(Foto: Wikipedia).

Kjeld Nuis snelste man ter wereld op schaatsen

Na zijn Olympische overwinningen op de 1500 en 1000 meter, zilver op het WK Sprint en goud in het wereldbeker klassement op de kilometer had schaatser Kjeld Nuis nog één wens dit seizoen: de snelste persoon ter wereld worden op schaatsen. Op het Zweedse ijs kwam hij tot een snelheid van 93 kilometer per uur, een wereldrecord.

De wereldrecordpoging deed hij samen met voormalig topschaatser Erben Wennemars en de Zweedse coureur Mikaela Ahlin-Kottulinsky. Die twee zaten in de auto waarmee een windscherm voor Nuis uit werd gereden. Dat zorgde ervoor dat de luchtweerstand werd weggenomen en de schaatser grote snelheden kon bereiken.

De poging vond plaats op een natuurijsbaan in Luleå van 1500 meter lang zonder bochten. Ook dat zorgde ervoor dat Nuis meer snelheid kon maken. Op een 400 meterbaan met bochten komt hij normaal gesproken uit rond de 60 kilometer per uur.

Het ultieme doel was om over de grens van 100 kilometer per uur te gaan. Volgend jaar wil de geboren Leidenaar, die opgroeide in Zoeterwoude, een nieuwe poging daartoe doen.

Leiden Sport Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×