(Foto's en video: Chris de Waard).

Leiden neemt afscheid van 22 raadsleden met veel lof en vier lintjes

Tijdens de ‘afscheidsraad’ van de gemeente Leiden werd afscheid genomen van meer dan de helft van de 39 raadsleden: 22 van hen keren niet meer terug. Burgemeester Lenferink sprak tijdens zijn afscheidsspeech van ‘wellicht de allerbeste gemeenteraad ooit’. Voor alle raadsleden die afscheid namen had hij nog een aantal persoonlijke woorden. Vier van hen werden ook nog benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dat waren Daan Sloos (Leefbaar Leiden, sinds 1994 in de Leidse gemeenteraad), Peter Bootsma (D66, 16 jaar raadslid), Moniek van Sandick (CDA, 12 jaar raadslid) en Julian van der Kraats (SP, op drie maanden na 12 jaar raadslid).

De raadsleden die een lintje kregen.

Lenferink vertelde dat het een trend is die geruime tijd in Leiden bestaat dat meer dan de helft van de raadsleden na een raadsperiode vertrekt. “Dat baarde in het verleden wel eens zorgen, maar inmiddels weten we dat het wel meevalt. De raad van 2014-2018 was een uitstekende raad, wellicht zelfs wel de allerbeste raad ooit.” Daarmee gaf Lenferink een knipoog richting zijn nieuwjaarsspeech waarin hij het huidige college ‘wellicht het beste college ooit’ noemde. Daar werd later nog menig grap over gemaakt.

 

Volgens Lenferink was het niet altijd zo gemoedelijk in de Leidse gemeenteraad als de afgelopen jaren. “Er hebben zich hier ook bloederige taferelen afgetekend. Lang stond Leiden op lijstjes van moeilijk bestuurbare gemeenten waar wethouders met bosjes vielen. Dat is verleden tijd. Mede dankzij deze raad.” 

Die goede verhouding waren volgens de burgemeester ook te danken aan het feit dat er acht jaar geleden voor het eerst naast een coalitieakkoord, ook een bestuursakkoord werd getekend. Vier jaar geleden werd dat met succes doorgetrokken. “In de meeste debatten was niet goed meer zichtbaar wie bij de coalitie hoorde en wie niet. Sommigen zeggen zelfs dat de Leidse politiek saai is geworden. Maar het draait allemaal om de stad besturen. Voor theater gaan mensen maar naar de schouwburg.”

Voordat de Lenferink aan zijn afscheidswoorden voor de scheidend raadsleden begon noemde hij nog een paar cijfers en feiten over de Leidse gemeenteraad 2014-2018. Zo werd op 27 maart 2014 de nieuwe raad geïnstalleerd en op 6 mei werden het nieuwe college- en bestuursakkoord getekend. De raad is in deze raadsperiode 64 keer bij elkaar gekomen, er werden 413 moties en 242 amendementen ingediend. Naar schatting zaten de raadsleden zo’n 200 uur in hun zetel, dat zijn vijf volle werkweken. “En dat staat nog los van alle uren die werden doorgebracht tijdens commissie- en fractievergaderingen en andere bijeenkomsten in de stad. Dat geeft weer wat voor een inspanning zij voor de stad Leiden hebben geleverd”, aldus Lenferink.

Ook werd er nog even stilgestaan bij Aad van der Luit. Het D66-raadslid overleed in 2017. “Aad kan er niet meer bijstaan, van hem hebben we in mei vorig jaar afscheid genomen. Hij is in het harnas gestorven, zijn heengaan emotioneert velen van ons nog steeds. Hij is deel geworden van het weefsel van de stad.”

Deze raadsleden namen afscheid:

D66
Peter Bootsma 
Jeffrey van Haaster
Anneloes Wassenaar
Timo Gubbens
Eric Krijgsman
Annemieke Strijers
Fleur Spijker
Farokh Tahmasian

PvdA
Rald Schalkwijk
Helma Baart 

VVD
Margreet van Wijk – Meijer
Maarten Dirkse
(Maurice Hoogeveen, nam een aantal weken geleden al afscheid door verhuizing naar Den Haag maar werd toch nog even in het zonnetje gezet).

SP
Julian van der Kraats
Natalie Wanga
Han Dirks

CDA
Klaas de Vries 
Moniek van Sandick

GroenLinks
Yvonne van Delft

Leefbaar Leiden
Daan Sloos
Wil Sorel

Partij voor de Dieren
Dick de Vos

ChristenUnie
Mart Keuning

 

 

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×