(Foto: PR).

Korfballers uit Sassenheim schrijven geschiedenis met derde landstitel op rij

In een bijna uitverkochte ZiggoDome in Amsterdam verdedigde TOP/SolarCompleet de landstitel. In de finale tegen de onverwachte tegenstander Fortuna/Delta Logistiek uit Delft werd geschiedenis geschreven. TOP won met 20-24, prolongeerde hiermee de landstitel en is hiermee de eerste ploeg in de Korfbal League die dat driemaal op rij doet.

Clubicoon Daniël Harmzen (32) nam hiermee in stijl afscheid van het topkorfbal en kreeg na zijn derde doelpunt vlak voor tijd een staande ovatie en een publiekswissel. Een mooi eerbetoon aan de speler die zoveel voor TOP betekent.

In alweer de vijfde finale op rij leek prolongatie van de titel zeer voor de hand liggend. TOP was immers huizenhoog favoriet nadat het in de playoffs relatief gemakkelijk Blauw-Wit had verslagen in de best of three. TOP had daar slechts twee wedstrijden voor nodig gehad. Daarnaast was de tegenstander Fortuna, in de reguliere competitie als vierde geëindigd, een ploeg waarvan al vaak was gewonnen. Echter, de manier waarop Fortuna deze finale had bereikt was opmerkelijk, want in de playoffs had Fortuna heel verrassend de nummer 1 in de competitie PKC twee keer verslagen. Een enorm knappe prestatie met een sterk uitgevoerd tactisch plan. Vraag was of dit Fortuna in de finale nog een keer zou gaan lukken.

TOP won de eerste slag door de loting te winnen waardoor het in het vertrouwde thuistenue mocht aantreden, aangezien beide ploegen in rood/wit spelen. In een grotendeels rood/wit gekleurde ZiggoDome en onder luide aanmoedigingen van zo’n 11.000 korfbalfans, waaronder velen vanuit Sassenheim (10 bussen vol) startte TOP met de vertrouwde basis acht. Fortuna, dat in de competitie met vijf om vijf speelde, wisselde al snel zodat de voor hen gewenste opstelling in het veld stond. Het was TOP dat vanaf het begin het spel maakte en ook al snel op een 0-2 voorsprong kwam door twee goals van Nick Pikaar. De 0-3 was een mooie doorloopbal van Daniël Harmzen en het vrijlaten van Jet Hendriks werd gelijk bestraft. Zo stond er al snel een comfortabele voorsprong op het scorebord. De tactiek van Fortuna  van het spel vertragen, sterk verdedigen en veel rebound kwam er in die eerste fase van de wedstrijd niet goed uit. Vooral in de rebound was Mick Snel zijn tegenstander vaak de baas.

Na de 0-5 van Celeste Split kwam Fortuna na 6 minuten pas tot het eerste doelpunt en snel daarna volgde ook de tweede. De 2-6 van Mick Snel was ook weer een mooie goal afgemaakt met 1 hand. Fortuna kwam wel iets beter in het spel, maar het was TOP dat veel beter in de afronding was en minder kansen nodig had. Celeste Split, speelster van de wedstrijd en maar liefst zeven keer scorend, speelde een heerlijke wedstrijd en de 4-9 was daarvan een mooi voorbeeld; er was geen afspeelmogelijkheid, dan maar zelf schieten en scoren. Vervolgens nam Fortuna een time-out en uit de statistieken bleek het grote verschil in afronding: TOP 33% tegenover Fortuna 13%. De time-out had geen effect, want Harmzen onderschepte de bal, speelde gelijk door naar Barbara Brouwer die de bal binnenschoot. Fortuna kroop in de laatste minuten voor rust dichterbij en met 8-12 gingen beide ploegen rusten.

Na rust was de eerste goal voor Fortuna, maar deze werd gelijk gepareerd door Brouwer. Mooi waren de duels tussen de afscheidnemende Daniël Harmzen (Daan) en jonge talentvolle Daan Preuniger. Preuninger speelde een prima tweede helft en hielp zijn ploeg, samen met Nik van der Steen weer terug in de wedstrijd. TOP speelde in die fase wat slordig en leed onnodig balverlies. Bij 12-13 leek de finale nog spannend te worden en coach Jan Niebeek nam een time-out. In deze time-out nam nestor Harmzen nog eenmaal het woord en pepte hij zijn ploeg op. Zijn woorden misten de uitwerking niet, want Celeste Split scoorde gelijk de 12-14. Toen vervolgens Jet Hendriks de 12-15 binnenschoot was de wedstrijd eigenlijk gespeeld.

In de laatste fase de wedstrijd spatte het plezier er bij TOP van af en het waren vooral de TOP-dames Split en Hendriks die de korf gemakkelijk bleven vinden. Het verschil in scores bij de Fortuna- en TOP-dames was trouwens enorm: 14 voor TOP en slechts 2 voor Fortuna. Bij 18-22 begon het publiek zich te roeren, want het voelde dat de publiekswissel en daarmee het afscheid van Harmzen er aan zat te komen. Hoe mooier dan een wissel te krijgen na een doelpunt en dat gebeurde ook. Vanaf de zijkant, aan de zijde waar al het TOP publiek zat, schoot Harmzen de 18-23 binnen en de zaal ontplofte. Met een staande ovatie van het publiek kreeg Harmzen zijn verdiende wissel. Na twaalf jaar topkorfbal en vier landstitels in de zaal gaat hij stoppen. Zijn vertrek zal een groot gemis zijn voor de ploeg, maar daar werd zaterdag nog niet te lang over nagedacht. Eerst was het feest, groot feest in Sassenheim, want met de derde landstitel op rij schrijft TOP/SolarCompleet historie en dat werd gevierd met alle supporters tot in de kleine uurtjes

Advertentie

Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×