Het bewuste pandje aan het Pieterskerkhof in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Dubieuze vastgoeddeal achtervolgt voorzitter Bachkoor Holland

Voorzitter Matthijs Oudkerk van Stichting Bachkoor Holland verdiende privé ongeveer twee ton aan een Leids kantoorpandje van zijn eigen koor. In het Financieel Dagblad pakken journalisten Marieke ten Katen en Siem Eikelenboom flink uit met een reconstructie naar de vastgoeddeal.

De 65-jarige Oudkerk is al 33 jaar voorzitter van de stichting die tot en met 2017 jaarlijks rond Pasen de Matthäus-Passion uitvoerde in de Pieterskerk. De uitvoering in Leiden trekt, net als die in Naarden, een groot aantal bekende Nederlanders. Vorig jaar waren Mark Rutte, Neelie Kroes en Alexander Pechtold in de Pieterskerk van de partij.

“Maar zo helder als Bachs meesterwerk klinkt, zo ondoorzichtig is de organisatie achter de schermen. En daar heeft Oudkerk van geprofiteerd, zeggen verschillende financiële deskundigen en voormalige bestuursleden van het Bachkoor”, zo meldt het FD.

Volgens hen heeft Oudkerk, in het dagelijks leven radioloog van het universitair ziekenhuis in Groningen, op dubieuze wijze verdiend aan het kantoor van het Bachkoor in hartje Leiden. Zonder dat veel betrokkenen het doorhadden is het pandje, dat werd gebruikt als administratiekantoor, in 2012 privé in handen gekomen van hun voorzitter die het een aantal jaar later met flinke winst doorverkocht.

Het Bachkoor kocht het pandje aan het Pieterskerkhof 4b, in feite niet meer dan een gang en twee kamertjes,  in januari 1987 102.000 gulden. Ruim een jaar later wordt er een nieuwe stichting Bachkoor Holland opgericht die de uitvoering van de Matthäus vanaf dat moment voor zijn rekening neemt. De oude stichting verandert de naam in Bakoho en blijft eigenaar van het pand. Bachkoor huurt het pand sindsdien voor 10.000 euro per jaar van Bakoho.

Voorzitter van beide stichtingen is Oudkerk. Oud-bestuurders en een voormalig zakelijk leider van het Bachkoor zeggen in het FD geen weet gehad te hebben van de dubbele petten van Oudkerk. In 2012  verkocht Bakoho, waarvan de enige bestuurders Oudkerk en zijn vrouw waren het pand voor 70.000 euro aan… Oudkerk en zijn vrouw.

Volgens experts knelt de hele gang van zaken. “Onder meer gezien de hoge huur en de lage koopprijs lijkt de verkoop niet in het belang te zijn van de stichting”, aldus het FD. Eerder zette de gemeente Leiden al vraagtekens bij de verkoop. Op 3 november 2014 eiste burgemeester Henri Lenferink in een brief aan het Bachkoor opheldering ‘over de reden van de verkoop, de onderhandse manier van verkoop, als ook waar de eindbestemming van de opbrengst van het pand naartoe is gegaan’. Al snel blijkt dat de gemeente geen juridische stappen kan ondernemen, omdat de hypotheek op het pand waar de gemeente garant voor stond al in 2010 volledig is afgelost.

Oudkerk ontvangt in de jaren na de verkoop ongeveer 40.000 euro huur van het Bachkoor, totdat halverwege 2016 het huurcontract wordt stopgezet. Uiteindelijk verkoopt de radioloog het pand eind vorig jaar voor 242.500 euro aan oud-bankier Wiet Pot die ook de naastgelegen panden sinds enkele jaren in zijn bezit heeft. Het gaat daarbij ondermeer om het gebouw waar Old School is gevestigd. Dat complex loopt helemaal door naar het statige pand ‘Huys van Leyden’ aan het Rapenburg 48. In de panden komt een museum voor joods-Christelijke kunst.

Registeraccountant Laurent Paulussen, voormalig zakelijk leider van het Bachkoor, toont zich in het Financieel Dagblad sprakeloos van verbazing over de verkoop. “De revenuen van dat pand horen bij het Bachkoor Holland’, zegt hij.” Na vragen van de krant laat Oudkerk via zijn huidige penningmeester weten dat hij het volledige bedrag van de verkoop wil herinvesteren in een nieuw kantoorlocatie in Delft voor het Bachkoor. Na onenigheid over het huurcontract van de Pieterskerk in Leiden, wordt de Matthäus-Passion met ingang van dit jaar uitgevoerd in Delft.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×