(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden geeft belangrijke zege knullig uit handen

Twee minuten voor tijd leek Zorg en Zekerheid Leiden in haar missie te slagen, gezien de 76-81 voorsprong. Landstede Basketbal kwam terug tot 80-81, maar Zorg en Zekerheid Leiden kreeg balbezit aan de zijkant met nog zeven seconden te gaan. De bal werd niet goed ingenomen, waarna Noah Dahlman de Leidse ploeg alsnog op de knieën dwong: 82-81.

Zorg en Zekerheid Leiden moest winnen om nog kans te maken op de derde, en eventueel tweede plaats. Een situatie waarin de Leidse ploeg in de play-offs Donar pas in de finale tegen zou komen. Een winst met één punt verschil zou genoeg zijn om qua onderling resultaat 2-2 te spelen tegen Landstede Basketbal, in de wetenschap dat het doelgemiddelde van Zorg en Zekerheid Leiden beter was.

Die missie moest dan aangevangen worden zonder Jessey Voorn, die er nog zeker een paar weken niet bij zal zijn. Sergio de Randamie nam de plaats van Voorn in de starting five in. Na een aarzelend begin van beide ploegen was Landstede Basketbal in de persoon van Jordan Gregory als eerste bij de les. De van Aris overgekomen Amerikaan was voor rust al goed voor 14 van zijn 21 punten.

Dankzij twee bommetjes van De Randamie bleef Zorg en Zekerheid Leiden goed volgen. Het eerste gaatje in het voordeel van Landstede Basketbal ontstond toen Mohamed Kherrazi twee van zijn vier vrije worpen miste. Olaf Schaftenaar antwoordde met een drietje voor 21-14 en met nog drie minuten te spelen, volgde een time-out van Paul Vervaeck.

Dit was de aanzet voor een veel beter acterend Zorg en Zekerheid Leiden. Opeens was er die beroemde snelheid en werd er aan de lopende band gescoord. Twee seconden voor het einde van het eerste kwart tekende Carrington Love voor de eerste Leidse voorsprong: 21-22.

In de eerste minuten van het tweede kwart rende Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van een ontketende Worthy de Jong en wederom Love van downtown door naar een 25-35 voorsprong. Binnen een minuut moest Herman van den Belt twee time-outs nemen om zijn ploeg weer in het gareel te krijgen. Dat lukte, maar pas nadat Kherrazi voor 25-37 had gezorgd. In plaats van door te drukken, werd De Jong na 3’27 minuten naar de kant gehaald. Daarmee verdween het tempo uit het Leidse spel. De Jong, die nog niet door foutenlast werd geplaagd, moest tandenknarsend toezien hoe Landstede Basketbal in de wedstrijd terugkeerde, zonder dat hij voor de pauze nog werd ingezet.

De oogst in die resterende zes minuten bestond uit vijf punten van Floris Versteeg en een score van Love. Via Gregory en Franko House was Landstede bij het ingaan van de rust naast Zorg en Zekerheid Leiden gekomen: 44-44.

In de eerste drie minuten van het derde bedrijf liep Landstede Basketbal, mede geholpen door een misdunk van Kherrazi, uit naar 54-50. Diezelfe Kherrazi kwam vervolgens door met een geslaagde tip-in en een rake vrije worp. Na een steal plus lay-up van Love kwam Kherrazi nogmaals door met een dunk op de break voor 54-57. Die marge bleef min of meer in stand totdat Love in de laatste seconden van het derde kwart een wel heel erg verre driepunter via het bord door de ring liet zoeven: 58-63.

Na twee minuten spelen in het vierde kwart stonden beide ploegen echter weer gelijk: 65-65. Een time-out van Vervaeck volgde. Na die minuut overleg zorgden De Jong (driepunter), Clayton vette (vrij onder het bord) en Alex Olah (softe score inside) voor een 67-72 stand halverwege het vierde kwart. Inmiddels was bij de gastheren Sherron Dorsey-Walker op stoom gekomen. De Amerikaan, die ook op 21 punten zou eindigen, bracht Landstede Basketbal weer aan de goede kant van de score. Niet voor lang, want aan de andere kant drukte Vette een rake driepunter af. Na een block van Olah benutte Love een and-1. De bonus was zijn 28ste punt van de avond. Met nog twee minuten te gaan was het 76-81. Na opnieuw een block van Olah kreeg Zorg en Zekerheid Leiden met nog 1’25 te spelen weer balbezit. In plaats van Love wat tijd van de klok af te laten snoepen, besloot De Jong om een risicovol ball screen te zetten. Het leverde hem een fout op, zijn vijfde van de wedstrijd.

Binnen zeven seconden was Dorsey-Walker goed voor een and-1: 79-81 met nog 1’18 te gaan. Na een misser in de paint van Kherrazi maakte de noeste werker van Zorg en Zekerheid Leiden – in Zwolle goed voor 12 rebounds en 7 assists) een fout op House, die slechts één vrije worp benutte: 80-81 en nog 45 seconden te spelen. Zeven seconden voor tijd pakte Marijn Ververs een misser van House. De Amerikaan maakte meteen een fout, maar Landstede had de vlag nog niet staan, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden geen vrije worpen kreeg.

Vervaeck nam een time-out, zodat de bal ter hoogte van de driepuntslijn op de aanvallende helft mocht worden ingenomen. De eerste poging om de bal in het spel te brengen, verliep moeizaam, maar Dorsey-Walker redde Zorg en Zekerheid Leiden door een fout te maken. De tweede inname van De Randamie bereikte Olah niet, waar Love eigenlijk de bal had moeten krijgen. Dahlman pakte de steal en finishte de fastbreak aan de andere kant, net voor het verstrijken van het eindsignaal: 82-81 voor Landstede, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden het seizoen zo goed als zeker als vierde gaat afsluiten.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×