(Foto: Gemeente Leiden).

Studenten Journalistiek en Nieuwe Media maken serie interviews met lijstduwers: Yvonne van Delft van GroenLinks Leiden

Drie studenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden hebben een serie radio-interviews opgenomen met de lijstduwers van de negen politieke partijen die in Leiden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart worden gehouden.

Woensdag werd alweer het vijfde van negen gesprekken met lijstduwers uitgezonden. Mariska van der Veen sprak met Yvonne van Delft. 

 Lijstduwer Yvonne van Delft van GroenLinks Leiden: “Alleen statements voor de bühne, dat vind ik helemaal niet interessant.” Van Delft is nu nog raadslid voor GroenLinks met als portefeuille sport en onderwijs. Maar komende raadsverkiezingen is ze als nummer 48 de lijstduwer. Wat Van Delft aanspreekt bij GroenLinks? De zorg voor groen en de zorg voor mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen. “Ik vind dat ik, die alle kansen gekregen heeft in het leven, wel wat terug mag doen voor anderen.”
Ze is trots op het feit dat Leiden zich profileert als stad van vluchtelingen. Leiden bewees die status volgens haar twee jaar geleden met de grote toestroom van vluchtelingen. “Er waren gewoon te weinig vluchtelingen voor alle vrijwilligers.” Naast positieve ontwikkelingen in Leiden, zijn er ook storende ontwikkelingen. Als voorbeeld noemt Van Delft de hele discussie over hoe de nieuwe terrasstoeltjes eruit moeten zien. “Daarvan denken wij, kom op zeg, zijn er geen andere dingen waar we ons druk over moeten maken.” 
Mislukkingen in de afgelopen jaren schieten haar niet te binnen. Maar er waren wel minder positieve punten. Zo noemt ze het langere tijd niet zichtbaar kunnen zijn als partij in Leiden. “Dan lijkt het alsof er niets gebeurt, terwijl je achter de schermen hard aan het werk bent.” Dat ze stopt als raadslid vindt ze een opluchting. “Het is nu goed zo, ik heb mijn plicht voor de samenleving wel vervuld. Het raadswerk is wel heel intens. Er staat twintig uur voor en dat is naast je normale baan.”
De Leidse hoogleraar Holsteijn noemde lijstduwers die niet de raad in willen als er op ze gestemd wordt ‘electorale flessentrekkers’. Van Delft zit daar niet zo mee, want ze geeft volgens haar duidelijk aan dat ze de raad niet in wil. “Mensen die op mij stemmen weten dat en anders moeten ze niet op mij stemmen.” Voor de komende vier jaar hoopt ze dat het Singelpark een stuk verder af is en dat er meer huisvesting voor kwetsbare groepen gerealiseerd is. “En meer groen en minder auto’s mag natuurlijk altijd. Dat mag morgen al.”
Leiden Politiek lijstduwer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×