Arbeidsmarkt Leidse regio heeft crisis goed doorstaan

De Leidse regio is goed uit de crisis gekomen, aldus een analyse van de arbeidsmarktregio Holland Rijnland. Zo steeg het aantal arbeidsplaatsen naar 120.000 tussen 2010 en 2016 en is het werkloosheidspercentage lager dan het landelijk gemiddelde. Toch plaatst de analyse ook een aantal kanttekeningen bij de positieve ontwikkelingen.

Zo valt te lezen dat de vraag naar werknemers met een niveau 2 of 3 mbo-opleiding naar alle waarschijnlijkheid zal afnemen. Doorstuderen naar niveau 4 van het mbo lijkt het nieuwe advies te zijn. Daarnaast waarschuwt de analyse voor een groep kwetsbaren op de arbeidsmarkt die mogelijk moeilijk zelfstandig aan een baan kunnen komen. Verder heeft de regio een tekort aan b├Ęta- en technisch geschoolden vanaf niveau 4. De technieksector kampt hierdoor met grote tekorten.

Er is daarnaast veel vraag naar werknemers in de zorg en het onderwijs. In Leiden zijn deze sectoren sterk vertegenwoordigd, vergeleken met de rest van het land. Op langere termijn kan dit een voordeel zijn. Het onderwijs en de zorg zijn immers ongevoeliger voor de robotisering en automatisering.

Advertentie

Economie Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×