Het 150 kV-station aan de Nieuwe Koningsstraat in Leiden waar de stroomstoring begon. (Foto: Google Maps).

Uitval Leids hoogspanningsstation oorzaak grote stroomstoring

De grote stroomstoring vanmiddag in een deel van Zuid-Holland is het gevolg van problemen in het 150 kV-hoogspanningsstation aan de Nieuwe Koningsstraat in Leiden. Dat laat netbeheerder TenneT aan Sleutelstad weten. Monteurs van het bedrijf zijn ter plaatse in het hoogspanningsstation om de oorzaak van de problemen te achterhalen.

Rond 13:30 viel de stroom in grote delen van de Leidse regio uit. Netbeheerder TenneT kon toen relatief snel overschakelen op een ander hoogspanningsstation, omdat alle stroomvoorziening in Nederland dubbel is uitgevoerd.

Netbeheerder Liander kon de 100.000 getroffen huishoudens en bedrijven echter niet direct weer op stroom aansluiten, aangezien het net dan overbelast raakt. Daarom duurde het tot ongeveer 15:00 uur voordat iedereen weer stroom had. De laatste vierduizend huishoudens die weer gebruik konden maken van het elektriciteitsnetwerk wonen in Wassenaar. Ook zij hebben weer stroom.

TenneT gaat nu onderzoeken waardoor de stroomuitval is veroorzaakt. Daarvoor zijn experts naar de Nieuwe Koningsstraat in Leiden gestuurd. Totdat de oorzaak bekend is en alles is opgelost, wordt gebruikt gemaakt van andere hoogspanningsstations in de regio.

 

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×