Fractievoorzitter Tim van Tongeren (Progressief Oegstgeest) kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Emile Jaensch. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Twaalf jaar raadswerk bekroond met koninklijke onderscheiding

Fractievoorzitter Tim van Tongeren (Progressief Oegstgeest) heeft tijdens zijn afscheid een koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Emile Jaensch sprak hem dinsdagavond lovend toe, waarna hij de onderscheiding bij Van Tongeren op de borst mochten spelden. Hij zat sinds 2006 in de gemeenteraad van Oegstgeest is daarmee het langstzittende raadslid dat na de verkiezingen afscheid neemt.

Tijdens een laatste raadsbijeenkomst namen dinsdagavond negen raadsleden afscheid. Zij konden allemaal rekenen op een persoonlijk woord van burgemeester Jaensch. “Ieder van u gaf op een eigen manier vorm aan de rol van raadslid. U was de afgelopen jaren ambassadeur van de gemeente Oegstgeest en hoop dat u dat de komende jaren ook blijft.” Hij noemde ook hoe lastig het raadswerk kan zijn, zeker in combinatie met een gezinsleven. “Het dreigt een privilege te worden voor mensen met genoeg tijd en geld.”

Stabiliteit
Jaensch keek ook naar de afgelopen raadsperiode. “Jullie hebben twee burgemeesters en twee wethouders uitgezwaaid. Maar we zijn met zes partijen begonnen en eindigen daar ook mee. Dat duidt wel op enige stabiliteit.” Ook stond hij even stil bij diverse lastige projecten van de afgelopen jaren. “We kunnen inmiddels wel een dam bouwen van al het papierwerk over de tweede verbinding met Poelgeest.” Hij nodigde scheidend raadsleden uit voor een vereniging van oud-raadsleden in Oegstgeest, die de komende tijd vorm moet gaan krijgen.

Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest in gesprek met IJsbrand Terpstra

Zijne Majesteit
Als laatste richtte de burgemeester zich tot Van Tongeren. “Met jouw vertrek gaat de gemiddelde leeftijd van de raadsleden weer flink naar beneden”, zei hij grappend tegen de nestor van de Oegstgeester raad. Vervolgens serieus en met een brede glimlach: “het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd, jou te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.” Van Tongeren was totaal verrast en kon enige emotie niet onderdrukken.

“Ik dacht dat het vanavond gewoon een afscheid zou worden, maar dit was wel even een verrassing”, aldus Van Tongeren na het opspelden van de onderscheiding. “Ik zie het als een blijk van waardering voor wat ik gedaan heb. Niet zozeer voor het aantal jaren, maar vooral voor dat je met de publieke zaak bezig bent geweest.” Dat blijft hij, ook na zijn afscheid als raadslid, doen: binnenkort wordt hij lid van de Raad van Toezicht van Vluchtelingenwerk Nederland.

IJsbrand Terpstra sprak Tim van Tongeren als kersvers lid van de Orde van Oranje-Nassau

De avond werd afgesloten met dankwoorden aan de vertrekkende raadsleden, waaronder aan Van Tongeren. Frits van Dissel (HvO): “dank voor al je inzet voor het dorp. Maar of we al je interrupties en betogen zullen missen..?” En ook deze laatste keer deed Van Tongeren zijn naam als lang-spreker eer aan: hij sprak elk raadslid afzonderlijk toe en nam daar ruim de tijd voor, waarmee hij op passende wijze afscheid nam.

 

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×