18e eeuws plafondschilderij Lakenhal ernstig beschadigd door lekkage

6

Door de strenge vorst is in Museum de Lakenhal een lekkage ontstaan waarbij een kostbare 18e eeuwse plafondschildering ernstig is beschadigd. Dat schrijft cultuurwethouder Strijk in een brief aan de gemeenteraad. In 28 pagina’s doet hij verslag van de voortgang van de uitbreiding en renovatie van het museum. Die verloopt vooralsnog verder voorspoedig. Aanstaande donderdag wordt gevierd dat het hoogste punt van de nieuwbouw aan de Lammermarkt is bereikt.

De plafondschildering ‘De roof van Ganymedes met de goden van Olympus’ is door lekkage ernstig beschadigd.

De lekkage is ontstaan op de tweede etage van de Papevleugel. De plafondschildering op een ondergelegen verdieping liep zware schade op en is door specialisten gedemonteerd. Vervolgens is het doek gedroogd. Nader onderzoek moet volgens Strijk uitwijzen hoe het doek hersteld kan worden en hoeveel dat kost. De gemeente is verzekerd voor de schade.

Onvoorziene extra kosten
Strijk heeft ook nog slecht nieuws over de kosten van het project. “Helaas zijn er ook financiële tegenvallers geconstateerd,” schrijft de wethouder. Dat komt onder meer doordat delen van het bestaande monument in slechtere staat bleken te zijn dan vooraf werd verwacht. Die tegenvallers worden slechts deels gecompenseerd door meevallers op andere terreinen, maar kunnen wel worden bekostigd uit de in de begroting opgenomen post ‘onvoorzien’. Dat is althans de verwachting. Al met al wordt het hele project volgens de wethouder dan ook uitgevoerd binnen het beschikbaar gestelde budget.

Delen
Venetië van het Westen - waterpendel

6 reacties

  1. Jantje van Leiden op

    Ja hoor, daar gaan we weer: financiële tegenvallers. Je kon er op wachten.

  2. “Door de strenge vorst is in Museum de Lakenhal een lekkage ontstaan waarbij een kostbare 18e eeuwse plafondschildering ernstig is beschadigd”.
    In Leiden was geen strenge vorst. Het voelde alleen zo aan door de harde oostenwind. Maar binnen heb je daar geen last van. Beetje een lulverhaal dus. Hoeveel geld hebben ze nodig????

Je bent nu offline