Chris de Waard in gesprek met Walter van Peijpe en Paul Dirkse over de komende formatie. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Nieuwe college Leiden steunt op 23 zetels

Geen dichtgetimmerd college-akkoord en ook geen enorme raadsmeerderheid voor de collegedragende partijen. Dat zijn twee bewuste uitgangspunten voor D66 en GroenLinks die vanaf vandaag met de VVD gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie. “We willen de bestuurscultuur daarmee ook recht doen”, zeggen Paul Dirkse (D66 Leiden) en Walter van Peijpe (GroenLinks Leiden) bijna in koor.

Chris de Waard in gesprek met Walter van Peijpe en Paul Dirkse over de komende formatie.

Alle partijen in de Leidse raad zijn blij met de acht jaar geleden ingezette bestuurscultuur en willen die graag voortzetten. Voor GroenLinks geldt dat de partij misschien nog wel een beetje extra hecht aan die open cultuur. De partij zat de afgelopen acht jaar in de oppositie en plukte de vruchten van het feit dat niet alle belangrijke onderwerpen vooraf al voor vier jaar werden vastgelegd. Walter van Peijpe: “Ik loop nu acht jaar mee en als iemand kan zeggen hoeveel dat de stad oplevert, ook als oppositiepartij, dan ben ik dat wel.”

Van Peijpe is blij met een behoorlijk grote oppositie die ook nog eens behoorlijk links is. “Ik verheug me alleen maar op die samenwerking.” Hij is niet bang om als enige echt linkse partij een college te vormen met D66 en de VVD. “Als je een matrix maakt van de partijen en hun programma’s dan zie je bijvoorbeeld dat we met de VVD meer overeenkomsten hebben dan verschillen.”

De verschillende die er zijn, zijn overigens best behoorlijk, constateert D66-leider Paul Dirkse: “Dat is ook logisch bij zo’n brede coalitie. We zullen best nog een stevig robbertje moeten onderhandelen met elkaar. Wanneer die onderhandelingen tot resultaat leiden is nog niet duidelijk, maar een aantal weken wordt er nog wel voor uitgetrokken. “Kwaliteit is belangrijker dan tijd”, vinden zowel Dirkse als Van Peijpe.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×