Alvaro Abril tackelt een speler van 't Gooi. (Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

DIOK geeft cruciale zege weg in reserve tijd

In een van de cruciale wedstrijden in de strijd om het landskampioenschap is rugbyclub DIOK er niet in geslaagd om de overwinning mee naar huis te nemen. De massaal meegereisde supporters op de eerste zomerse zaterdag van het jaar waren er getuigen van hoe DIOK net achter het net viste en de winst aan RC  ‘t Gooi moest laten. DIOK blijft daardoor derde in de Ereklasse en de kans op het bereiken van de finale is daarmee erg klein geworden.

‘t Gooi begint de wedstrijd sterk. DIOK wordt meteen naar de eigen tryline gespeeld en de aanvallende druk op de Leidse hoofdmacht is direct hoog. Scrum na scrum van ‘t Gooi volgt elkaar op. DIOK maakt teveel overtredingen en incasseert uiteindelijk een gele kaart. Toch weet DIOK de aanvallenreeks met succes af te wenden.

Dan volgt na 10 minuten spelen de eerste try van ‘t Gooi. De conversie is raak, de stand is 7-0. DIOK herpakt zich en draait de rollen om. Een penalty van DIOK vanaf de middellijn gaat jammerlijk op de palen. Maar er volgt nog een kans. Een tweede penalty is raak. 7-3. Pierre Mounal maakt zijn naam weer waar.

‘t Gooi maakt verdedigend een aantal overtredingen en ook een derde penalty wordt gegeven. Mounal pakt de bal op en weer is hij raak. DIOK verkleint de achterstand naar 7-6.

Pierre Mounal forceert een break.

Een prachtige aanval volgt. Een break van onder andere Mounal wordt net voor de tryline gestopt. De wedstrijd is 22 minuten onderweg en DIOK staat al weer een tijdje met 15 man op het veld.

In deze fase is DIOK de bovenliggende partij. Het spel vindt voornamelijk plaats op de helft van ‘t Gooi. Dan, in een razendsnelle aanval, maakt Pierre een dropkick die tussen de palen belandt, 7-9. ‘t Gooi neemt de aanval over en voert de druk op. Het spel gaat heen en weer en de spanning stijgt. DIOK krijgt een penalty mee. Mounal gaat vanaf de middellijn voor de palen, maar de kick is net te kort.

Jack Costigan op weg naar zijn try.

Uit een ongelofelijk strakke aanval, waar Ben Woods een no look pass geeft, scoort Jack Costigan de eerste try voor DIOK. De conversie gaat naast. 7-14. ‘t Gooi laat het er niet bij zitten en neem het initiatief over. Met een mooie maul, toch een van de sterke punten van ‘t Gooi, komen ze heel dicht bij de tryline van DIOK. DIOK verdedigt met alles wat ze in huis hebben, maar de try ‘t Gooi is niet te voorkomen. De conversie is raak, 14-14. De ref fluit de eerste helft af.

De tweede helft gaat van start en ‘t Gooi gaat er vol in. DIOK wordt in de verdediging gedrukt maar houdt lang stand. Een sterke maul van ‘t Gooi wordt ternauwernood gestopt door de verdediging van Diok. Vervolgens krijgt DIOK een penalty mee en weet ‘t Gooi uit de eigen 22 meter te verdrijven.

Hoge tackel van ’t Gooi op Benjamin Garcia.

Als de tweede helft 15 minuten onderweg is krijgt Diok een line out, maar door de wind  gaat de bal scheef. ‘T Gooi neemt het initiatief weer over. Maar de verdediging van DIOK is solide. Dan breekt er een speler van ‘t Gooi door. Benjamin Garcia maakt een ongelofelijke try saving tackle. Een lange aanval van ‘t Gooi resulteert in een gele kaart voor de thuisploeg en DIOK krijgt een penalty mee op de eigen tryline. DIOK maakt gebruik van de man meer situatie en breekt door met een prachtige aanval van Ben Woods en Benjamin Garcia. Een hoge tackle van ‘t Gooi  zorgt voor een penalty. Mounal gaat voor de palen en zorgt dat de bezoekers op een voorsprong komen, 14-17.

De spanning is om te snijden met nog vijf minuten op de klok. Een mooie aanval van ‘t Gooi wordt afgefloten wegens een forward pass. DIOK krijgt vervolgens zelf een penalty tegen. ‘t Gooi gaat voor de palen, maar de penalty gaat naast. Er gloort hoop voor de DIOK-supporters. De officiële speeltijd is voorbij, maar in de reservetijd weet ‘t Gooi op handige wijze een try te forceren. Ook de conversie is raak en de eindstand wordt bepaald op 21-17.

Met de winst op DIOK verstevigt RC ‘t Gooi haar tweede positie in de kampioenspoule. RC Hilversum gaat aan de leiding met 44 wedstrijdpunten, gevolgd door RC ‘t Gooi met 37 punten. DIOK heeft op de derde plaats, met 26 punten, geen realistische kans meer op een plaats in de finale, maar heeft gezien de resultaten van vorig jaar een geweldig seizoen. Op 21 april speelt DIOK tegen streekgenoot The Bassets in Sassenheim.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×