(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl)

ZZ Leiden deelt pak slaag uit aan Rotterdam

Op 27 januari maakte Forward Lease Rotterdam een einde aan de 34 wedstrijden tellende winning streak van Zorg en Zekerheid Leiden. In de Vijf Meihal kregen de Rotterdammers gisteravond geen poot aan de grond tegen het snel spelende Zorg en Zekerheid Leiden. eindstand: 102-74.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde vanavond de zesde wedstrijd in dertien dagen tijd. Vooral de bekerwedstrijd tegen New Heroes had veel kracht gekost, maar het resultaat was wel een bekerfinale. Vooraf was het nog de vraag hoe het met de vermoeidheid van de spelers was gesteld, maar dat antwoord was al snel duidelijk. De Leidse ploeg speelde snel, fanatiek en deelde de bal. Aan het eind van de wedstrijd gaf het scoutingsformulier 34 assists aan, een nieuw record in de historie van Zorg en Zekerheid Leiden. Het oude record bedroeg 31 assists, wat in december 2015 was behaald tegen Aris Leeuwarden.

Na een prima score van Mohamed Kherrazi, goed vrijgespeeld door Carrington Love, opende de Leidse ploeg meteen de score. De volgende voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden viel pas weer na zes minuten te noteren. Een driepunter van Jessey Voorn zorgde voor 15-14. In de laatste vier minuten van het eerste kwart werd al een eerste gaatje geslagen. Via onder andere drietjes van Clayton Vette, Worthy de Jong en Voorn liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 27-18.

Het tweede kwart was de Alexandru Olah show. De Roemeense center pakte 12 punten mee, waaronder een spijkerharde dunk en blockte twee schoten. Binnen vier minuten tijd rende Zorg en Zekerheid Leiden door naar 39-20. Reden voor Armand Salomon om een time-out te nemen. Een driepunter van Floris Versteeg bracht het verschil voor het eerst boven de twintig punten: 48-27. Via een and-1 en een lay-up van De Jong werd de ruststand bepaald op 53-27. Zorg en Zekerheid Leiden viel niet alleen goed aan, de Rotterdamse ploeg kwam in dit tweede kwart niet verder dan 9 punten.

Na de pauze ging Zorg en Zekerheid Leiden op jacht naar een marge van dertig punten. Dat verschil kwam al na drie minuten op het bord te staan door een driepunter van Voorn. Met nog ruim twee minuten te spelen in het derde kwart werd het grootste verschil bereikt: 77-43. Paul Vervaeck kon ondertussen flink doorwisselen. Elf spelers werden ingezet en alle elf spelers kwamen ook tot scoren. Zo konden vaste waarden als De Jong, Love, Vette en Voorn geregeld op de bank plaatsnemen om zo hun teamgenoten aan te moedigen. Met nog geen 27 minuten kwam Voorn aan de meeste minuten.

Bij 79-50 werd aan het laatste kwart begonnen. Rens Butter pakte een paar mooie scores mee en deelde ook nog eens vier assists uit, het merendeel op Olah die zich als een vis in het water voelde. De door het publiek weer luid toegezongen Roemeen eindigde dit duel met een fraaie double double: 24 punten (11 uit 12 schot) en 12 rebounds. De aanwezige supporters kregen in de gaten dat de grens van 100 punten wel weer eens gebroken kon worden. Dat gebeurde één minuut voor tijd en de gelukkige was Okke Hoonhout. Het laatste fluitsignaal klonk uiteindelijk bij een stand van 102-74.

“We zitten in een ritme van veel wedstrijden”, stelde Paul Vervaeck na afloop. “Dinsdag hebben we nog een moeilijke verplaatsing gehad voor de beker. Als je dan twee dagen later met dit ploegspel en deze intensiteit de wedstrijd kunt beginnen. Zowel tegen de zone als de man-to-man hebben we veel tempo en ritme kunnen brengen. We werken af tegen bijna 60% en pakken toch nog twaalf aanvallende rebounds. Daarmee wil ik zeggen dat de juiste focus er was.”
Komende zaterdag komt Zorg en Zekerheid Leiden al weer in actie. In Amsterdam wordt er dan gespeeld tegen Apollo. Daarna heeft de ploeg een week lang geen wedstrijden en kan de focus gericht worden op de bekerfinale van 25 maart tegen Donar.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×