De mensen in het gemeentehuis in Voorschoten wachtten vol spanning op de uitslag. (Foto: Gerry van Bakel).

VVD blijft de grootste en GroenLinks verdubbelt in Voorschoten

Voorschoten koos dwars tegen de landelijke trend in voor de gevestigde landelijke politieke partijen VVD, CDA en Groenlinks, terwijl de lokale partij ONS Voorschoten zetelverlies aan de broek kreeg. D66, PvdA en SP konden niet profiteren van de twee extra raadszetels die in Voorschoten op het spel stonden omdat het dorp meer dan 25.000 inwoners heeft.

De grote vraag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Voorschoten was of de drie coalitiepartijen VVD, ONS Voorschoten en CDA zouden worden afgerekend op de turbulente jaren waarin het volledige college van burgemeester en wethouders werd vervangen en het dorp onder curatele van de provincie werd gesteld. Uiteindelijk betaalde alleen de lokale partij ONS Voorschoten de prijs, zij leverde een zetel in en haalde 894 stemmen minder. De VVD krijgt er een zetel bij en groeit naar vijf, het CDA blijft staan op vier, maar trok wel meer stemmen. Grote winnaar was ook hier GroenLinks die zowel in absolute stemmen als in zetels verdubbelt.

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met VVD-lijsttrekker Nanning Mol.

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met GroenLinks-lijsttrekker Johan van Rixtel.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met CDA-lijsttrekker René Zoetemelk.

Om iets na elf uur kon waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendmaken in een bomvolle raadzaal aan de Leidseweg. Zij feliciteerde alle verkozenen die de komende vier jaar als raadsleden aan het werk mogen gaan. Donderdag 22 maart beginnen de coalitieonderhandelingen waarbij in eerste instantie de VVD als grootste partij aan zet is. Burgemeester Bouvy-Koene zal die onderhandelingen op de voet volgen, maar heeft als burgemeester zelf geen rol daarin.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene.

D66 moest een licht verlies accepteren van 79 zetels en behield daarmee drie zetels in de nieuwe gemeenteraad van Voorschoten. Lijsttrekker Adriaan Andringa verwerkte de binnenkomende resultaten via een excel bestandje tot de voorlopige zetelverdeling. Na de eerste vier stembureaus kwam D66 uit op drie zetels. “Ik ben daar erg happy mee”, zei hij tegen verslaggever Lieuwe van Slooten.

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met D66-lijsttrekker Adriaan Andringa.

SP lijsttrekker Erik Maassen zag al voordat de definitieve uitslag bekend was gemaakt dat zijn partij geen winst had geboekt, maar was blij dat er tenminste een zetel was behouden voor zijn partij.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met SP-lijsttrekker Erik Maassen. 

Ook de Partij van de Arbeid had gehoopt op meer stemmen en zetelwinst, maar kreeg 125 stemmen minder dan vier jaar geleden.

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met  PvdA-lijsttrekker Ad de Graaf.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×