(Beeld: Reanne van Kleef).

Krasse Knarren schaatsen al 25 jaar hun rondjes in Leiden

Schaatshal Leiden heeft de deuren inmiddels gesloten en dat betekent dat schaatsliefhebbers het weer een aantal maanden zonder ijs moeten stellen. Zo ook de Krasse Knarren, een gezellige schaatsgroep van voornamelijk gepensioneerden die tijdens het schaatsseizoen iedere dinsdag- en donderdagochtend op de ijsbaan is te vinden. Al 25 jaar lang.

De oprichter van de Krasse Knarren is Ans van Dijk. Zelf schaatst ze al veertig jaar in Leiden en tijdens de laatste training van dit seizoen vierde ze haar tachtigste verjaardag. “Ik ben met schaatsen in Leiden begonnen nadat ik hierheen verhuisde vanuit Zwolle. De schaatsgroep waar ik bij reed viel langzaam uit elkaar totdat ik nog met één vriendin over was. Wij bleven schaatsen en op een gegeven moment kwamen er steeds meer mannen bij die achter ons aan gingen schaatsen. Zo zijn de Krasse Knarren ontstaan.”

Tijdens de trainingen wordt er serieus aan de conditie gewerkt. Trainer Bert Breed neemt daarin het voortouw door verschillende schema’s te rijden met de groep. Iedereen is welkom bij de Krasse Knarren, vertelt Bert, maar iets van schaatservaring raadt hij toch wel aan. “Alle schaatsers zijn welkom bij ons, je hoeft daar zeker niet een bepaalde leeftijd voor te hebben. Maar mensen moeten wel een beetje kunnen schaatsen. Als je binnen één sessie twee keer wordt ingehaald is dat gewoon niet zo leuk.”

Ans rijdt met haar tachtig jaar inmiddels niet meer voorop, maar doet het samen met een andere tachtigplusser rustig aan. “We blijven er wel bij, maar gaan niet meer zo hard. Het is vooral ook een hele gezellige groep. Je bent er even uit en je kunt ook van alles bij elkaar kwijt.”

333 meter

Na de laatste training van het seizoen werd er taart gegeten om de verjaardag van Ans te vieren en pakte trainer Bert nog even het woord om iedereen te bedanken voor het leuke seizoen. Ook werd er een oproep gedaan om vooral bij te dragen aan de 333 meterbaan die in de nieuwe ijshal moet komen. Ans is het daar helemaal mee eens. Lachend: “Ik heb de gemeente al gezegd dat ze op moeten schieten. Ik woon vlakbij de locatie van de nieuwe ijshal, maar anders moet ik er straks met een rollator naartoe!”

De schaatshal aan de Vondellaan is nu voor een aantal maanden gesloten. Op zaterdag 6 oktober worden de deuren weer geopend. In de tussentijd zoeken de Krasse Knarren hun heil op ‘het land’ want ze willen natuurlijk wel in goede conditie blijven om straks weer hun rondjes op de ijsbaan te kunnen rijden. Liefhebbers kunnen tot die tijd in het blog van Bert de avonturen van de Krasse Knarren nalezen.

De volledige interviews (audio) met Ans en Bert:

Advertentie

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×