De uitslag zoals die gisteren in Oegstgeest is gepresenteerd: VVD, CDA en PrO winnen een zetel, D66, HvO en Lokaal Oegstgeest verliezen er één. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

VVD Oegstgeest de grootste, zetelverlies voor lokale partijen

Met 3017 stemmen op de VVD is de partij gisteravond de grootste van Oegstgeest geworden. Volgens de voorlopige zetelverdeling komt de VVD met vijf zetels (+1 in vergelijking met 2014) in de raad. Ook Progressief Oegstgeest (4 zetels, +1) en het CDA (4 zetels, +1) zijn gegroeid. Opvallende verliezers zijn de twee lokale partijen die, net als D66, een zetel verliezen.

De bijna 12.000 uitgebrachte stemmen waren even voor elf uur allemaal geteld, waarna de voorlopige uitslag in het gemeentehuis bekend werd gemaakt. Daaruit bleek dat de opkomst de hoogste was sinds 1998, dit jaar namelijk 64,9% (een kleine stijging ten opzichte van de  62,3% in 2014). “Daar ben ik erg trots op”, aldus burgemeester Emile Jaensch.

Bij de bekendmaking van de voorlopige zetelverdeling kon Eibertjan van Blitterswijk (lijsttrekker CDA) zijn geluk niet op. “Op sommige stembureaus zijn verdubbeld of zelfs de grootste geworden. Het is echt wel weer een aantal jaren geleden dat dat is gebeurd.” Ook nieuwkomer Melanie van Driel liep stralend door de zaal. “In Nieuw-Rhijngeest zijn we alle deuren langs geweest en hebben we ons echt bekend gemaakt. Dat heeft ons echt geholpen.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra was op de uitslagenavond aanwezig en sprak met de vertegenwoordigers van de zes partijen

Fusie en afval
Lokaal Oegstgeest moest – geheel tegen de verwachting in – juist een zetel inleveren. “We schrikken ervan en proberen ook al te kijken waar het aan heeft gelegen. Over de fusie zijn wij erg expliciet geweest, misschien heeft dat mensen toch afgeschrikt”, aldus een teleurgestelde Eelke van den Ouweelen. Ook D66 verloor een zetel, nadat die eveneens campagne hadden gevoerd voor een fusie. De kiezers zagen kennelijk meer in (verregaande) samenwerking binnen de regio en kozen voor de partijen die de afgelopen maanden voor zelfstandigheid hebben gepleit.

Hart voor Oegstgeest profiteerde echter niet van die ‘zelfstandigheidsbonus’ en levert zelfs een zetel in. Lijsttrekker Frits van Dissel wees op ‘de lastige thema’s waar we de afgelopen tijd mee te maken hebben gehad, zoals het afval’. De partij koos in de VANG-discussie voor omgekeerd inzamelen en ondergrondse restafvalcontainers. Winnaars VVD en CDA maakten het behoud van de grijze bak juist tot verkiezingsspeerpunt en wonnen daar zetels mee. Het behoud van de grijze bak was daarmee wellicht belangrijker dan sommige partijen hadden voorzien.

Zetelverdeling Oegstgeest 2018-2022 (voorlopig):
VVD: 5 zetels (+1)
Progressief Oegstgeest: 4 zetels (+1)
CDA: 4 zetels (+1, op basis van toewijzing van een restzetel)
D66: 3 zetels (-1)
Hart voor Oegstgeest: 2 zetels (-1)
Lokaal Oegstgeest: 1 zetels (-1)

Op naar een coalitie
Met deze verkiezingsuitslag ligt het voor de hand dat de VVD en het CDA samen op zoek gaan naar een coalitiepartner: de partijen hebben beiden een zetel gewonnen en de afgelopen vier jaar is de samenwerking bovendien goed bevallen. Hart voor Oegstgeest zou deze coalitie wederom aan een meerderheid kunnen (en willen) helpen, al is het de vraag of VVD en CDA dat zien zitten.  De samenwerking met HvO verliep in de afgelopen jaren niet altijd even soepel en wethouder Jos Roeffen lag de afgelopen maanden herhaaldelijk onder vuur.

Als winnaar en tweede grootste partij in de gemeente komt ook Progressief Oegstgeest in beeld voor een coalitie. Als grootste partij heeft de VVD echter het initiatief voor een coalitie en op basis van de programma’s is het niet aannemelijk dat die partijen het direct eens zullen worden over een coalitieakkoord. Mocht het VVD en CDA niet lukken een coalitie te vormen, dan zouden PrO en CDA samen kunnen kijken naar een samenwerking met D66. De VVD zal binnenkort een verkenner aanwijzen die aan de slag gaat met de vorming van een coalitie.

Voorkeurstemmen
Maar eerst moet vrijdag de definitieve uitslag nog bekend worden gemaakt en zal ook duidelijk worden welke raadsleden eventueel met voorkeursstemmen in de raad komen. Voor zo’n ‘persoonlijke zetel’ zijn iets meer dan 150 voorkeurstemmen nodig, waar zowel Marcus Rolloos (VVD) als Ton Kohlbeck (PrO) op hopen. Vrijdag om 10.00uur wordt die uitslag in een openbare zitting op het gemeentehuis in Oegstgeest bekend gemaakt.

 

Oegstgeest Politiek GR18-Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×