(Foto's/video: Chris de Waard).

Rijksmuseum Boerhaave-directeur Dirk van Delft geridderd bij pensionering

Directeur Dirk van Delft van Rijksmuseum Boerhaave is gistermiddag bij zijn afscheid in een tot de laatste plaats gevulde Aalmarktzaal benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Lenferink spelde Van Delft de bijbehorende versierselen op.

Dirk van Delft leverde in de twaalf jaar dat hij directeur van Boerhaave was een cruciale bijdrage aan de groei en het voortbestaan van het Rijksmuseum Boerhaave. Hij toonde zich hierbij een groot pleitbezorger van wetenschapscommunicatie voor een breed publiek. Ook vervulde Dirk van Delft geruime tijd tal van maatschappelijke en culturele functies, zoals in het Leids Ondernemersfonds, en heeft hij zich verdienstelijk gemaakt in bestuursfuncties, waaronder de Nederlandse Unesco Commissie. Sinds 2015 is hij erelid van SciCom NL, de landelijke vereniging voor wetenschapscommunicatie.

Chris de Waard sprak met Dirk van Delft op dienst afscheidsreceptie. Hij gaat met pensioen.

Burgemeester Lenferink gaf in zijn toespraak aan dat Rijksmuseum Boerhaave dankzij Dirk van Delft een onmisbaar onderdeel van de stad Leiden is: “Bij talloze gelegenheden in de stad was en is Dirk aanwezig en dacht hij mee hoe wij zijn museum en activiteiten in de stad konden verbinden. Rijksmuseum Boerhaave was vanaf het begin een van de meest enthousiaste deelnemers aan de Museumnacht, in Leiden georganiseerd door studenten. Ook de jaarlijkse nacht van ‘Kunst en Kennis’ omarmde Rijksmuseum Boerhaave vanaf het begin, uiteraard door het enthousiasme van Dirk van Delft.”

Chris de Waard in gesprek met Amito Haarhuis die per 1 april de nieuwe directeur is van Rijksmuseum Boerhaave.

Dirk van Delft begon zijn loopbaan in 1975 als docent natuurkunde en schooldecaan aan College Leeuwenhorst (thans Teylingen College) in Noordwijkerhout. Vanaf 1992 vervulde hij een functie als redacteur en chef wetenschappen bij NRC Handelsblad. In die hoedanigheid was hij tot 2006 verantwoordelijk voor de bijlage ‘Wetenschap & Onderwijs’ en stond hij aan de wieg van de dagelijkse wetenschapspagina.

Als journalist in residence werkte hij in 2002 op het NIAS aan een biografie van de Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes (1853-1926). Drie jaar later promoveerde Dirk van Delft op deze natuurkundige aan de Universiteit Leiden. In hetzelfde jaar won hij de NWO Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie.

In 2006 volgde zijn benoeming tot directeur van Rijksmuseum Boerhaave; sinds 2008 is hij tevens bijzonder hoogleraar Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. In die rol begeleidt hij promovendi en geeft hij colleges. Als directeur van Rijksmuseum Boerhaave organiseerde Dirk van Delft vele congressen en symposia, verzorgde hij jaarlijks tientallen lezingen en schreef hij uiteenlopende publicaties.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×