we vinden dan ook niemand die de kar trekt. We hebben 18 turnovers in de hele wedstrijd en daar scoort Donar veel te veel uit.”

Vervaeck ziet echter geen reden voor zijn spelers om met het hoofd naar beneden te lopen. “Ons eerste doel is nu de wedstrijd van dinsdag en het halen van de bekerfinale. We hebben de minuten vandaag wat kunnen verdelen. Dat vind ik ook niet slecht naar dinsdag toe.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×