Science071: "Facebook verwijderen is overdreven."

Deze week in Science071: Liesbeth de Lange, vanaf 1 maart 2018 hoogleraar voorspellende farmacologie, was bij ons in de studio. Redactrice Wilke was op pad voor een reportage over Facebook en Cambridge Analytica. Verder praat redactrice Ilse ter Haar ons bij over de wereld van de wetenschap en vertelt redacteur Bryan van den Berg ons of hersenen een maximale capaciteit hebben. Luister hieronder de fragmenten terug!

Het wetenschapsnieuws van deze week was deze week de taak van onze redactrice Ilse ter Haar. De potvis die eind februari aangespoeld was in Cabo de Palos in Spanje blijkt waarschijnlijk te zijn overleden aan de gevolgen van het hebben van 29 kilo plastic in de maag en darmen. Dichterbij huis, in Nederland, is een familiegraf van 5600 jaar oud gevonden! Daarnaast blijken mannen zichzelf snel intelligenter te vinden dan anderen en vogels gebruiken het aardmagnetische veld om te navigeren. 

Liesbeth de Lange, vanaf 1 maart 2018 hoogleraar voorspellende farmacologie, voorspelt de werking van medicijnen door een bijzondere combinatie van technieken waaronder het gebruik van wiskundige modellen. Met deze modellen probeert zij op een zo breed mogelijke manier in kaart te brengen hoe deze medicijnen werken, waardoor uiteindelijk ook proefdieren bespaard kunnen blijven. 

Facebook ligt zwaar onder vuur, onder meer vanwege het doorspelen van gegevens naar ‘Cambridge Analytica’. Redactrice Wilke Geurds ging langs op de faculteit Snellius en ging in gesprek met hoogleraar Wessel Kraaij en universitair docent Erik van der Kouwe over dit schandaal en de mogelijke gevaren van Facebook.

De wetenschapsvraag van de week was deze week besteed aan Bryan van den Berg. Hebben onze hersenen een maximale capaciteit? Onze capaciteit is bijna oneindig en raakt niet vol door de efficiëntie van onze hersenen. Daarnaast geeft Bryan nog meer leuke feitjes over onze hersenen.  

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×