Science071: Wat vertellen planten over de mens?

Deze week in Science071: Prof. dr. Remko Offringa vertelt alles over groeihormonen in planten en wat deze over de mens vertellen. Ook schuift Olivier Burggraaff bij ons aan. Hij is een van de wetenschappers die een apparaatje heeft ontwikkeld voor het testen van oppervlaktewater met je smartphone. Verder praat redactrice Wilke ons bij over de wereld van de wetenschap en vertelt redactrice Gohar ons alles over langer worden in de ruimte in de Wetenschapsvraag van de Week. Luister hieronder de fragmenten terug!

 

Prof. dr. Remko Offringa is hoogleraar in de ontwikkelingsgenetica van planten. Hij vertelde in de uitzending alles over de groeihormonen die planten aanmaken en het bijbehorende verouderingsproces. Door dit te bestuderen kunnen we niet alleen veel leren over planten zelf, het is namelijk ook nuttig voor medisch onderzoek bij de mens. Zo vertelt hij over een speciaal verjongingsgen! Luister het fragment hierboven terug.

 

Deze week vertelt Wilke Geurds in het wetenschapsnieuws over een compleet nieuw orgaan dat zich op meerdere plekken in het menselijk lichaam bevindt. Daarnaast blijkt de vulkaan Etna zich te verplaatsen is er een klein skeletje gevonden waarvan men dacht dat het buitenaards was en viel er een discobal uit de ruimte. Wilke praat je bij over deze zinderende onderwerpen!

 

Olivier Burggraaff is een van de sterrenkundigen en ecologen die werken aan een een instrument waarmee iedereen met zijn smartphone de kwaliteit van het oppervlakte water kan meten. De ontwikkeling van het opzetstukje voor je telefoon is onderdeel van het Horizon-2020 onderzoek MONOCLE waarbij wetenschappers op verschillende plekken van de wereld de waterkwaliteit meten. Olivier vertelt alles over de werking van dit handige apparaatje. 

 

Deze week in de Wetenschapsvraag van de Week: ‘Waarom wordt men langer in de ruimte?’ Redactrice Gohar vertelt je alles over dit onderwerp met een aantal interessante feitjes. 

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×