(Foto's/video: Chris de Waard).

Gemeentehuis Zoeterwoude van gas los

Het gemeentehuis van Zoeterwoude stapt over op een warmtepomp en verwarmt vanaf aanstaande vrijdag zonder aardgas. Daarmee is Zoeterwoude de eerste gemeente in Zuid-Holland die met een bestaand gebouw van gas af gaat. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de CV-ketel en zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. De pomp haalt een groot deel van de energie om te verwarmen uit de buitenlucht, zelfs als het vriest. De huidige techniek maakt het daardoor mogelijk om ook oude gebouwen te verduurzamen.

Chris de Waard sprak met demissionair wethouder Kees den Ouden over het dichtdraaien van de gaskraan in heet gemeentehuis.

Door van gas af te gaan reduceert de CO2-uitstoot en dat is goed voor het milieu. De gemeente wil haar inwoners stimuleren om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen. Een duurzame energievoorziening is daar een goed voorbeeld van. Als het aan burgemeester Bloemen ligt is Zoeterwoude over tien jaar van gas los.

Chris de Waard sprak met de Zoeterwoudse burgemeester Liesbeth Bloemen over de ambitie om ook de rest van de dorpen van het gas af te halen.

Door over te stappen op een elektrische warmtepomp bespaart de gemeente Zoeterwoude elk jaar 10.000 euro. De gemeente hoopt inwoners aan te sporen om ook van gas af te gaan en duurzaam te gaan wonen. Zowel bewoners van nieuwbouw als van bestaande bouw.

Een van de laatste openbare optredens van de Zoeterwoudse wethouder Kees den Ouden was gistermiddag het symbolisch dichtdraaien van de gaskraan van het gemeentehuis van Zoeterwoude. Hij kreeg hulp van de groene burgemeester Liesbeth Bloemen.

Gas is niet meer van deze tijd
De gemeente wil er zo veel mogelijk aan doen om naar een aardgasvrije samenleving te gaan. Niet alleen door het gemeentehuis aardgasvrij te verwarmen. Maar ook door duurzaamheidssubsidies beschikbaar te stellen en alleen nog maar aardgasvrije nieuwbouw toe te staan.

Duurzaamheid Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×