(Foto's: AS Media).

Uitslaande brand in antiekboerderij Hoogmade

Gisteravond is rond 21.00 uur brand uitgebroken in woon- en antiekboerderij De Hooghstede aan de Van Klaverweijdeweg in Hoogmade. De brand in de antiekboerderij van de Leidse horeca-ondernemer Ben Luijkx begon in het rieten dak. De bewoners waarschuwden zelf de brandweer en konden het pand veilig verlaten.

Vanwege de omvang van de brand schaalde de brandweer al snel op naar een ‘grote brand’. Terwijl de brand met acht blusvoertuigen werd bestreden, maakte een speciaal rietkapteam van de brandweer een zogenaamde stoplijn in het rieten dak om het vuur tegen te houden. Dat lukte. Na vier uur kon de brandweer het sein ‘brand meester geven’. Vervolgens heeft het nablussen nog de rest van de nacht geduurd.

Door de forse inzet die de brandweer heeft gedaan, er werden ruim vijftig manschappen ingezet, bleef uiteindelijk het voorhuis van de boerderij gespaard. Het achterhuis is zwaar beschadigd. Tijdens de brand zijn zoveel mogelijk waardevolle spullen uit de antieke boerderij in veiligheid gebracht.

De brand is ontstaan in de schoorsteen van de open haard in het achterhuis. Vanmorgen heeft de brandweer met behulp van een kraanwagen de resten van het rieten dak verwijderd.

112 Sleutelstad Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×